SuomiAreenassa ajankohtaista energia-asiaa

Porissa järjestettävä SuomiAreena on Suomen suurin yhteiskunnallinen festivaali, jossa käydään yhteiskunnallisia keskusteluja eri teemojen ympärillä. Energiakaupungit ry on mukana keskustelemassa vihreästä siirtymästä ja edellistalven energiakriisistä. Lahti Energia on edustettuna Suomi Areenassa Energiakaupungit ry:n kautta.

Energiakaupungit ry:n toiminnanjohtaja Aku Aarva antoi haastattelun Long Playlle lämmöntuotannon haasteista. Aarva kertoo Suomessa vallitsevan edelleen pula energiapuusta Venäjän tuonnin päätyttyä. Lämmöntuotannossa poltettavat metsäteollisuuden sivuvirrat, kuten sahanpuru ja oksat, eivät riitä lämpölaitoksien tarpeisiin. Nyt energiayhtiöiden täytyy ratkaista, miten he korvaavat Venäjältä tulleet polttoaineet.

Lahdessa tilanne puubiomassan saatavuudessa samankaltainen kuin muualla Suomessa

Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikaraisen mukaan Lahdessa tilanne puubiomassan saatavuuden suhteen on samankaltainen kuin muualla Suomessa. Venäjältä tuodun hakkeen osuus ennen sotaa Lahti Energialla oli noin 15 %. Lahdessa kaukolämmön tuotanto perustuu yli 90 %:sti uusiutuvan metsäenergian tai kierrätyspolttoaineiden käyttöön. Sähköllä tuotetun lämmön osuus tulee lähivuosina kasvamaan lämpöpumppu- ja sähkökattilainvestointien myötä.

­­­­­­­”Tällä hetkellä näyttää siltä, että puuta kyllä saadaan riittävästi, mutta hintataso on nousemassa jo pidemmän päälle kestämättömälle tasolle. Tästä syystä olemme myös Lahdessa uudistaneet strategiamme ja kiihdytämme investointeja kaukolämmön tuotannon monipuolistamiseksi sitä sähköistämällä. Viime vuonna valmistunut Ali-Juhakkalan lämpöpumppulaitos on hyvä esimerkki tulevaisuuden ei-polttoon perustuvasta kaukolämmöntuotannosta”, Jouni Haikarainen kertoo.

Investointeja sähkökattiloihin

Sähkömarkkinoiden kehitys myös ohjaa investoimaan sähkökattiloihin, joista ensimmäinen 60 MW:n kattila on tavoitteena saada käyttöön 2024 loppuun mennessä. ”Lähivuosina olemme kuitenkin hyvin riippuvaisia metsäenergiasta ja sen saatavuuteen vaikuttaa myös metsäteollisuuden suhdanteet. Onneksi uusia tuontikanavia on saatu auki tasapainottamaan markkinaa”, Jouni Haikarainen sanoo.

Lue lisää sähkökattilainvestoinnista

Lisätietoa:

Jouni Haikarainen, toimitusjohtaja, Lahti Energia Oy

p.  040 709 5690

jouni.haikarainen@lahtienergia.fi