111 vuotta lahtelaista Luhtaa

Asiakastarina

Luhdan torni on paitsi lahtelainen maamerkki, myös uusia näköaloja tarjoava työpaikka kansainvälisistä ja kotimaan toiminnoista vastaaville luhtalaisille. Kaikkiaan sporttisessa yhtiössä työskentelee noin 1 700 vaatetusalan ammattilaista ympäri maailmaa.

Urheilulliselle muodille omistautunut

Vaikka Vihtori Luhtasen ajoista on tultu pitkälle, yritys on yhä omistautunut vaatetus-bisnekseen. Ominta on sporttinen vapaa-ajan vaatetus, ja siitä myös Luhta parhaiten tunnetaan. Vuosien aikana Luhtaa on nähty niin suomalaisten huippu-urheilijoiden kuin Salpausselän kisatyttöjenkin päällä.

Yritys muistetaan myös kaupungin merkittävimpänä työllistäjänä. Vielä 1980-luku oli voimakasta kasvun aikaa, ja ompelijoille riitti töitä: siihen aikaan monen lahtelaisen naapurissa asui luhtalainen. 1990-luvulla moni asia muuttui, kun kotimaisen vaatetusteollisuuden kilpailukyky mureni lama-ajan kourissa ja tuotantoa siirrettiin Aasiaan, pääosin Kiinaan. Viimeiset ompelutyöt tehtiin Asemantaustassa, nykyisen kauppakeskus Valon tehdaskiinteistössä vuonna 1997.

Haasteista huolimatta, tai kenties juuri sen vuoksi, Luhdasta tuli menestyvä kansainvälinen vaatetusalan konserni. Yritys edustaa vanhinta yhä jatkuvaa vaateyrittämistä Suomessa ja on suurin pohjoismainen tekstiilialan yritys.

Näköalaa kuluttajien tarpeisiin

Ompelevan teollisuuden ovat korvanneet brändi, suunnittelu, markkinointi ja logistiikka sekä omat kauppaketjut. Luhta-nimen alla on toistakymmentä vaatetusbrändiä. Tänä syksynä tuote- ja brändiportfolioon liittyi perinteikäs itävaltalainen kenkävalmistaja Dachstein. Luhdalla on myös viisi vähittäiskauppabrändiä.

– Tärkeämpää kuin brändien suuri määrä on tapamme toimia luovasti ja joustavasti vaatetusbisneksessä. Koska ala ja trendit muuttuvat koko ajan, meidänkin pitää. Tuotamme dynaamista designia ja luomme kysyntää globaaleilla markkinoilla yli viidessäkymmenessä maassa, kertoo Luhta-konsernin toimitusjohtaja Vesa Luhtanen.

Sukuyrityksen neljännen polven edustaja astui isänsä Pekka Luhtasen saappaisiin vuonna 1999. Tänään yrityksen arjessa on mukana jo viides polvi tuomassa uudenlaista sykettä ja visioimassa liiketoimintaa. Vaikka pohja tulevalle on vahva ja vakaa, Luhdalla tiedetään, ettei menestyminen ole itsestään selvää. Työtä on tehtävä intohimoisesti, fokus kirkkaana ja aistit herkkänä kuluttajien muuttuville tarpeille.

Renkomäessä sijaitsevassa Luhta Tornissa työskentelevien luhtalaisten päätä ei huimaa, vaikka kuluttajien tarpeita on yhä vaikeampi ennakoida. Pelkkä hyvännäköinen ja laadukas vaate ei riitä, vaan vaatteiden kautta halutaan kokea ja elää omannäköistä elämää.

– Tämä avaa meille mielenkiintoisia mahdollisuuksia suunnitella ja markkinoida Luhta-brändejä kekseliäästi ja täysin uudella tavalla.

Meillä on hyvällä asenteella varustettuja huipputiimejä, jotka uudistuvat ja kehittyvät, jatkaa Vesa Luhtanen.

Luhta kansainvälistyy edelleen, perustaa omia myymälöitä ja hankkii lisää liiketoimintaa. Tavoitteena on kasvaa kannattavasti ja maltillisesti.

Luhta rakentaa mainettaan kestävästi

Kasvun ohella Luhdalla halutaan pitää huolta henkilöstön hyvinvoinnista, toimintapuitteiden ajanhenkisyydestä sekä yrityksen yhteiskuntavastuusta. Konsernissa huolehditaan liiketoimintojen ympäristövaikutuksista, tuoteturvallisuudesta, sosiaalisen vastuun valvonnasta sekä eläinten oikeuksien kunnioittamisesta. Tuotteissa käytetyiltä turkiksilta, untuvilta ja höyheniltä vaaditaan alkuperätodistukset, joiden käytön edellytyksenä on eläinten eettinen kohtelu.

Vastuullisuusteeman alle voi hyvin nivoa myös luhtalaisten kotiseuturakkauden: Luhta on juuriltaan ja sydämeltään aito lahtelainen. Toimitusjohtaja avaa asiaa tekojen kautta:

– Olemme investoineet uuteen pääkonttoriin Luhta Torniin, joka valmistui vuoden 2012 lopussa Lahden Renkomäkeen. Lisäksi meillä on parhaillaan menossa mittava kehitys- ja investointiprojekti Lahden logistiikkakeskuksen toimintojen kehittämiseksi.

Luhta Sportswear Company / L-Fashion Group Oy

 • Perustettu Lahdessa vuonna 1907
 • Työllistää noin 1 700 henkilöä
 • Liikevaihto noin 247 miljoonaa euroa
 • Tunnetuimmat tuotemerkit
 • Luhta, Rukka, Icepeak, Li-Ning, Torstai, Sinisalo, Ril’s, O.i.s. ja Your FACE
 • Päämarkkinat Eurooppa, Aasia ja Pohjois-Amerikka
 • Vähittäiskauppaketjut Luhta Brand Store, Aleksi 13, Your FACE, TopSport ja Luhta Outlet

Kurkistus torniin

 • Valmistui vuonna 2013 yhtiön pääkonttoriksi
 • Rakennukseen on keskitetty kaikki konsernin päätoiminnot
 • Suunnitellut Cederquist & Jäntti Arkkitehdit Oy
 • Tornissa on 12 kerrosta ja sen korkeus on 60 metriä
 • Näköalakahvila-ravintola on avoinna myös yleisölle
 • Luhta Outlet -myymälä toimii katutasossa

Teksti: Riikka Lång
Kuvat: Sebastian Ratu / Luhta