Humma on pojalla ainoa aarre ja sellaista ei ole kellään!

Raviurheilu on orimattilalaisen Herttuan perheen yhteinen harrastus. Isä Ville Herttua valmentaa, äiti Tia Malinen hoitaa, lapset Hanna ja Tommi omistavat. Heidän hevosensa on suomenhevosori nimeltään Costello. Lue myös muita mielenkiintoisia artikkeleita!

Juttu on julkaistu 24.5.2019.

Costello juoksee ja käy retkillä omistajaperheensä kanssa. Eikä ravurien joukosta tunnu löytyvän sille vertaa.

Viime vuonna Costello juoksi kaksi Suomen ennätystä ja tienasi enemmän palkintorahoja kuin mikään suomenhevonen aiemmin yhden vuoden aikana, yli 280 000 euroa. Ennätystienestit vaativat vuoden aikana 19 starttia, joista 14 päättyi voittoon. Toista sellaista kautta ei Ville Herttua usko Costellon enää tekevän.

— Viime vuosi oli niin ihmeellinen, että siitä ei enää pysty parantamaan.

Eikä se haittaa, sillä ensisijaisesti Costello on rakas harrastuskaveri. Tosin kaksi edellistä vuotta se on ollut myös Suomen suosituin siitosori, ja sen Herttua naurahtaa käyvän työstä. Mutta kilpaileminen ja ravireissut pidetään harrastuksena, johon koko perhe voi osallistua.

Poikkeuksellinen viisas hevonen

Ville Herttua osti oriin lapsilleen, kun nuorempi sisaruksista, Tommi, oli vielä vauva. Costello on kasvanut yhdessä perheen lasten kanssa. Luonteeltaan ori on poikkeuksellisen viisas. Se antaa nuorten omistajiensa esimerkiksi hoitaa jalkojaan, ja kun isä-Herttua ottaa jälkikasvuaan kärryille mukaan, niin Costello kulkee tavallistakin varovaisemmin. Ravireissut ovat koko perheen lomamatkoja.

— Viime juhannuksena Costello starttasi Härmän Powerparkissa Nordic King -kilpailussa. Se voitti kilpailun kylmäverihevosten kovimmalla koskaan Suomen kamaralla juostulla ajalla. Meidän perheen pääpäivä oli kuitenkin sunnuntai, kun pääsimme lasten kanssa huvipuistoon, Herttua hymyilee.

Vuonna 2018 Costello voitti Nordic Kingin lisäksi muun muassa Pohjoismaiden Mestaruuden ja Kylmäveristen Suur-Hollola -ajon. Kauden huipentumana se kruunattiin ravikuninkaaksi Rovaniemellä. Ravikuninkaallisen tittelistä haaveilee jokainen suomenhevosihminen. Kahden päivän aikana valtakunnan 12 parasta oria ja tammaa juoksevat kilpaa kolme kertaa, yhteensä 6 809 metriä. Nopeimman kokonaisajan saavuttanut hevonen kruunataan ravikuninkaaksi. Tammat kilpailevat omassa sarjassaan ravikuningattaren tittelistä.

Hevosen on kuninkuuskoitoksessa pärjätäkseen oltava paitsi nopea  myös jaksava. Costello tunnetaan erityisen vahvana hevosena. Se on voittanut monta kilpailua johtavan vierestä paikalta, jossa hevonen väistämättä saa lisämetrejä kilpakumppaniin nähden.

Reissuelämään opettelua

Ensimmäiset Kuninkuusravit ravattiin Lahdessa vuonna 1924. Pitkän 95-vuotisen historiansa aikana ne ovat paisuneet festareiksi, jotka kuuluvat 50 000 hengen yleisömäärällään Suomen suurimpiin jokavuotisiin tapahtumiin. Tänä vuonna tapahtuma palaa jälleen juurilleen, kun Kuninkuusravisirkus siirtyy Lahteen elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kotirata ei silti välttämättä ole etu Costellolle.

— Costello on äärettömän hyvä matkustamaan. Se on melkein virkeämpi missä tahansa muualla kuin kotona. Voi olla, että se luulee vielä kuninkuuskilpailuissakin tulevansa Jokimaalle vain harjoituksiin, Herttua miettii.

Tilanne on melko erilainen verrattuna viime vuoteen, jolloin Costello ja Herttuan perhe matkustivat puolen Suomen läpi osallistuakseen Rovaniemen Kuninkuusraveihin. Alitajuisesti Costelloa tuli valmisteltua pitkään ajomatkaan.

— Kävimme joka neljäs päivä Jokimaalla hiitillä  ja takaisin ajoimme Orimattilan grillin kautta. Grillin pihassa avasimme hevosautosta takaluukun, ja Costello sai siinä totutella reissuelämään, Herttua miettii.

Rennosti Kuninkuusraveihin

Kotiradan Kuninkuusraveihin kuningas ja Herttua valmistautuvat samoin kuin mihin tahansa kilpailuun.

— Kilpailukaudella ei saa enää muuttaa mitään. Pelkästään yhteen kilpailuun ei voi tähdätä. Hevosen mieliala on pidettävä hyvänä. Kaikki tehdään sen eteen, että hevonen voi aina hyvin, Herttua muistuttaa.

Costello on onneksi hyvä rauhoittumaan missä vain. Kilpailupaikalla se keskittyy, mutta ei liikoja stressaa majoituksessakaan.

— Rovaniemellä se asui kilpailun ajan majapaikkamme tallin pihassa aitauksessa, josta näki joelle. Ori katseli illan ohilipuvia veneitä ja söi vihreää.

Seuraavana päivänä Herttuan perheen silmäterä kruunattiin kuninkaaksi.

Kuninkuusravit numeroina

 • järjestetään Jokimalla 2.–4.8.2019
 • 50 000 katsojaa
 • kahtena päivänä 200 kilpailevaa hevosta
 • 100 yhteistyöyritystä, joista yksi on Lahti Energia
 • 10 000 tehtyä työtuntia
 • 8 000 m2 tilapäisrakenteita
 • 4 km katsojapenkkejä
 • 50 non-stop -bussia
 • 20 000 kuppia kahvia
 • 600 000 euroa palkintorahaa
 • 3,5 milj. euroa totopelien liikevaihtoa

Costellon portfolio

 • Syntynyt 17. kesäkuuta 2009
 • Väri rautias
 • Rotu suomenhevonen
 • Synnyinmaa Suomi
 • Omistajat Hanna JA Tommi Herttua , Orimattila
 • Vuoden 2018 Ravikuningas ja Suomen suosituin siitosori 2017 ja 2018

Teksti: Johanna Heinonen
Kuvat: Rinna Tammimetsä