Lahti Energia mukana geolämpöhankkeessa

Tampereella on alkanut poraushanke, jossa tutkitaan geolämmön poraamista Suomen maaperästä vesivasaratekniikalla yhden kaivon periaatteella. Hankkeessa on mukana 15 energiayhtiötä Suomen eri kaupungeista.

Porausteknologia tulee Etelä-Koreasta HanJin D&B:ltä ja operaattorina toimii Thermo Rock Oy.

– Yhden kaivon toimintamallin vahvuus on sen ympäristövaikutusten vähäisyys. Kalliota ei särötetä eikä jätevesiä muodostu suljetussa kierrossa, avaa hanketta vetävä Tampereen Sähkölaitoksen johtaja Jukka Joronen.

Energiayhtiöiden muodostama Kaupunkilämpö-konsortio testaa vesivasaratekniikkaa ensin Tampereen Tarastenjärvellä, Tammervoiman hyötyvoimalaitoksen kupeessa. Siellä on tarkoitus porata aluksi kolme kilometriä syvä kaivo. Tutkimushankkeen tavoitteena on kehittää Suomen olosuhteisiin sopivaa poraustekniikkaa ja samalla keinoja, joilla syvästä geolämpökaivosta saatavaa lämpöä pystytään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti osana kaukolämmön tuotantoa.

-Jos poraaminen onnistuu ja lämpöä löytyy, keskustelemme jatkostakin, lupaa Joronen.

Uusi kaukolämmön lähde

Laskelmien mukaan noin seitsemän kilometrin syvyydessä on riittävän lämmintä, jotta geolämmöstä saadaan merkittävä uusi kaukolämmön lähde. Kaukolämpöverkkoon voidaan lämmintä vettä tuottaa monella eri tuotantomuodolla. Kaukolämpöasiakkaalle geolämpö on kiinnostava ja huoleton lisä valikoimaan, sillä asiakas pääsee hyödyntämään maaperän lämpöä ilman teknisiä muutoksia lämmönjakohuoneessa.

Geolämmön etuja ovat mm. sen päästöttömyys, uusiutuvuus, säädettävyys ja vuodenaikariippumattomuus. Se ei aiheuta kuljetuskustannuksia ja sille on valmis asiakaskunta laajojen kaukolämpöverkkojen kaupungeissa.

Hankkeessa ovat mukana Alva-yhtiöt, Etelä-Savon Energia, Kangasalan Lämpö, Kuopion Energia, Lahti Energia, Lappeenrannan Energia, Leppäkoski Group, Napapiirin Energia ja Vesi, Oulun Energia, Pori Energia, Porvoon Energia, Savon Voima, Tampereen Sähkölaitos, Vaasan Sähkö ja Vantaan Energia.

Geolämpöä tulevaisuudessa myös omalta alueelta

Lahti Energia on investoinut päästöttömään energiaan ja uusimpiin teknologioihin viime vuosina runsaasti.

– Katseen pitää silti olla vahvasti eteenpäin. Tampereen geolämpöhankkeessa yhdistimme voimat useiden muiden energiayhtiöiden kanssa tutkiaksemme tulevaisuuden energiaratkaisuja jo nyt, toteaa Lahti Energian energiajohtaja Mikko Rajala.

Kaupunkien olemassa olevat kaukolämpöverkot ovat edelleen arvokasta infrastruktuuria. Ne ovat kustannustehokas tapa jakaa lämpöä, ja niiden olemassaolo käytännössä mahdollisti koko hankkeen.

– Kunhan tutkimushankkeessa edetään ja siitä kertyy kokemuksia, alamme kartoittaa omaa jakeluverkon aluettamme, josko sieltä löytyisi sopiva paikka vastaavalle kaivolle. Myös rakennusluvan hakeminen voi silloin tulla ajankohtaiseksi, Rajala suunnittelee.

Lahti Energian oma geolämpökaivo olisi yhtiön viimeisiä askelia kohti hiilineutraalisuutta.

Lisätietoja:
Jukka Joronen, Tampereen Sähkölaitos, puh. 040 801 6187
Mikko Rajala, Lahti Energia, puh. 044 751 7221