Energiajärjestelmä vihertyy – olemmeko valmiit?

Hiilidioksidin päästäminen ilmakehään aiheuttaa ilmaston lämpenemistä, ja ilmaston lämpeneminen muuttaa ekosysteemejä. Uhkana on ekokatastrofi. Tämän olemme tienneet jo pitkään, mutta mikä neuvoksi?

Tarvittavista toimenpiteistä ja niiden ripeydestä on taitettu peistä jo vuosia. Yhteinen suuntakin on jo pääosin löytynyt – ainakin länsimaissa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Venäjän vastaiset pakotteet ovat laittaneet eurooppalaisten toimenpiteisiin vauhtia.

Venäjän kaupan hiipuminen nostaa energianhintaa ennennäkemättömällä vauhdilla. Hinnan lisäksi Venäjän epävakaus ohjaa pyrkimään riippumattomaksi venäläisestä energiasta.

Energiajärjestelmän murroksessa olisi edullista päästä kestäviin, vihreisiin ratkaisuihin mahdollisimman ekologisesti vältellen lyhytaikaiseksi jääviä ratkaisuja. Tuulivoima on jo edullisin energiantuotantoratkaisu, ja nyt tuulivoiman rakentamiseen ja muihin vihreisiin energiahankkeisiin saadaan uutta vauhtia.

Kestävien, täysin uusiutuvien energialähteiden käyttöön liittyy haasteita. Yksi haaste on saatavuuden ohjautuminen osittain luonnon rytmin mukaisesti, jolloin ihmisen kyky päättää tuotannon hetkellisestä tehosta on rajoittuneempaa. Ratkaisuna tähän on nähty energiankäytön joustavuus: energiankäyttöön pitää saada lisää älykästä automatiikkaa, jotta myös asiakaslaitteiden tarvitsema teho ohjautuu sen mukaan mitä on tarjolla. Nykyisinhän tehoa on tuotantopuolella lisätty vahvasti asiakkaan tarpeen mukaisesti.

Muutos energiankulutuksen joustavoittamiseksi on välttämätön ja tekniset ratkaisut sen mahdollistamiseksi ilman ihmisen jatkuvaa puuttumista ovat jo olemassa. Teknologian rakentaminen toimivaksi kokonaisuudeksi ja kulutusjoustoon liittyvät markkinamallit puuttuvat vielä isoilta osin.

Toimiva teknologiakokonaisuus tarkoittaa, että tästä tulee lopulta asiakkaalle helppoa ja jopa huomaamatonta. Kun lisäksi markkinamalli toimii, joustavaa kulutuskapasiteettia järjestelmään tarjoava asiakas hyötyy siitä myös taloudellisesti.

Tulevaisuudessa lienee väistämätöntä, että esimerkiksi sähköautojemme latausta ja sähköisiä lämminvesivaraajia ohjataan energian hetkellisen saatavuuden perusteella.

Muutoksessa mukana on asiakas asenteineen. Olemmeko valmiit antamaan sähkölaitteemme teknologian ohjattaviksi? Olemalla mukana positiivisen uteliaalla asenteella tästäkin tulee mielenkiintoinen mahdollisuus!

Kirjoittaja on Lahti Energian verkot-liiketoimintayksikön johtaja Antti Rautiainen