Vesiurut, musikaalinen suihkulähde

Vesiurut

Lahti Energia Oy halusi antaa 90-vuotisjuhlansa kunniaksi kaupunkilaisille jotain erikoista. Näin syntyi ajatus vesiuruista, musikaalisesta suihkulähteestä, joka tarjoaisi näyttävän esityksen musiikin, veden, värien ja valojen yhteisestä sinfoniasta. Täydelliseen kokoonpanoonsa vesiurut rakennettiin kesällä 1998.

Vesiurut ovat vesisuihkujen, valojen ja musiikin loistava yhteensulautuma, joka esittäytyy Pikku-Vesijärven lammessa upeimmillaan syksyn ja talven pimeinä iltoina. Vesiurut ovat ainoat laatuaan Pohjoismaissa ja tarjoavat upeita elämyksiä niin kaupunkilaisille kuin matkailijoillekin. Esitysajat ja tarkemman sijainnin näet alla.

Lahden kansainvälisen urkuviikon yhteydessä 8.8.2012 vesiurkujen värejä ja liveurkumusiikkia säesti moottoripyörän pärinä.

Tekniikaltaan huippuluokkaa

Urkurakennelma koostuu kuudesta kehästä, joihin on sijoitettu kaikkiaan 600 suutinta. Suurin suuttimista nostattaa vettä lähes 30 metrin korkeuteen. Pumppuja, joilla vesisuihkut saadaan tanssimaan musiikin tahdissa eri korkeuksissa, on kaikkiaan seitsemän. Yhdellä pumpuista pumpataan vettä Vesijärven puolelta, jolloin syntyvällä veden kiertoliikkeellä saadaan hapetettua tehokkaasti urkulampea ja Pikku-Vesijärveä.

Rakenteisiin on sijoitettu 250 lamppua, joiden avulla saadaan aikaan lähes mittaamaton määrä punaisen, sinisen ja vihreän erilaisia värisävyjä. Urkujen tekniikkaa varten alueelle on vedetty sähkökaapelia kaikkiaan 10 kilometriä. Musiikkikaiuttimia on alueella kahdeksan ja niiden yhteisteho on noin10 000 wattia. Urkuesitysten musiikkina kuullaan klassista-, musikaali-, elokuva- ja pop-musiikkia. Esitettäviksi kappaleiksi on valittu klassikoita, jotka eivät kulu useammallakaan kuuntelukerralla.

Esitykset kesäkuusta marraskuuhun

Lahti Energia tarjoaa vesiurkuesitykset kaikkien iloksi kesäkuun alusta marraskuun loppuun. Lisäksi perinteeksi on muodostunut itsenäisyyspäivän esitys ilotulituksineen.

  • Kesäkuusta syyskuun loppuun esitykset ovat päivittäin klo 13 ja klo 18. Esitys koostuu musiikista ja näyttävistä vesisuihkuista. Esityksessä ei käytetä värivaloja. Esityksen kesto on noin 15 minuuttia.
  • Lokakuusta marraskuun loppuun / joulukuun alkupuolelle esityksiä on joka ilta klo 19.00. Näissä esityksissä on mukana värivalot, musiikki ja vesisuihkut. Musiikkina kuullaan klassista- ja elokuvamusiikkia sekä tuttuja musikaalisävelmiä. Esityksen kesto on noin 20 minuuttia.

Säävaraus

Syys- ja talviaikana pitkään jatkuvat kovat pakkaset jäädyttävät urkulammen pintaa ja suihkujen suuttimia. Tällöin esityksiä voidaan joutua perumaan.

Vesiurkujen huoltokuukaudet

Vesiurut ovat pois käytöstä itsenäisyyspäivän tienoilta toukokuun loppuun. Tuona aikana urut huolletaan ja kunnostetaan seuraavaa esityskautta varten.

Urkulammen sijainti

Urkulampi sijaitsee Lahdessa, Pikku-Vesijärven puiston eteläpäädyssä Jalkarannantien ja Kariniemenkadun risteyksessä. Lahden Linja-autoasemalta on urkulammelle matkaa n. 300 m. Urkulammen vieressä sekä linja-autoaseman alueella on runsaasti parkkipaikkoja omalla autolla liikkuville.