”Sähköalassa kiinnostaa sen monipuolisuus ja mahdollisuudet päästä tekemään monenlaisia eri hommia”

Veera on vastavalmistunut yhdeksäsluokkalainen Lahdesta. Ensimmäisen kerran hän oli tutustumassa Lahti Energiaan TETissä eli työelämään tutustumisjaksolla vuonna 2018. Tällöin hän perehtyi Lahti Energian työympäristöihin, siivosi varastoa ja pääsi kuuntelijaksi mukaan palaveriin.

Tänä vuonna Tutustu työelämään ja tienaa -jakson kesätöihin kuuluu enemmän itsenäistä työskentelyä. Päivät kuluvat pääosin kaukolämpötiimin kaivokierroksilla ja käyttöönottotarkastusdokumenttien sähköisen arkistoinnin parissa.

Millaista työkokemusta sinulla on aiemmista kesätöistä?

Olen ollut viimeiset kolme kesää tallilla töissä. Ensimmäisenä vuonna olin lasten kesäleireillä valvojana ja auttamassa leiriaktiviteettien kanssa. Kaksi viimeistä kesää olen ollut tekemässä yleisiä tallitöitä.

Millaisia suunnitelmia sinulla on nyt peruskoulun jälkeen?

Sain tietää, että pääsen suorittamaan sähkö- ja automaatioalan perustutkintoa! Tarkoituksenani on suorittaa kaksoistutkinto eli lukio ja perustutkinto samassa paketissa. Moni on päivitellyt, että siitä saattaa tulla aikamoinen rutistus. Hyvin se tulee menemään!

Mikä alassa kiinnostaa?

Sähköalassa kiinnostaa sen monipuolisuus ja mahdollisuudet päästä tekemään monenlaisia eri hommia. Kaverini on sähköalalla, jota kautta olen päässyt tutustumaan alaan tarkemmin. Olemme myös harrastaneet omatoimisesti pieniä sähköhommia mönkijän parissa. Olemme esimerkiksi liittäneet siihen lämmityslaitteen kiinni kylmillä talvikeleillä ja asentaneet siihen lisävalon.

Miten olet viihtynyt Lahti Energialla?

Hyvin! Olen ollut yllättynyt siitä, että töissä käyminen voi olla oikeasti kivaa. Työporukka on täällä tosi mukavaa.

Miten työpäiväsi yleensä kulkevat?

Kaukolämpötiimimme päivät alkavat seitsemältä aamulla. Aloitan päivät usein skannaamalla dokumentteja ja arkistoimalla niitä tietokoneelle. Paperit ovat käyttöönottotarkastuslomakkeita sekä asema- ja pohjapiirustuksia. Lähdemme yleensä aamusta porukalla kaivokierrokselle. Kierroksilla tarkistamme, ettei kaivoissa ole vettä. Kaivo avataan ja mahdollinen sade- tai pohjavesi pumpataan sieltä pois. Jos havaitaan vuotoja, niistä tehdään ilmoitus korjaajia varten. Tämän jälkeen kaivo suljetaan ja kierros jatkuu.

Mikä on parasta?

Kaivojen kiertäminen. On kiinnostavaa päästä näkemään eri paikkoja eikä joudu vain istumaan paikoillaan, kun ulkona on hyvä sää. On hienoa päästä näkemään asioita käytännössä.

Luuletko, että sinut voi löytää Lahti Energialta kesätöistä tulevinakin vuosina?

Joo, olen jo luvannut tulla jatkamaan skannausta ensi vuonna. Kun aloitan sähköalan opinnot, pääsen toivottavasti tekemään täällä oman alan hommia. Tulen tänne mielelläni uudestaan.

Miksi kannattaa hakea Lahti Energialle kesätöihin?

Koska täällä on hyvät työolot ja työ on monipuolista. Täällä on mukavia ihmisiä ja hyvä työilmapiiri!