Vesiurut siirtyvät kaupungin omistukseen

Musiikkia, valoja ja värejä jo 24 vuotta

Pikku-Vesijärven musikaalinen suihkulähde siirtyy Lahti Energian omistuksesta Lahden kaupungille 1.11.2021. Urut luovutetaan kaupungille huollettuina ja käyttökunnossa, ja Lahti Energia avustaa kaupunkia niiden käyttöönotossa siirtymäjakson ajan.

Vesiurut rakennettiin Lahti Energian 90-vuotisjuhlan kunniaksi, ja ne ovat ilahduttaneet soitollaan ja tanssivilla vesisuihkuillaan kaupunkilaisia nyt 24 vuotta. Niillä on myös toiminnallinen puoli: Vesijärvestä pumpataan vettä Pikku-Vesijärveen, josta se palaa urkujen hapettamana takaisin Vesijärveen. Urkuihin on sijoitettu seitsemän vesisuihkuja nostavaa ja lampea hapettavaa pumppua.

Urkuputkisto koostuu kuudesta kehästä, joissa on kaikkiaan 600 suutinta. Suurin niistä nostattaa vettä lähes 30 metrin korkeuteen. Urkuihin on sijoitettu 250 lamppua, joiden avulla saadaan aikaan lukematon määrä punaisen, sinisen ja vihreän erilaisia värisävyjä. Kaiutintorneja lammella on neljä kappaletta, ja niiden yhteisteho on noin 10 000 wattia.

Urut käyttöön kaupungin syntymäpäivänä

Urkuesitykset ovat olleet tauolla kesäkauden 2021 ajan. Ne otetaan uudelleen käyttöön 1.11 kaupungin syntymäpäivien kunniaksi. Sen jälkeen urkuesityksiä voi käydä ihailemassa joka ilta klo 19:00.

Vesiurut liittyvät monien lahtelaisten ikimuistoisiin hetkiin. Niiden luona käydään muun muassa lenkkeilemässä ja virkistymässä, kesällä piknikillä ja syysvaloaikaan rauhoittumassa ja tunnelmoimassa. Vesiurut ovat suosittu kuvauskohde, jota lahtelaiset käyvät mielellään näyttämässä myös ulkopaikkakunnalta tuleville vieraille.

Musikaalinen suihkulähde sijaitsee Pikku-Vesijärven puiston eteläpäädyssä Jalkarannantien ja Kariniemenkadun risteyksen lähettyvillä.

Lisätietoja:

Lahti Energia: toimitusjohtaja Jouni Haikarainen, p. 040 709 5690
Lahden kaupunki: kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala, p. 050 559 4186