Rapala

Asikkalalaisen Rapalan uistintehdas lämpiää ympäristöystävällisellä kaukolämmöllä. Vääksyssä lämpö tuotetaan täysin hiilettömästi uusiutuvalla biopolttoaineella, joten kaukolämpöverkkoon liittyminen oli Rapalalta merkittävä ilmastoteko. Sen myötä maakaasuhanat voitiin sulkea ja lämpökattiloista päästiin eroon.

Rapalalle vielä merkittävimpiä asioita olivat kuitenkin lämmönjakelun varmuus ja huoltovapaus. Lämpö tulee tehtaalle lähes sadan prosentin toimitusvarmuudella Lahti Energian Vääksyn biolämpölaitokselta.

Lisäksi tehtaan veden-, lämmön- ja sähkönkulutusta mitataan Reiot-palvelulla. Lahti Energia asensi järjestelmän pääosin etäyhteydellä. Langaton tekniikka ei vaatinut kaapelointia, ja kiinteistöön tarvittavat anturit ja mittarit olivat pienikokoisia. Mittarointi oli sujuvaa, nopeaa ja edullista. Nyt dataa voidaan seurata päivittäin kaikilla päätelaitteilla missä ja milloin vain.

Yhteydenpito Rapalan ja Lahti Energian välillä on säännöllistä, ja ratkaisuja kehitetään yhdessä. Kalastusvälineyhtiössä tehdään yhteistyötä myös Lahti Energian osakkuusyhtiön, e-Protechin, kanssa. Sopimukseen sisältyy etähallintatukea, automaation läpikäyntiä, energiankulutuksen analysointia, kohdekatselmuksia ja toimenpidesuosituksia.

 Olimme käyneet monia eri lämmitysmuotoja läpi jo pidemmän aikaa. Kokonaisvaltaiseen hinta–laatusuhteeseen ja ympäristöarvoihin vedoten valitsimme kaukolämmön uistintehtaallemme. Rapala-uistimet valmistetaan nyt hiilineutraalisti kaikilla kolmella uistintehtaallamme. Kouluarvosanalla ysin palvelua Lahti Energian kolmikkotiimiltä VäisänenValjakka ja Virtanen. Toimivia energiaratkaisuja suosittelee mielellään muillekin yrityksille.

Juha Siltala, Rapalan Vääksyn tehdas