Aurinkopaneelit kotiin – vinkkejä toteutukseen

Myyntipäällikkö Timo Kenttälä kokosi yhteen parhaat vinkit aurinkopaneelien hankintaan. Tutustu myös kesäisiin aurinkosähkötarjouksiimme!

1. Miksi ostaisin aurinkopaneelit kotiin?

Aurinkopaneelien avulla voit itse tuottaa vähäpäästöistä sähköä sekä säästää sähkölaskuissa. Lisäksi monet pitävät uudesta tekniikasta kodissaan, joten tuoton seurannasta saa usein hyvän kahvipöytäkeskustelun aiheen.

2. Mitä tuottoa aurinkopaneeleilta voi odottaa?

Kotiin asennettaville pienehköille aurinkopaneelijärjestelmille voi odottaa noin 5 prosentin tuottoa sijoitetulle rahamäärälle. Kääntäen laskettuna takaisinmaksuaika on tyypillisesti 15–20 vuotta. Esimerkiksi yleisellä 3,3 kW:n järjestelmällä saavutetaan noin 300 euron vuosittainen säästö sähkölaskussa. Suoran säästön lisäksi aurinkosähköjärjestelmän voi olettaa nostavan kiinteistön arvoa.

3. Huomioi katon kunto

Aurinkopaneelit voidaan asentaa kaikentyyppisille katoille. Kattomateriaalilla olisi hyvä olla käyttöikää jäljellä ainakin viisi vuotta, jotta aurinkopaneelit on mielekästä asentaa. Tarvittaessa aurinkopaneelit voidaan siirtää pois esimerkiksi katon maalauksen tai uusimisen tieltä.

4. Ilmansuunnat

Paras ilmansuunta aurinkopaneeleille on etelä. Myös kaakko ja lounas toimivat varsin hyvin, sillä tuotto putoaa optimaalisesta vain 5–10 prosenttia. Myös asennus kahdelle eri lappeelle (itä ja länsi) on mahdollinen. Tällöin aurinkopaneelien  tuotto on päivän mittaan tasaisempaa ja tuotetun sähkön omakäyttöosuus tyypillisesti kasvaa.

5. Varjostumat

Varjostumat pudottavat aurinkopaneelien tuottoa paikoin jopa merkittävästi. Aurinkopaneelit kytketään sähköisesti sarjaan, jolloin yhteenkin paneeliin kohdistuva varjostuma pudottaa koko paneeliketjun tuottoa. Aurinkopaneelit kannattaakin sijoittaa mahdollisimman aurinkoiseen kohtaan katolla. Tarvittaessa ympäröivää puustoa voi myös harventaa.

6. Sopiva mitoitus

Aurinkosähköjärjestelmä kannattaa mitoittaa niin, että tuotetun sähkön saa mahdollisimman hyvin käytettyä itse. Tällöin sähkölasku pienenee sekä sähköenergian, sähkön siirron että sähköveron osalta. Ylijäämäsähkö puolestaan myydään verkkoon, ja siitä maksetaan tuottajalle sähköenergian osuus. Oma sähkönkulutusprofiili selviää esimerkiksi Lahti Energian online-palvelusta, tai sitä voi pyytää suoraan myynnistämme.

7. Ilmoitukset

Kun aurinkosähköjärjestelmä on valittu ja asennettu, tulee siitä tehdä ilmoitus sähköverkkoyhtiölle sekä sopimus ylijäämäsähkön ostosta sähkönmyyjän kanssa. Kun hankit aurinkovoimalan Lahti Energialta, saat kaiken avaimet käteen -palveluna ilmoituksia myöten.

8. Kotitalousvähennys

Aurinkosähköjärjestelmän asennustyön voi vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä. Esimerkiksi 3,3 kW:n järjestelmässä työn osuus on 1 890 euroa.

Voit vähentää verotuksessa 50 prosenttia työn osuudesta vähennettynä sadan euron omavastuulla eli: 50 % x 1 890 € - 100 € = 845 €.

Asiantuntijamme kertovat mielellään lisää vinkkejä aurinkosähköstä. Ota yhteyttä!

Santeri Pusa
029 000 8254
aurinkosahko@lahtienergia.fi

Teksti: Timo Kenttälä

Lue myös muita mielenkiintoisia artikkeleita!

  • Jaa tämä sivu