Sähköverkkopalvelu

Sähköverkkopalvelu takaa, että jokainen sen varrella oleva kiinteistö voi käyttää sähköä. Sähköverkkomme varrella Lahdessa, Hollolassa, Iitissä, Hämeenkoskella ja Asikkalassa on yli 90 000 asiakasta.

Meidän tehtävämme on huolehtia siitä, että jokainen saa sähköä säässä kuin säässä ympäri vuoden – eli tarjota asiakkaillemme parasta mahdollista sähköverkkopalvelua. Sähkönjakelun lisäksi huolehdimme verkkoalueemme sähkömittareista sekä tarjoamme myös muita palveluita, kuten puunkaatoapua ja kaapelinäyttöjä.

Sähköverkkopalvelun hyödyt sinulle:

1. Saat sähköt käyttöösi pelkällä napsautuksella aina, kun sitä tarvitset – teet sitten ruokaa, peset pyykkiä tai saunot.

2. Käyttökeskus valvoo 24/7 herkeämättä, että sähköt kulkevat kotiisi. Häiriön sattuessa päivystäjät korjaavat vian vaikka keskellä yötä.

3. Voit seurata häiriötilannetta kätevästi nettisivuiltamme häiriökartoista ja -viesteistä. Voit halutessasi myös tilata häiriötiedotteet tekstiviestillä puhelimeesi.

4. Voit tarkkailla sähkönkulutustasi kätevästi online-palvelustamme OmaWatista. Kirjaamme ylös yli 90 000 mittarilukemaa joka yö. Uusimmat tiedot ovat käytössäsi heti seuraavana aamuna. Kulutustasi tarkkailemalla voit säästää energiaa ja samalla myös rahaa.

5. Lahti Energian verkossa sähkö kulkee koteihin erittäin luotettavasti. Vuonna 2020 sähkönjakelu keskeytyi keskimäärin vain noin viiden minuutin ajaksi.

Sähkönjakelu vai sähkönmyynti?

Sähkönjakelu on eri asia kuin sähkönmyynti. Sähkönjakelusta huolehtii aina paikallinen sähköverkkoyhtiö, kun taas sähkösopimuksen voit tehdä minkä tahansa valtakunnallisen sähkönmyyntiyhtiön kanssa. Vaikka kilpailuttaisitkin sähkösopimuksesi, sähkönjakelu tulee aina paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä.

Jokainen kiinteistö tarvitsee sähkönjakelua varten sekä sähköliittymän että sähkösopimuksen. Sähköliittymäasioissa voit asioida meidän kanssamme. Sähkösopimuksen voit solmia valitsemasi sähkömyyjän kanssa.

Sähkölaskustasi kolmasosa on veroja

Sähkölasku muodostuu näistä kolmesta osa-alueesta:

  1. Sähkön myyjälle maksettavasta käytetystä sähköenergiasta
  2. Sähkönjakelusta eli verkkoyhtiölle maksettavasta verkkopalvelumaksusta sekä
  3. Veroista

Verkkopalvelumaksun osuus on laskusta noin kolmannes. Loppuosa muodostuu sähköenergiasta sekä valtion sähkö- ja arvonlisäveroista.

Verkkopalvelumaksu voi olla oma, erillinen lasku suoraan verkkoyhtiöltä tai se voidaan laskuttaa osana sähkönmyyjän lähettämää sähkölaskua. Sähkövero laskutetaan verkkopalvelun yhteydessä ja verkkoyhtiö tilittää sen valtiolle. Sekä verkkopalvelumaksusta että sähköverosta maksetaan vielä arvonlisävero.

  

Sähköt kerrostalossa käyttöön 1,3 eurolla päivässä

Verkkopalvelun perusmaksu on keskimäärin noin 70 euroa vuodessa eli kuusi euroa kuukaudessa. Omakotitaloasukas maksaa sähkönkäytöstään päivässä noin 2,7 euroa. Kerrostaloasukas pääsee vieläkin halvemmalla, noin 1,3 eurolla päivää kohden. Sähkölämmittäjä saa puolestaan sähköt käyttöönsä noin kahdeksalla eurolla päivässä.

Käsitteet tutuiksi

Sähköenergia = kulutettu sähkö, josta tehdään sopimus valitun sähkönmyyntiyhtiön kanssa

Sähkönjakelu = sähkönsiirto, jonka hoitaa aina paikallinen sähköverkkoyhtiö

Sähkövero = osuus, jonka valtio perii sähkönjakelun hinnasta

Verkkopalvelu= sähkön siirtyminen tuotantolaitokselta sähkönkäyttäjälle

Verkkopalvelumaksu= sähkönsiirron perusmaksu ja sähkön siirtomaksu (snt/kWh) sekä verot