“Täällä oppii paljon – Pääsin käyttämään kesätöissä opittua hyödyksi myös opinnoissani”

Arttu, 22, on toista kesää peräkkäin Lahti Energialla kesätöissä ja työskentelee liittymämyynnin harjoittelijana. Lue, miten Artun kesä on sujunut Lahti Energia Sähköverkon puolella! 

Kuka olet ja miten päädyit Lahti Energialle kesätöihin? 

Olen Arttu ja opiskelen Tampereen yliopistossa toista vuotta sähköenergiatekniikan diplomi-insinööriksi. Hain oman alan töihin heti ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen ja pääsinkin jo viime kesänä tänne LE-Sähköverkolle kesätöihin. Olin tosi tyytyväinen, että pääsin, sillä tämä on minun ensimmäinen oman alan kesätyöpaikkani ja lisäksi olen kotoisin Lahdesta.

Missä tehtävässä työskentelet tänä kesänä?  

Työskentelen tänä kesänä LE-Sähköverkon liittymäpalvelutiimissä ja käsittelen muun muassa sähköliittymätilauksia ja niihin liittyviä mittarointeja. Lisäksi käsittelen esimerkiksi aurinkopaneeleihin liittyviä tilauksia. Tein viime kesänä näitä samoja tehtäviä, mutta ennen sitä minulla ei ollut aiempaa kokemusta tai taustatietoa näistä hommista. Työtehtäväni ovat tänä vuonna samoja kuin viime kesänä, mutta nyt minulla on vähän varmempi ote työhön, koska opin nämä asiat hyvin jo viime kesänä. Silloinkin pääsin tekemään todella monipuolisesti töitä.

Työtehtäväni ovat tänä vuonna samoja kuin viime kesänä, mutta nyt minulla on vähän varmempi ote työhön, koska opin nämä asiat hyvin jo viime kesänä.

Miten kesätyöt ovat sujuneet tähän mennessä? 

Kesätyöt ovat sujuneet hyvin, eikä pandemiatilanne ole vaikuttanut työntekoon juuri millään tavalla. Meillä on pieni tiimi ja meidän on helpompi kommunikoida, kun olemme keskenämme toimistolla. Tiimin sisällä pitää tehdä paljon yhteistyötä ja täytyy pystyä kysymään kaikkea toisiltamme.

Tykkään kovasti tästä työympäristöstä ja työkavereistani. Haastavinta tässä työssä ovat olleet sellaiset tehtävät, joissa on pitänyt alkaa selvittämään asioita, eikä tietoa ole meinannut löytyä. Se myös omalla tavallaan tuokin vaihtelua työhön. Parasta näissä kesätöissä on ollut ainakin se, että jo viime kesänä olen päässyt oikeasti oman alan hommiin ja tekemään kunnolla töitä. Työyhteisö ja työporukka on todella hyvä – heti ensimmäisenä kesänä jäi positiivinen kuva tästä kaikesta.

Mitä olet oppinut kesätöissä? 

Viime kesänä Lahti Energialla kesätöissä aloittaessani minulla oli vasta yksi opiskeluvuosi alan opintoja takana. Silloin yliopistossa ei vielä oltu hirveästi käyty mitään tähän alaan liittyviä asioita läpi. Kesällä opin sitten paljon uutta esimerkiksi pienjänniteverkon rakenteesta ja pääsin myös käyttämään kesätöissä opittua tietoa jonkin verran hyödyksi toisena opiskeluvuotena joissakin tilanteissa. Lisäksi olen oppinut paljon uutta myös sähköverkon toiminnasta. Pääaineeni on sähkö- ja energiatekniikka, ja nämä työt vastaavat opintojani tosi hyvin. Teknillinen koulutus antaa monipuoliset mahdollisuudet tehdä töitä energia-alalla.

Pääaineeni on sähkö- ja energiatekniikka, ja nämä työt vastaavat opintojani tosi hyvin.

Mitä asioita teet arjessasi säästääksesi ympäristöä? 

Kuljen pyörällä töihin. Se säästää ympäristöä. 

Kerro vielä tähän loppuun lyhyesti, miksi kannattaa hakea Lahti Energialle kesätöihin ja mitä vinkkejä antaisit työnhakuun? 

Lahti Energialle kannattaa hakea kesätöihin, koska täällä on ammattitaitoista väkeä töissä. Lisäksi täällä oppii paljon ja pääsee tekemään ihan oikeita töitä. Kesätyöntekijät saavat myös vastuuta sitä mukaa, kun kehittyvät. Heti ei tarvitse tietää kaikkea, vaan pikkuhiljaa alkaa osata enemmän ja enemmän.

Työhakemuksessa kannattaa tuoda esille varsinkin motivaatiota ja omaa osaamistaan. Ei tarvitse pelätä sitä, ettei aiempaa kokemusta ole, vaan ilman sitäkin voi päästä kesätöihin oppimaan. Jos pääsee haastatteluun, kannattaa valmistautua siihen huolella. Kannattaa esimerkiksi käydä läpi yleisimpiä haastattelukysymyksiä ja miettiä omat vastaukset niihin. Myös itse yritykseen kannattaa tutustua ennen haastattelua.

Teksti ja kuva: Katri Lenni-Taattola, hallinnon harjoittelija (HR)