“Arvoni kohtaavat hyvin Lahti Energian arvojen kanssa, joten täällä on kiva työskennellä!”

Minttu, 24, on jo kuudetta kesää peräkkäin kesätöissä Lahti Energialla. Tänä kesänä hän työskentelee kaukolämmön ylläpito ja rakentaminen -tiimissä. Lue, millaisissa erilaisissa hommissa hän on meillä kesien aikana päässyt työskentelemään!

Kuka olet ja miten päädyit Lahti Energialle kesätöihin?  

Olen Minttu ja opiskelen LAB-ammattikorkeakoulussa energia- ja ympäristötekniikkaa. Olen kotoisin Lahdesta ja olen Lahti Energialla kesätöissä nyt kuudetta kesää. Aloitin 15-vuotiaana raksalla rakennussiivoajana työskentelyn. Sitten tulin Lahti Energialle ensin ikkunanpesijäksi ja seuraavana kesänä siivoajaksi. Siitä etenin tekniseksi harjoittelijaksi ja nyt täksi kesäksi insinööriharjoittelijaksi.

Missä tehtävässä työskentelet tänä kesänä? 

Aiemmin työskentelin kaivon äärellä ja nyt saan olla siistissä sisähommassa. Työtehtäväni ovatkin muuttuneet paljon vuosien varrella. Tänä kesänä työskentelen insinööriharjoittelijana kaukolämmön parissa. Työnkuvani on todella monipuolinen. Teen pitkälti toimistohommaa, eli tarkastan suunnitelmia ja kytkentäkaavioita. Olen harjoitellut myös esimerkiksi suunnittelemaan työmaita ja teen työmaavalvontaa, jossa pidetään huolta, ettei putkillemme satu mitään, kun niitä kaivetaan esiin.

”Aiemmin työskentelin kaivon äärellä ja nyt saan olla siistissä sisähommassa.”

Lisäksi teen myös sellaista työtä mitä nyt sattuu tulemaan, muun muassa vaurioraportteja ja tilaston kokoamista kaukolämmön jakelun käyttökeskeytyksistä ja niiden syistä. Olen auttanut tänä kesänä myös sisältöjen luomisessa uusille nettisivuille.

Miten kesätyöt ovat sujuneet tähän mennessä? 

Olen viihtynyt Lahti Energialla hyvin. Täällä on tuttu, mukava porukka, joten aina on ollut kiva tulla töihin. Työnkuvani vastaa myös hyvin opintojani. Tykkään siitä, että täällä on ollut aina sellainen kulttuuri, että kesätyöntekijöille halutaan näyttää kaikki mahdollinen. Jos jokin asia kiinnostaa, se kyllä näytetään.

Työn kiireellisyys on vaihtelevaa, välillä on paljon palavereja ja välillä taas rentoa Excelin pyörittelyä. Poikkeusaika on vaikuttanut työhön siten, että palaverit toteutetaan Teamsin kautta, työporukka on jaettu kahtia ja maskeja käytetään silloin, kun tavataan ihmisiä, joiden kanssa ei olla päivittäin tekemisissä. 

Mitä olet oppinut kesätöissä? 

Olen oppinut kesätöissä Lahti Energialla paljon erilaisia asioita. Kesätyöt vaikuttivat myös opinahjon vaihtamiseen. Opiskelin Helsingin yliopistossa ympäristötieteitä, mutta sitten insinöörihommat alkoivat kiinnostaa enemmän. En olisikaan osannut kuvitella, että kesätyö ikkunanpesijänä johtaisi insinöörinopintoihin.

Kun aloitin ikkunanpesijänä, en oppinut vain pelkästään pesemään ikkunoita, vaan pääsin myös eri laitoksille katsomaan, miten ne toimivat. Teknisenä harjoittelijana en kokenut enää oppivani uutta, joten työ insinööriharjoittelijana on ollut mieluisaa. On kivaa, että pääsee näkemään tämänkin puolen tästä työstä. Koska tiedän esimerkiksi, mitä asentajat tekevät, minun on helpompi suunnitella ja tehdä raportteja. Olen myös käynyt tarkastuksilla ja tutustumassa asiakaslaitteisiin. Seuraan, mitä ihmiset täällä tekevät ja opin sitä kautta paljon. Koko ajan tulee uutta.

”Koska tiedän esimerkiksi, mitä asentajat tekevät, minun on helpompi suunnitella ja tehdä raportteja. Seuraan, mitä ihmiset täällä tekevät ja opin sitä kautta paljon.”

Mitä asioita teet arjessasi säästääksesi ympäristöä? 

Kierrätän ja käyn kirppiksillä. Kuluttamista tulee mietittyä paljon. Pyrin käyttämään tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän kemikaaleja. Työllä voi myös vaikuttaa asioihin. Haluan tehdä töitä, joilla voi vaikuttaa positiivisesti ympäristöön. Arvoni kohtaavatkin hyvin Lahti Energian arvojen kanssa, joten täällä on kiva työskennellä.

”Haluan tehdä töitä, joilla voi vaikuttaa positiivisesti ympäristöön.”

Kerro vielä tähän loppuun lyhyesti, miksi kannattaa hakea Lahti Energialle kesätöihin ja mitä vinkkejä antaisit työnhakuun? 

Lahti Energialle kannattaa hakea, koska täällä pääsee oppimaan monipuolisesti erilaisia asioita ja vierailemaan eri laitoksilla. 

Kannattaa tehdä hakemus huolellisesti ja pyrkiä erottautumaan. Ei kannata esimerkiksi tehdä CV:stä pelkkää listaa. Mieti mihin haet ja miksi. Ole avoimin mielin, sillä kaikesta oppii, myös siitä vaikkei saisikaan hakemaansa työtä.

Teksti: Elina Hanhirova, markkinointiviestinnän harjoittelija

Kuva: Katri Lenni-Taattola, hallinnon harjoittelija (HR)