Energiansäästövinkit

Pienillä yksinkertaisilla keinoilla voit vähentää omaa energiankulutustasi merkittävästi niin kotona kuin työpaikallakin. Samalla säästät rahaa. Energian säästäminen ei ole vaikeaa, kunhan kiinnität siihen huomiota.
 

Vinkkejä talvipakkasille

Älä peitä pattereita. Pattereiden edessä ei kannata pitää isoja huonekaluja tai paksuja verhoja, ne estävät lämmön leviämistä.

Hyödynnä sälekaihtimia ja verhoja lisäeristeenä. Sulkemalla sälekaihtimet ja verhot yöksi, vähennät lämpöhukkaa. 

Älä käytä ilmalämpöpumppua kovilla pakkasilla. Lämpöpumpun lämpökerroin laskee nopeasti ulkolämpötilan laskiessa. Laitteesta riippuen noin -15-20 °C kylmemmässä lämpöpumppua ei kannata käynnistää lainkaan.

Pökköä pesään pakkasilla. Mikäli kotonasi on takka tai leivinuuni, kannattaa sitä hyödyntää lisälämmönlähteenä talvipakkasilla.

Sulata pakastin talvipakkasten aikaan. Talvipakkasten aikaan on hyvä sulattaa pakastin, kun voit viedä pakasteet ulos pakastimen sulatuksen ajaksi.

Valaistus

Hanki vain hyvälaatuisia energiatehokkaita lamppuja, joille valmistaja lupaa paljon käyttötunteja. Ledilamput ovat erittäin pitkäikäisiä ja energiatehokkaita.

Sammuta turhat valot. Myös energiansäästö- tai loistelamput kannattaa aina sammuttaa.

Viihde-elektroniikka

Sulje virta TV:stä, digiboksista, dvd-soittimesta, pelikonsoleista, kotiteatterista ja muista vastaavista laitteista silloin, kun et käytä niitä.

 

Älä jätä laitteita valmiustilaan eli stand by -asentoon. Energiatehokkaimpia ovat laitteet, joista virran voi kytkeä kokonaan pois. Televisio ja muut oheislaitteet kannattaa laittaa kytkimellä varustettuun jatkojohtoon, jonka sammuttaminen onnistuu napin painalluksella.

Valitse kannettava tietokone, sillä se kuluttaa jopa 80 % vähemmän sähköä kuin vastaava pöytäkone. Tabletit kuluttavat vielä vähemmän energiaa.

Älä jätä latauslaitteiden virtajohtoja pistorasiaan.
 

Ruoan valmistus

Hyödynnä esilämmityksen lämpö. Monet ruoat, leivonnaiset ja raaka-pakasteet voi panna kylmään uuniin. Sähköä kuluu 10-15% vähemmän.

Käytä mikroaaltouunia pienten ruokamäärien sulattamiseen, kuumentamiseen ja kypsentämiseen. Eineslaatikon lämmitys mikroaaltouunissa vie sähköä vain 10% uunissa kypsentämisen sijaan.
 

Kodinkoneet

Osta energiatehokkaita koneita ja valitse paras A-luokka. Tutustu energiamerkkeihin hankkiessasi uusia laitteita – siten varmistat, että säästöä syntyy myös tulevaisuudessa.

Pese vain täysiä pyykkikoneellisia. Pika- ja vajaatäyttöohjelmat kuluttavat lähes yhtä paljon vettä kuin täyden koneellisen peseminen.
 

Lämmitys

Hallitse huonelämpötilaa ja pidä se noin 21 asteessa. Lämmitys on merkittävin yksittäinen energiankuluttaja kotitalouksissa. Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella säästää noin viisi prosenttia vuosittaisista lämmityskustannuksista.

Käytä lattialämmitystä säästeliäästi. Käytä tilalämmitykseen varsinaista lämmitysjärjestelmää.
 

Vesi

Aseta tavoitteeksi lyhyt suihku. Käytä suihkussa vain viisi minuuttia. Suurimmat erot kotitalouksien vedenkäytössä syntyvät peseytymiseen käytetyn veden kulutuksesta.

Pistä vesivuodot välittömästi kuriin!

Älä anna lämpimän saunan odottaa. Kaksi tuntia viikossa tyhjillään oleva sauna maksaa vuodessa kymmeniä euroja. Lempeät löylyt 70-80 asteessa ovat energiataloudelliset, reilut 100 asteen löylyt lisäävät energiankulutusta 20-30%.
 

Liikkuminen

Aja taloudellisesti. Taloudellista ajotapaa noudattamalla säästät polttoainekuluissasi vuoden aikana keskimäärin 10 prosenttia.

Kävele tai pyöräile lyhyet matkat. Suurin osa 1–3 kilometrin matkoista kuljetaan autolla.

Lähde: Motiva
 

Kaipaatko lisää vinkkejä? Vieraile Motivan energiansäästösivulla!

 

  • Jaa tämä sivu