Gluteenittomat herkut tuoksuvat pian Lahdessa

Lahti Energia toteuttaa energiaratkaisun avaimet käteen -periaatteella Vuohelan Herkun uuteen leipomoon Jokimaalla.

Vuohelan Herkku siirtää liiketoimintansa Hartolasta Lahteen ensi vuonna. Toimitusjohtaja Pirkko Hämäläisen mukaan uuden leipomon paikkakuntaa ja toiminnan laajentamismahdollisuuksia harkittiin pitkään.

Lahteen oltiin tulossa jo aiemmin, mutta silloin hanke kaatui rahoitukseen. Nyt hanke on edennyt siihen pisteeseen, että uuden leipomon ensimmäisiä gluteenittomia leivonnaisia aletaan valmistaa ensi vuoden elokuussa Jokimaalla. Rakenteilla oleva leipomo on pinta-alaltaan lähes kaksinkertainen verrattuna nykyisen Hartolan tehtaan 3 000 neliöön.

Ratkaisuja etsittiin yhdessä

Uusissa tiloissa tuotantoa saadaan tehostettua ja tekeminen on sujuvampaa. Nykyiset tilat ovat alkaneet käydä ahtaiksi. Lahden kaupungin kanssa tehdyn yhteistyön myötä Vuohelan Herkku sai mukaansa myös Lahti Energian. Toimivia ratkaisuja lähdettiin miettimään yhdessä.

– Lahti on myös sijaintinsa puolesta erinomainen muun muassa tuoreiden leipomo-tuotteiden logistiikan kannalta, mikä antaa hyvät mahdollisuudet yritysyhteistyöhön ja työvoiman saamiseen, Hämäläinen sanoo.

Lahti Energia toteuttaa Vuohelan Herkun uuteen leipomoon energiaratkaisun Avaimet käteen -periaatteella. Tämä tarkoittaa sitä, että Lahti Energia hankkii tehtaaseen energiaan liittyvät laitteet aina uuneihin saakka. Vuohelan Herkku maksaa niistä kuukausimaksua Lahti Energialle.

– Meillä oli tavoitteena mahdollisimman kustannus- ja energiatehokas leipomo, Hämäläinen kertoo.

Laatua uuneissa

Erityispiirteenä leipomossa on termoöljy, jolla uunit lämpiävät. Uunin arinoiden alla kiertää 300-asteista öljyä niitä lämmittäen. Lahti Energia hankkii termoöljykattilat.

– Termoöljyuunit ovat Suomessa harvinaisia. Me olemme päätyneet niihin erinomaisen paistolaadun vuoksi ja uunia avattaessa lämpötilan hallinta on helpompaa. Paistamisesta ja pakastamisesta syntyvää hukkalämpöä hyödynnetään kiinteistön lämmittämiseen.

"Hukkalämmön käyttöönotto on hieno asia. Onhan järkevämpää käyttää lämpö hyväksi kuin antaa sen häipyä taivaan tuuliin, Hämäläinen sanoo.

Gluteeniton trendi

Pirkko Hämäläisen visiona on, että liike-vaihdon on uuden tehtaan myötä ainakin kaksinkertaistuttava nykyisestä yhdeksästä miljoonasta. Nyt myös kansanvälinen vienti mahdollistuu.Miljoonia ei Hämäläinen päässään pyöritellyt, kun hän perusti yrityksensä. Hämäläisen oma keliakiadiagnoosi vuonna 2001 sai hänet kehittämään gluteenittomia leivonnaisia, jotka pian saivat huiman suosion. Hän oli jo ennen diagnoosiaan pitkään leiponut äitinsä kanssa Vuohelan tilalla Joutsassa tilauksesta juhliin ja torille. Maatilan tuotosta kolmasosa tuli leipomisesta.

– Ilman omaa leivontataustaani en olisi tähän ryhtynyt. Keliakiadiagnoosin saaminen oli kova paikka, mutta ilman sitä Vuohelan Herkkua ei olisi syntynyt, Hämäläinen kertoo.

Höyryävää tattarilimppua

Hämäläistä auttoi alkuun myös julkisuus. Hän pääsi Kamera kiertää -ohjelmaan näyttämään, kuinka gluteeniton tattarilimppu syntyi.

– Ohjelman nähtyään ihmiset ottivat yhteyttä ja kertoivat, että he melkein tunsivat ruisleivältä näyttävän tattarilimpun tuoksun, Hämäläinen sanoo.

– Tilauksia alkoi pian tulla niin paljon, että kotikeittiö kävi ahtaaksi. Leivoimme yötä myöten. Olen aina toiminut sillä periaatteella, että kaikki tilaukset tehdään.

Pian Hämäläinen siirsi liiketoiminnan joutsalaiseen leipomoon, jonka toiminta oli päättynyt. Parin vuoden kuluttua siitä yritys muutti Hartolaan.

Vuohelan Herkku

  • Perustettu vuonna 2003.
  • Suomen johtava gluteenittomien tuoretuotteiden valmistaja.
  • Kaikki yrityksen tuotteet ovat gluteenittomia.
  • Suurin tuoteryhmä on tuoreet leipomotuotteet, niiden lisäksi valmistetaan pakaste- ja jauhotuotteita.
  • Liikevaihto 8,5 milj. euroa (v. 2016).
  • Työllistää noin 75 henkilöä.
  • Toimitilat Hartolassa, elokuussa 2018 muutto Lahteen Jokimaalle.
  • Osakeyhtiöksi vuonna 2011.

Teksti: Maija Joutjärvi Kuvat: Juha Tanhua

  • Jaa tämä sivu