”Akuutit ja vaikeat tilanteet opettavat eniten. Ne jäävät parhaiten mieleen ja haastavat omaa osaamista!”

Henri opiskelee tietotekniikkaa Tampereen ammattikorkeakoulussa ja työskentelee nyt toista kesää Lahti Energian ICT-tiimin kesätyöntekijänä. Lue, miten hänen tehtävänsä eroavat nyt, kun poikkeusaika on väistynyt ja elämä toimistolla on vilkastunut!

Mikä sai hakemaan Lahti Energialle uudestaan?

Viime kesänä työt menivät hyvin ja kesätyöjakson lopussa oli puhetta, että jatkoa voisi olla. Tein myös viime jouluna loma-ajan tuurauksen. Tehtävät täällä ovat minulle mieluisia ja Lahti Energia on työpaikkana mielenkiintoinen, joten tulin tänne mielelläni uudestaan. Töiden aloitus meni huomattavasti jouhevammin tänä vuonna, kun paikka on ennestään tuttu. Perehdytystä ja järjestelmien uudelleenopettelua ei ole tarvinnut tehdä, kun ne eivät ole päässeet unohtumaan. Olen jopa saanut jatkettua joitakin samoja projekteja, joita joulun aikaan jäi kesken.

Poikkeusaika on hellittänyt ja toimistolla on vilkkaampaa kuin vuosi sitten. Miten kesätyö eroaa viime vuodesta?

Viime vuonna työskentelin pelkästään ICT-Helpdeskissä. Tänä vuonna olen tehnyt enemmän myös projektiluontoisia töitä. Poikkeusaikana Helpdeskiin tuli puheluita ja sähköposteja, nyt ihmiset käyvät myös paikan päällä pyytämässä apua tietoteknisiin ongelmiin. Tehtävät helpparissa ovat hyvin samantyylisiä, sillä työskentelyyn käytettävät laitteet ovat ihmisillä samat työpisteestä riippumatta. Vakiohommia ovat esimerkiksi laitteiden käyttöönotot ja asennukset, ohjelmistojen ja ajurien päivitykset sekä yleiset vianselvitykset.

Töissä on tänä vuonna vilkkaampaa. Olen saanut enemmän vastuuta ja työtehtäväni ovat monipuolisempia. Koskaan ei tiedä, mihin joutuu seuraavaksi lähtemään. Helpdeskissä on tiimin kesken viikoittain kiertävät vuorot, joka myös tekee töihin vaihtelevuutta.

Mitä työpöydälläsi on juuri nyt?

Yksi suurempi palvelinprojekti, konsernin sovellusten läpikäyntiä ja päivittäin tulevien käyttäjätikettien ratkomista.

 

Millaiset tehtävät opettavat eniten?

Akuutit ja vaikeat tilanteet opettavat eniten. Ne jäävät parhaiten mieleen ja haastavat omaa osaamista! Itsenäinen ongelmanratkaisu on opettavaista.

 

Viime aikoina turvallisuuteen liittyvät asiat ovat olleen entistä enemmän pinnalla. Miten se näkyy omassa työssäsi?

Omassa työympäristössäni valppaus ja varovaisuus korostuu tällä hetkellä. Valmiustila on vahvalla tasolla, mikäli ongelmia ilmenee. Töissä on aina täytynyt olla tarkka, mutta nyt jokapäiväinen tekeminen vaatii entistä enemmän tarkkuutta.

ICT-tiimi ohjeistaa työntekijöitä talon sisällä enemmän. Opastamme, kuinka toimia erilaisissa tilanteissa ja millaisia riskejä voi tulla vastaan. Pidämme myös aktiivisesti yhteyttä ulkoisiin sidosryhmiin, jotta kaikki pysyvät ajan tasalla toimintamalleista ja tilanteista. Paljon on liikkeellä tietojenkalastusyrityksiä tekstiviestitse ja sähköpostitse. Tiimin kesken tämä tarkoittaa jatkuvaa seuraamista ja aktiivista tiedottamista.

Millaisia vinkkejä ICT-tiimi lähettää lomailijoille?

  1. Muista sammuttaa kone lomille lähtiessä. Jos kone jää lepotilaan, se on edelleen yhteydessä verkkoon. Tämä pitää ”linjat auki” mahdollisille haittaohjelmille ja hyökkäysyrityksille.
  2. Jos sähköpostin tai tekstiviestin lähettäjä vaikuttaa epäilyttävältä tai viesti vaikuttaa oudolta, älä avaa viestiä! Varmista, että lähettäjä on aito.
  3. Ota ilo irti Suomen kesästä ja laita laitteet välillä lomalle!