Energiasäästön abc

Mihin kotitaloudessa menee eniten energiaa?

Eniten kotitalouksissa menee energiaa lämmitykseen ja lämpimään veteen. Näiden jälkeen eniten energiaa menee kylmäsäilytykseen, ruoanvalmistukseen ja astioiden pesuun. Vanhentuneet laitteet tai väärät käyttötavat voivat moninkertaistaa kulutuksen. Uusia laitteita hankkiessa kannattaa kiinnittää huomioita laitteiden energiatehokkuuteen. Pienillä arjen valinnoilla voi helposti säästää energiaa.

Miten voin seurata energiankulutustani?

Laskullasi näet energiankulutuksesi kuukausitasolla. Tarkemmin pääset seuraamaan omaa energiankulutustasi online-palvelustamme. Siellä voit seurata energiankulustasi, jopa tunnin tarkkuudella. Näin pääset helposti kiinni kulutuspiikkeihin ja voit seurata säästötoimenpiteiden vaikutusta.

Yksittäisten laitteiden kuluttamaan sähköä voi mitata energiankulutusmittareilla. Mittareita voi lainata maksutta asiakaspalvelustamme. Energiankulutusmittari on kätevä apuri esimerkiksi, jos epäilet vanhan jääkaapin tai pakastimen kuluttavan paljon sähköä.

Viekö kylpyhuoneen lattialämmitys paljon sähköä?

Mikäli sähköllä toimiva lattialämmitys on säädetty liian lämpimäksi ja kylpyhuoneen ovea pidetään auki, voi sillä huomaamattaan lämmittää muuta huoneistoa ja sähkönkulutus voi nousta huomattavasti. Tästä syystä kylpyhuoneen ovi kannattaa siis pitää kiinni.

Kuinka paljon saunominen kuluttaa sähköä?

Sähkökiuas kuluttaa sähköä noin 6-10 kWh/kerta. Kiukaan sähkönkulutukseen vaikuttaa merkittävästi saunomisen lämpötila ja kesto. Suositeltava saunomislämpötila onkin 70-80 astetta, sillä 100 asteen löylyt lisäävät sähkönkulutusta 20-30 prosenttia. Yli puolet kiukaan sähkönkulutuksesta kuluu saunan lämmitykseen ja loput lämpötilan ylläpitämiseen saunomisen aikana. Tämän vuoksi sauna kannattaakin lämmittää yhdellä kertaa koko perheelle.

Energiansäästövinkkejä:

  • Sammuta turhat valot.
  • Sulje virta TV:stä, digiboksista, dvd-soittimesta, pelikonsoleista, kotiteatterista ja muista vastaavista laitteista silloin, kun et käytä niitä.
  • Älä jätä matkapuhelimen laturin johtoa pistorasiaan.
  • Käytä mikroaaltouunia pienten ruokamäärien sulattamiseen, kuumentamiseen ja kypsentämiseen.
  • Pese vain täysiä pyykkikoneellisia. Pika- ja vajaatäyttöohjelmat kuluttavat lähes yhtä paljon vettä kuin täyden koneellisen peseminen.
  • Säädä huonelämpötilaa noin 21 asteeseen. Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella säästää noin viisi prosenttia lämmityskustannuksista.