Älykkään ilmanvaihdon ratkaisun pilotissa on saatu hyviä kokemuksia lahtelaisissa kerrostaloissa

Lahti Energia pilotoi yhteistyössä Entoksen, Saksalan Huollon ja kahden taloyhtiön kanssa Entoksen kehittämää uutta älykkään ilmanvaihdon ratkaisua. Älykäs ilmanvaihto otettiin käyttöön kahdessa taloyhtiössä Lahden Saksalassa syksyllä 2022. Lahti Energia uusi ilmanvaihtoremontissa tarvittavat koneet ja samalla uusiin poistoilmapuhaltimiin liitettiin Entoksen älykkäät Senser-laitteet.

Kokeilun tulokset ovat olleet hyviä. Uudistetun ilmanvaihdon myötä ilmanlaatu on pysynyt erinomaisena ja huonelämpötilat ovat tasaantuneet. Uudistetun ilmanvaihdon ansiosta tuuletusten määrä on pienentynyt, eivätkä ne ole enää aikaohjattuja. Myös taloyhtiöiden kokemukset ovat hyviä: vedon tunne ja ilmanvaihdon humina ovat poistuneet.

”1960–1990-luvuilla rakennetuissa asuinrakennuksissa hukataan eniten lämmitysenergiaa ilmanvaihdon kautta. Älykäs ilmanvaihto on investointina kevyt lämmöntalteenottoon lämpöpumpuilla (PILP) verrattuna ja projektina helpompi toteuttaa. PILPiin verrattuna älykäs ilmanvaihto ei myöskään lisää kiinteistön sähkönkulutusta ja sähkötehon tarvetta, vaan päinvastoin pienentää niitä. Tulevan lämmityskauden jälkeen näemme, millaiseksi säästö pilottikohteiden energiankulutuksessa muodostuu. Odotamme tuloksia mielenkiinnolla Lahti Energialla. Jo alku näyttää lupaavalle”, Lahti Energian asiakkuuspäällikkö Jarmo Virtanen iloitsee.

”Asumisolosuhteiden parantuminen pilottikohteissa on jo itsessään hyvin arvokasta. On hyvä, että mahdollisuudet laajenevat kiinteistöjen energiansäästöratkaisuissa ja vaihtoehtoja tulee lisää”, Jarmo jatkaa.

Lue koko artikkeli Entoksen verkkosivuilta