“Joka ikinen työtehtävä on opettanut minulle jotain”

Marika, 28, työskentelee Lahti Energialla tänä kesänä vastuullisuusosaston kesäharjoittelijana. Lue, mitä hän on kesän aikana oppinut! 

Kuka olet ja miten päädyit Lahti Energialle kesätöihin? 

Olen Marika ja olen lahtelainen. Olen alanvaihtaja, sillä työskentelin aikaisemmin klinikkaeläintenhoitajana. Pääsin viime vuonna aloittamaan energia- ja ympäristötekniikan insinööriopinnot LAB-ammattikorkeakoulussa. Hain ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen alan töitä ja pääsin nyt ensimmäiseen harjoitteluuni tänä kesänä.

Missä tehtävässä työskentelet tänä kesänä?   

Työskentelen tänä kesänä ympäristöharjoittelijana. Työtehtäviini on kuulunut paljon kartoittamista, mutta myös inventaarioiden tekemistä. Yksi iso työtehtävä on ollut vieraslajien kartoittaminen laitoksilla. 

Lisäksi työtehtäviini on kuulunut muun muassa öljynerotuskaivojen, sulkukaivojen, öljyntorjuntakaappien ja jäteastioiden kartoitusta, laitoksien kemikaalien inventaariota sekä ympäristölupiin ja tarkkailusuunnitelmiin tutustumista.

Miten kesätyöt ovat sujuneet tähän mennessä? 

Kesätyöni ovat sujuneet tähän mennessä hyvin. Poikkeusajan vuoksi olen saanut päättää, työskentelenkö toimistolla vai etänä. Olenkin saanut työskennellä melko itsenäisesti tehden töitä paljon kotoa käsin. Se on sopinut itselleni hyvin. Olen kuitenkin pyrkinyt käymään toimistolla ainakin kerran viikossa, jotta näkee kollegoita ja paikat tulevat tutuiksi. Saan olla oma-aloitteinen ja ongelmanratkaisukykyinen. Tarvittaessa olen kuitenkin saanut aina apua, jos on tullut tilanne, etten ole keksinyt ratkaisua johonkin tai löytänyt jotakin tarvitsemaani tietoa. 

Parasta kesätöissä ovat olleet pienlaitoskierrokset, joilla on oppinut ja nähnyt uutta sekä tutustunut uusiin ihmisiin. Kaikki työtehtävät ovat olleet uusia, mutta työnteko on kuitenkin lähtenyt rullaamaan hyvin. Tämä kesätyö on ollut vielä pintaraapaisu alalle, mutta tiedän, että haluan jatkossakin päästä työskentelemään ympäristöasioiden pariin. Ensi vuonna opinnoissa tulisi päättää, mihin haluaa suuntautua, joten tämä kesä on ollut hyvä kokemus senkin kannalta. 

Mitä olet oppinut kesätöissä? 

Joka ikinen työtehtävä on opettanut minulle jotain. Olen oppinut vieraslajien tunnistamista ja omien havaintojen kirjaamista raportille. Kemikaaleja olen läpikäynyt myös paljon, joten olen oppinut myös niistä. Niissä on yllättävän paljon asioita, joita pitää ottaa huomioon.

Lisäksi olen oppinut kaivoista ja viemäröinnistä sekä ympäristöluvista. Olen päässyt myös mukaan turvallisuus- ja havainnointikierroksille ja nähnyt siellä, miten tarkkaa turvallisuuteen ja ympäristöön liittyvien havaintojen tekeminen ja niiden kirjaaminen kierroksilla on.

Mitä asioita teet arjessasi säästääksesi ympäristöä? 

Kierrätän ja sammutan turhat sähkölaitteet, kun en tarvitse niitä. Huollatin alkukesästä pyöräni ja olen kulkenut sillä nyt aika paljon joka paikkaan, minne vain pääsee. Yritän olla ostamatta mitään turhaa, ja kun tarvitsen jotain, ostan sen mieluiten käytettynä kirpputorilta tai vertaisverkkokaupasta. Omaa toimintaa tulee mietittyä työnkin kautta siinä mielessä, ettei päästäisi luontoon mitään ylimääräistä.

Kerro vielä tähän loppuun lyhyesti, miksi kannattaa hakea Lahti Energialle kesätöihin ja mitä vinkkejä antaisit työnhakuun? 

Suosittelen kaikkia energia-alasta ja ympäristöasioista kiinnostuneita hakemaan Lahti Energialle. Täällä oppii paljon uutta, ihmiset ovat avuliaita ja tuntee olonsa tervetulleeksi. 

Panosta työhakemukseen ja tuo siinä esille omia vahvuuksiasi ja mielenkiintoa alaa kohtaan sekä sitä, että olet halukas oppimaan. Valmistaudu haastatteluun hyvin ja ole siinä oma itsesi, sillä haastattelua on turha jännittää. Varaudu myös etänä toteutettavaan haastatteluun. Itselle Teamsin kautta toteutettu haastattelu tuli uutena, ja sitä kannattaakin harjoitella etukäteen, jos etähaastatteluun osallistuminen ei ole entuudestaan kovin tuttua.

Teksti ja kuva: Elina Hanhirova, markkinointiviestinnän harjoittelija