Lahti Energia toteuttaa energiaratkaisun avaimet käteen -periaatteella Vuohelan Herkun uuteen leipomoon Jokimaalla.
Vuohelan Herkku siirtää
liiketoimintansa Hartolasta Lahteen ensi vuonna. Toimitusjohtaja Pirkko
Hämäläisen mukaan uuden leipomon paikkakuntaa ja toiminnan
laajentamismahdollisuuksia harkittiin pitkään.
Lahteen oltiin tulossa jo aiemmin,
mutta silloin hanke kaatui rahoitukseen. Nyt hanke on edennyt siihen
pisteeseen, että uuden leipomon ensimmäisiä gluteenittomia leivonnaisia aletaan
valmistaa ensi vuoden elokuussa Jokimaalla. Rakenteilla oleva leipomo on
pinta-alaltaan lähes kaksinkertainen verrattuna nykyisen Hartolan tehtaan 3 000
neliöön.
Ratkaisuja etsittiin yhdessä
Uusissa tiloissa tuotantoa saadaan
tehostettua ja tekeminen on sujuvampaa. Nykyiset tilat ovat alkaneet käydä
ahtaiksi. Lahden kaupungin kanssa tehdyn yhteistyön myötä Vuohelan Herkku
sai mukaansa myös Lahti Energian.
Toimivia ratkaisuja lähdettiin miettimään yhdessä.
– Lahti on myös sijaintinsa
puolesta erinomainen muun muassa tuoreiden leipomo-tuotteiden logistiikan
kannalta, mikä antaa hyvät mahdollisuudet yritysyhteistyöhön ja työvoiman
saamiseen, Hämäläinen sanoo.
Lahti Energia toteuttaa Vuohelan
Herkun uuteen leipomoon energiaratkaisun Avaimet käteen -periaatteella. Tämä
tarkoittaa sitä, että Lahti Energia hankkii tehtaaseen energiaan liittyvät
laitteet aina uuneihin saakka. Vuohelan Herkku maksaa niistä kuukausimaksua
Lahti Energialle.
– Meillä oli tavoitteena
mahdollisimman kustannus- ja energiatehokas leipomo, Hämäläinen kertoo.
Laatua uuneissa
Erityispiirteenä leipomossa on
termoöljy, jolla uunit lämpiävät. Uunin arinoiden alla kiertää 300-asteista
öljyä niitä lämmittäen. Lahti Energia hankkii termoöljykattilat.
– Termoöljyuunit ovat Suomessa
harvinaisia. Me olemme päätyneet niihin erinomaisen paistolaadun vuoksi ja
uunia avattaessa lämpötilan hallinta on helpompaa. Paistamisesta ja
pakastamisesta syntyvää hukkalämpöä hyödynnetään kiinteistön lämmittämiseen.
”Hukkalämmön käyttöönotto on
hieno asia. Onhan järkevämpää käyttää lämpö hyväksi kuin antaa sen häipyä
taivaan tuuliin, Hämäläinen sanoo.
Gluteeniton trendi
Pirkko Hämäläisen visiona on, että
liike-vaihdon on uuden tehtaan myötä ainakin kaksinkertaistuttava nykyisestä
yhdeksästä miljoonasta. Nyt myös kansanvälinen vienti mahdollistuu.Miljoonia ei
Hämäläinen päässään pyöritellyt, kun hän perusti yrityksensä. Hämäläisen oma
keliakiadiagnoosi vuonna 2001 sai hänet kehittämään gluteenittomia
leivonnaisia, jotka pian saivat huiman suosion. Hän oli jo ennen diagnoosiaan
pitkään leiponut äitinsä kanssa Vuohelan tilalla Joutsassa tilauksesta juhliin
ja torille. Maatilan tuotosta kolmasosa tuli leipomisesta.
– Ilman omaa leivontataustaani en
olisi tähän ryhtynyt. Keliakiadiagnoosin saaminen oli kova paikka, mutta ilman
sitä Vuohelan Herkkua ei olisi syntynyt, Hämäläinen kertoo.
Höyryävää tattarilimppua
Hämäläistä auttoi alkuun myös
julkisuus. Hän pääsi Kamera kiertää -ohjelmaan näyttämään, kuinka gluteeniton
tattarilimppu syntyi.
– Ohjelman nähtyään ihmiset
ottivat yhteyttä ja kertoivat, että he melkein tunsivat ruisleivältä näyttävän
tattarilimpun tuoksun, Hämäläinen sanoo.
– Tilauksia alkoi pian tulla niin
paljon, että kotikeittiö kävi ahtaaksi. Leivoimme yötä myöten. Olen aina
toiminut sillä periaatteella, että kaikki tilaukset tehdään.
Pian Hämäläinen siirsi
liiketoiminnan joutsalaiseen leipomoon, jonka toiminta oli päättynyt. Parin
vuoden kuluttua siitä yritys muutti Hartolaan.
Teksti: Maija Joutjärvi Kuvat: Juha Tanhua