Kaasukuvut Hartwallin biolaitoksen työmaalla

Kaasukuvut nousivat Hartwallille

Nelostiellä ajavat ovat saattaneet huomata suuret valkoiset kuvut Hartwallin tehtaan tontilla. Kyseessä ovat Lahti Energian ja Hartwallin uuden biokaasulaitoksen reaktorien kaasukuvut.

Hartwallin biokaasulaitoksen kaasukellot
Kiertotalouteen perustuva laitos mahdollistaa mallasohran täyden pellolta pellolle -kierron.

Reaktorien käyttöönotto aloitettu

Nyt kun kaasukuvut ovat paikoillaan, on reaktorien käyttöönotto aloitettu. Oluen panemisesta ylijäävä mäski ajetaan laitoksen niin sanottuihin reaktoreihin, joita laitoksella on yhteensä kolme kappaletta. Biokaasua reaktoreissa voi olla yhteensä 6400 m³. Laitoksen vuotuisella tuotannolla lämmittäisi 600–700 omakotitaloa.

Mäski lisätään reaktoreihin asteittain ja samalla tutkitaan, miten bakteerit suhtautuvat uuteen ainekseen. Lämmittämällä mäskiä se alkaa muhia ja käydä, jolloin alkaa muodostua biokaasua. Laitoksen läpi ajettu puhdistettu biokaasu kulkee Lahti Energian kattiloille, joissa siitä tehdään energiaa höyryn muodossa Hartwallin tuotannossa käytettäväksi.

Prosessista muodostuva rejekti eli ravinteita sisältävä kierrätyslannoite palautetaan paikalliselle Yli-Mäkelän tilan ohrapellolle lannoittamaan tulevia mallasohrasatoja.

Hartwallin biolaitoksen varastosäiliö
Prosessin lopuksi rejekti kerätään varastosäiliöön.
Sieltä se pumpataan säiliöautoon, joka kuljettaa jäännöksen pellolle lannoitteeksi.

Avajaisia vietetään kesällä

Suunnitelmien mukaan laitos on täydessä toiminnassa kesäkuun loppuun mennessä ja sen avajaisia vietetään kesäkuun puolessa välissä. Ensimmäinen erä lannoitetta ajetaan Yli-Mäkelän pellolle heinäkuussa.  

Lue myös uutinen Hartwallin biokaasulaitoksen ravinteet palautuvat paikalliselle ohrapellolle 

Lisätietoa

Lahti Energia Oy, projektijohtaja Sandor Luukkanen

sandor.luukkanen@lahtienergia.fi

p. +358 44 7235715