”Laitoksilla on mielenkiintoista käydä. Tulevaisuudessa voisin nähdä itseni työskentelemässä niiden parissa.”

Leevi on kaukolämpötiimin tekninen harjoittelija. Hän on toisen vuoden Energiatekniikan opiskelija LUT-yliopistossa. Opinnot tulevat kestämään vielä neljä vuotta ja niiden lopuksi hän valmistuu energiatekniikan diplomi-insinööriksi. Tähän mennessä opinnot ovat sisältäneet yleisiä insinööriopintoja monelta tekniikan alalta, energiatekniikan perusteita sekä hieman syventäviä opintoja. 

Leevi muistaa lukioajoilta, kun koulussa tutustuttiin jatkokoulutusmahdollisuuksiin. LUTin esittelyssä tekniset alat, erityisesti energiatekniikka, herättivät mielenkiinnon. Energia-alassa häntä kiehtoo sen tulevaisuudennäkymät, uusiutuva ja vähäpäästöinen energia sekä työllistymismahdollisuudet. 

Millaisia työtehtäviä sinulla on ollut kesän aikana? 

Alkukesästä tein maalaushommia. Maalasin yhden muuntajan ja Kariston lämpökeskuksen aidan. Suurimman osan kesästä olen tehnyt pihanhuoltoa kaukolämpökohteissa. Pihanhuoltoon kuuluu tarvittaessa puiden ja pusikoiden raivaamista, nurmikon leikkuuta sekä vieraslajien kartoitusta ja niiden poistoa. Lisäksi teen työparin kanssa kaivokierrosta. Työ on ollut todella monipuolista. 

Onko sinulla aiempaa kokemusta vastaavista tehtävistä? 

Minulla ei ollut aiempaa kokemusta näistä hommista, muuten kuin nurmikon leikkuusta. Lahti Energia tuntui kiinnostavalta työpaikalta ja hain kesätöihin sillä perusteella.  

Vieraslajien tunnistus on ollut täysin uusi asia. Sain perehdytyksen toisen kesätyöntekijän toimesta. Kiersimme kartoituskäynnin yhdessä ja kävimme läpi, mitä kasvaa missäkin ja miten vieraslajeja poistetaan. Kiertämilläni alueilla enimmäkseen lupiini aiheuttaa riesaa.  

Mitä kuuluu tyypilliseen työpäivääsi? 

Nyt heinäkuussa aamut alkavat seitsemältä kaivokierroksen suunnittelulla. Mietimme kierrettävät kohteet etukäteen ja lähdemme kierrokselle. Kierrosta jatketaan läpi päivän. Liikumme yleensä työpareina. Joissakin kohteissa saattaa olla useampi työpari kerrallaan työskentelemässä.  

Mikä on mielenkiintoisinta kesätöissä? 

Laitoksilla on mielenkiintoista käydä, erityisesti Vääksyn biolämpökeskus on kiinnostava kohde. Tulevaisuudessa voisin nähdä itseni työskentelemässä niiden parissa. 

Mikä on ollut haastavinta? 

Aikaiset aamut. Herätyskellon soiminen kello kuudelta tekee välillä tiukkaa. Työssä itsessään ei ole varsinaisesti mitään vaikeaa, kaikkeen on saanut kattavan perehdytyksen.  

Mitä olet oppinut? 

Vieraslajien tunnistus on ollut kokonaan uusi asia. Kaukolämpöverkon toimintaan on ollut kiinnostava tutustua. Olen oppinut siihen liittyvän laitteiston toiminnasta paljon. Näitä ei käydä paljon koulussa läpi, joten tämä käytännön työkokemus on arvokasta ja opettavaista. 

Miksi kannattaa hakea Lahti Energialle kesätöihin? 

Tämä on helppoa, rentoa ja mukavaa työtä. Lahti Energia on mukava työympäristö. Töitä saa tehdä juuri niin itsenäisesti, kun itse haluaa. Työ ei ole liian haastavaa ja hommat on mahdollista oppia ilman aiempaa kokemusta. Täällä pääsee tekemään monipuolisia töitä niin halutessaan.