Yhdessä luonnon monimuotoisuuden puolesta

Syksy alkaa olla jo pitkällä ja luonto valmistautuu talvilepoon. Omalla pihalla lehtiä haravoidessa huomio kiinnittyi metsän laidassa näkyviin vaaleanpunaisiin kukkiin. Jo aiemmin kesällä olin havainnut muutamia jättipalsameita ja kuvitellut poistaneeni kukinnot asianmukaisesti ja nyhtäneeni juurakot pois maasta. Mutta siinä ne nyt kukoistavat täysin elinvoimaisina syksyn kylmästä välittämättä. Haravointi vaihtui lennossa kukintojen pätkimiseen ja pussittamiseen. Valitettavasti olin auttamattomasti myöhässä ja osassa kukista siemenet olivat kypsyneet ja sinkoutuivat ympäriinsä jo pienestä kosketuksesta. No tiedänpähän jo etukäteen, että työ jatkuu ensi kesänä.

Jättipalsami on yksi vieraslajeista, jotka uhkaavat luonnonmonimuotoisuutta myös meillä Suomessa. Monet vieraskasvilajeista on alun perin tuotu puutarhan kaunistukseksi. Sittemmin ne ovat sitten menestyneet vähän liiankin hyvin ja levitessään luontoon valloittaneet elintilaa kotoperäisiltä kasveilta. Lahti Energian omistamilla kiinteistöillä on tehty vieraskasvilajien kartoituksia ja torjuntaa jo useamman vuoden ajan. Kurtturuusun ylös kaivamiseen on käytetty kaivinkonetta, yleisimmin torjuntaa on tehty niittämällä. Torjuntaan ei kuitenkaan ole pikaratkaisuja vaan se vaatii pitkäjänteisyyttä.

Energia-ala on ollut suunnannäyttäjä ilmastopäästöjen vähentämisessä jo kauan. Työ jatkuu edelleen, mutta ala haluaa edistää myös luonnon monimuotoisuutta. Energiateollisuus ry julkaisi kesällä biodiversiteettitiekartan, jossa energia-ala sitoutuu luonnon monimuotoisuuden edistämiseen siten, että vuoteen 2035 alan kokonaisvaikutus on nettopositiivinen verrattuna vuoteen 2022.

Lahti Energia ottaa tämän haasteen vastaan ja haluaa omalta osaltaan toimia kestävän tulevaisuuden puolesta. Tulevan talven aikana tavoitteenamme on koostaa nykytilaselvitys ja löytää toimenpiteitä, joilla pystymme parantamaan luonnon monimuotoisuutta omassa toiminnassamme. Kannattaa myös muistaa, ettei luonto ole itsestäänselvyys. Meistä jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen, pienistä puroista syntyy virta. Vältetään ruokahävikkiä, kulutetaan järkevästi, säästetään energiaa, laitetaan roskat sinne minne ne kuuluvat, torjutaan vieraslajeja, vaalitaan oman pihan pörriäisiä jättämällä joku pihan kolkka luonnonkukille ainaisen ruohonleikkuun sijasta. Ennen kaikkea kunnioitetaan luontoa, sillä on meille paljon annettavaa!

Kirjoittaja on Lahti Energian vastuullisuusjohtaja Eeva Lillman