Energiansäästövinkkejä

Jotta energiansäästö onnistuu, niin perusasioiden tulee olla kunnossa.

  • Tunnetko kiinteistösi ja osaatko huoltaa ja käyttää laitteita?
  • Seuraatko kulutustasi esimerkiksi OmaWatissa, jotta tiedät, milloin energiaa kuluu ja miten säästötoimesi purevat?
  • Onko lämmönjakokeskus huollettu?
  • Eihän lämpö karkaa hallitsemattomasti väärästä paikasta?
  • Ovathan tuuletusikkunat/ovi ainoastaan pikaista ristituuletusta varten auki?
  • Ovatko tulo- ja poistoilmaventtiilit, liesituuletin ja suodattimet puhtaat?
  • Toimivatko termostaatit?
  • Eihän lämpöpattereiden edessä ei ole verhoja/huonekaluja tai lattialämmitystä estä paksu matto?

Energiansäästö kannattaa aina

Energiansäästö on tärkeää ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnille. Ekotehokkaat valinnat säästävät luonnonvaroja, vähentävät ilmastopäästöjä ja pienentävät energiakustannuksia. Pienetkin teot vaikuttavat, kun jokainen tekee oman osansa.

Tilojen lämmitys

Selkeä ykkönen asumisen energiankulutuksessa on tilojen lämmitys. Jos pystyt pudottamaan sisälämpötilaa yhdellä celsiusasteella, säästät 5 prosenttia lämmitykseen kuluvaa energiaa. Kolmen asteen pudotus säästää jo 14 prosenttia. Portaittain parin viikon totuttelujaksoissa toteutettu lämpötilan lasku on miellyttävämpää kuin pudottaa lämpötilaa yhdellä kertaa. Lämpöä myös tuuletetaan ulos turhaan joko liiallisen ilmanvaihdon kautta tai avoimista ikkunoista ja ovista – harakoille päästetty lämpö korvataan tuottamalla lisää lämpöä.

Tilat ja käyttövesi lämmitetään usein jollain muulla kuin sähköllä, eli siihen kulunut energia on voitu tuottaa ympäristöystävällisemmin kuin sähköä tuotetaan.

Käyttöveden lämmitys

Käyttöveden lämmitys vie kotona tilojen lämmityksen jälkeen eniten energiaa. Säästä kuumat ja pitkät suihkut harvoihin hemmotteluhetkiin, ja pyri peseytymään hieman viileämmällä vedellä ja nopeasti sekä sammuttamaan suihku saippuoinnin ajaksi.

Sähkön kulutus

Sähköä kuluu sähkösaunan lämmitykseen, valaistukseen, ruoanvalmistukseen ja kaikkiin sähköllä toimiviin laitteisiin. Sähkönsäästäjä saunoo harvemmin, ripeämmin ja miedommissa löylyissä. Hän sammuttaa laitteet, joita ei käytä, ja unohtaa terassilämmittimen tänä syksynä. Fiksu myös säätää kylmälaitteet sopivalle ja huoltaa ne, pesee täysiä koneellisia ja vaihtaa viimeistään nyt vanhanaikaisen valaistuksen ledeihin.

Huomaa myös nämä!

Asumisen energiankulutuksen tilastoinnissa ei ole huomioitu vaikkapa liikenteen energiankulutusta. On myös monia kohteita, joihin kuluvaa energiaa ei aina tule edes ajatelleeksi:

  • Verkkokaupasta tilattujen tuotteiden valmistukseen ja toimitukseen kuluu energiaa.
  • Digitaalisten palvelujen käytössä laite kuluttaa energiaa, mutta myös sisältöjen tuotantoon, palvelinkeskusten ylläpitoon sekä tiedonsiirtoon kuluu energiaa.
  • Uudet viihdelaitteet ovat aiempaa energiatehokkaampia, mutta niitä on paljon ja niitä käytetään usein.
  • Jos jääkaapin ympärillä ei ole laitevalmistajan suositusten mukaista ilmankiertotilaa, sähkönkulutus voi eri lähteiden mukaan kaksin- tai jopa kolminkertaistua.

Ajoituksella on merkitystä

Sähkö: säästä arkisin klo 8–10 ja 16–18 sekä tarkista päivän tuntihinnat

Jos sähkösopimuksesi on sidottu pörssisähkön tuntihintaan, vaikuttaa kulutuksen ajoitus suoraan sähkölaskuusi. Vaikka saisitkin sähkösi kiinteään hintaan, käytät niin sanottua solidaarisähköä, kun otat ajoituksen huomioon. Sähkön korkea tuntihinta merkitsee, että kysyntä on suurta tarjontaan nähden, joten silloin ei kannata kuormittaa tilannetta enää entisestään. Pitkällä aikavälillä hinnat pysyvät kohtuullisempina, kun hetkelliset saatavuushaasteet vähenevät. Myös riski kiertävien sähkökatkojen tarpeeseen pienenee.

Esimerkiksi ruoanlaittoon kuluu vain noin prosentti asumisen energiasta, mutta ei ole yhdentekevää, milloin tuon energian kuluttaa. Ruokaa laitetaan usein kovimman kysynnän aikaan, joten kokonaiskuvassa pieni kulutus kohdistuu lyhyelle ajalle, eikä tasaisesti ympäri vuorokauden.

Kaukolämpö: tuuleta vain leudolla säällä ja säästä energiaa aamulla

Jos ilmanvaihto ei riitä pitämään ilmaa raikkaana, kannattaa tarkistaa, voisiko ilmanvaihtoa parantaa. Ilmanvaihdon säätö on ammattilaisten hommaa, joten esimerkiksi kerrostaloasukkaan ei tule säätää itse poistoilmaventtiileitä. Jos on tarvetta tuulettaa, se tulee tehdä ripeällä ristituuletuksella ja välttää tuuletusta kylmällä säällä.

Lahti Energian kaukolämpö tuotetaan pääsääntöisesti bio- ja kierrätyspolttoaineilla. Kovimmilla pakkasilla käytetään kuitenkin kysyntäpiikkien kattamiseen myös fossiilisia polttoaineita, joten erityisesti silloin kaukolämmön säästö kannattaa.

Mahdollisuuksien mukaan kaukolämmön kulutusta kannattaa vähentää arkiaamuisin klo 7–9, kun kysyntä on suurinta.

Äärimmäiset keinot voivat olla vahingollisia

Tiloja ei tule lämmittää turhan lämpimiksi tai lämpöä tuulettaa harakoille. Kuitenkin huono ilmanvaihto yhdistettynä liian kylmiksi jäähtyviin rakenteisiin altistaa kosteusvaurioille ja homeelle. Kallis remontti ja vesivaurio ovat edessä, jos vesiputket jäätyvät ja rakenteet viilenevät niin paljon, että ne halkeavat. Energiaa ei tule säästää rakennus- tai asumisterveyden kustannuksella.

Suositellut sisälämpötilat

Huonelämpötilan voi usein laskea turvallisin mielin 18 celsiusasteeseen (20 °C lapsille ja vanhuksille). Autotallissa riittää usein 5 °C ja varastossa 12 °C. Ilmanvaihdon tulee kuitenkin olla kunnossa, jotta ilmankosteus ei nouse liian suureksi.

Märkätilojen lattialämmitys

Moni pohtii märkätilojen sähköisen lattialämmityksen pienentämistä, mutta kannattaa seurata, kuivuuko kylpyhuone kohtuullisessa ajassa. Huomaa, että mahdollista laatan alla oleva kosteutta ei näe. Kuivaa lastalla seinät ja lattia aina suihkun jälkeen. Jos muu tila lämpiää vaikkapa kaukolämmöllä, ei kylpyhuoneen ovea kannata pitää edes raollaan, sillä tuolloin kallis sähkölämmitys lämmittää turhaan muita tiloja. Muut tilat eivät myöskään siedä kosteutta märkätilojen tapaan.

Varo legionellaa!

Lämmintä käyttövettä kannattaa säästää, mutta siihen ei pidä pyrkiä laskemalla menolämpötilaa liian alhaiseksi. Legionellabakteerin torjumiseksi lämmin käyttövesi kannattaa pitää 55–60-asteisena. Kaikkein ongelmallisimmissa vesijärjestelmissä suositus on jopa 65 °C.