”Täällä on hyvä työskennellä ja mahdollisuus oppia uutta!”

Aatu on jo melkoinen konkari kaukolämpöverkon kesätiimissä: tämä on hänen kuudes vuotensa kesätöissä Lahti Energialla! Aatu opiskelee parhaillaan konetekniikan insinööriksi LAB-ammattikorkeakoulussa ja hänen tavoitteenaan on valmistua ensi vuonna. Koulutus antaa monipuolisen koneteknisen perusosaamisen ja Aatu suuntautuu opinnoissaan suunnittelu- ja esimiestyöhön. Tulevan opinnäytetyön aihe tarkentuu loppukesästä.

Aatu kertoo, että aikoinaan energia-ala alkoi kiinnostaa kokonaisuutena. ”En osaa nimetä tai rajata erityisiä kiinnostuksenkohteita alalta. Minulla on kova into oppia monipuolisesti uutta.”

Miten päädyit Lahti Energialla kesätöihin?

Päädyin kesätöihin ensimmäisen kerran perheenjäsenen kautta. Tein Tutustu työelämään ja tienaa -jakson vuonna 2016 kun olin 15-vuotias. Silloin leikkasin nurmikoita ja kuljin mukana kaivokierroksilla. Muistan, että viihdyin töissä hyvin. Taisinpa pestä joskus muutaman ikkunankin. Vuosi vuodelta tehtävät alkoivat monipuolistua ja mukaan tulivat kaivokierroksen lisäksi erilaiset kunnossapitotehtävät. Viimeiset kolme kesää olen työskennellyt teknisenä harjoittelijana.

Missä tehtävissä työskentelet tänä kesänä?

Työskentelen teknisenä harjoittelijana kaukolämpöverkon tiimissä. Tämä on tosi liikkuvaista työtä. Kierrämme paljon eri kohteita ja tutustumme työmaihin. Valmistelemme kaivoja työmaita varten, jotta käyttökeskeytykset menevät sujuvasti ja saamme lämmöt takaisin asiakkaalle mahdollisimman nopeasti. Kaivoja on valettuja, rengaskaivoja, muovikaivoja… Ne ovat eri kokoisia, niissä on eri sisällöt, eri likaisuusaste ja jopa eri lämpötilat. Kokemus tuo varmuutta erilaisissa olosuhteissa työskentelyyn.

Mitkä ovat mieluisimpia työtehtäviä?

Käyttökeskeytykset, kunnossapitotehtävät ja kaikenlainen uuden rakentaminen. Viihdyn parhaiten kentällä ja käytännön työtehtävät ovat suosikkejani. Tulevaisuudessa olisi kiva päästä työskentelemään myös suunnittelutehtävien puolella.

 

Mitkä ovat haastavimpia työtehtäviä?

Tällä hetkellä hommat ovat tuttuja, eikä mikään tunnu varsinaisesti haasteelliselta. Tulevaisuudessa toimenkuva toivottavasti laajenee niin, että saan myös haastavampia tehtäviä. Alalla on vielä paljon opittavaa ja uusia asioita, joihin tutustua.

Minkälaisia suunnitelmia sinulla on tulevan opinnäytetyösi suhteen?

Suunnitelmissani on tehdä opinnäytetyö Lahti Energialla. Työn aihe voisi olla jotain asiakkaan laitteisiin liittyvää tai rajautua kaukolämpöverkon ympärille. Aihe tarkentuu loppukesää kohden.

Miksi Lahti Energialle kannattaa hakea kesätöihin?

Koska täällä on oikeasti monipuolista työtä ja tosi mukava työporukka. Täällä on hyvä työskennellä ja mahdollisuus oppia uutta. Jos jokin askarruttaa tai haluaa tietää jostain asiasta lisää, joku opastaa aina mielellään!