Energiansäästövinkit

Pienillä yksinkertaisilla keinoilla voit vähentää omaa energiankulutustasi merkittävästi niin kotona kuin työpaikallakin. Samalla säästät rahaa. Energian säästäminen ei ole vaikeaa, kunhan kiinnität siihen huomiota.

Valaistus

Vaihda hehkulamput tehokkaampiin lamppuihin. Energiansäästölamppu kuluttaa 75–80 prosenttia vähemmän energiaa kuin hehkulamppu ja LED-lamppu vielä vähemmän.

Sammuta turhat valot. Myös energiansäästö- tai loistelamput kannattaa aina sammuttaa.

Sähkölaitteet

Sulje virta TV:stä, digiboksista, tietokoneesta, modeemista ja muista vastaavista laitteista silloin, kun et käytä niitä.

Älä jätä laitteita valmiustilaan eli stand by -asentoon. Laitteiden valmiustila vie helposti noin 10 prosenttia sähkön kokonaiskulutuksesta. Jos esimerkiksi julkishallinnon tietokoneet olisivat päällä vain käytettäessä, säästyisi verovaroja vuosittain lähes 10 miljoonaa euroa.

Valitse kannettava tietokone, sillä se kuluttaa vain 10–20 prosenttia siitä, mitä pöytäkone kuluttaa.

Kodinkoneet

Osta energiatehokkaita koneita ja valitse paras A-luokka. Tutustu energiamerkkeihin hankkiessasi uusia laitteita – siten varmistat, että säästöä syntyy myös tulevaisuudessa.

Pese vain täysiä pyykkikoneellisia.

Lämmitys

Hallitse huonelämpötilaa ja pidä se noin 21 asteessa. Lämmitys on merkittävin yksittäinen energiankuluttaja kotitalouksissa. Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella säästää noin viisi prosenttia vuosittaisista lämmityskustannuksista.

Käytä lattialämmitystä säästeliäästi. Käytä tilalämmitykseen varsinaista lämmitysjärjestelmää.

Vesi

Aseta tavoitteeksi lyhyt suihku. Käytä suihkussa vain viisi minuuttia. Suurimmat erot kotitalouksien vedenkäytössä syntyvät peseytymiseen käytetyn veden kulutuksesta.

Älä anna lämpimän saunan odottaa. Kaksi tuntia viikossa tyhjillään oleva sauna maksaa vuodessa kymmeniä euroja.


Liikkuminen

Aja taloudellisesti. Taloudellista ajotapaa noudattamalla säästät polttoainekuluissasi vuoden aikana keskimäärin 10 prosenttia.

Kävele tai pyöräile lyhyet matkat. Suurin osa 1–3 kilometrin matkoista kuljetaan autolla.