Hyvällä mielellä kohti muutosta

Lahtelainen Kenttälän perhe muutti elämäntapojaan ympäristöystävällisemmiksi. Miten he siinä onnistuivat?

Lue myös muita mielenkiintoisia artikkeleita!

Vuoden 2018 uudenvuodenlupauksesta se lähti. Lahti Energian entinen myyntipäällikkö ja Oomi Energian nykyinen tuotepäällikkö Timo Kenttälä ja hänen vaimonsa Emilia Kenttälä päättivät, että olisi fiksua ja mielekästäkin muuttaa elämäntapoja kestävämpään suuntaan. Nelihenkisen perheen elämäntapamuutos aloitettiin kevyesti WWF:n hiililaskurilla. Tavoitteita tai mittareita ei kuitenkaan asetettu.

– Mielihyvä tulee siitä, että uskoo tekevänsä oikein. Riittää, kun menemme oikeita asioita kohti ja teemme pikkaisen paremmin kuin ennen, Timo kertoo perheensä filosofiasta.

Jälkikäteen Timo arvioi, että perhe vähensi kahden vuoden aikana päästöjään ainakin puoleen. Muutos onnistui muutamilla ympäristöystävällisillä valinnoilla.

Autot vaihtoon, kasviksia pöytään

Ensin Kenttälät tarttuivat asumisen päästöihin ja vaihtoivat tuulisähköön. Kaukolämpötalon päästöt putosivat puolestaan ilman, että perheen tarvitsi itse tehdä mitään – Lahti Energia luopui kivihiilestä energiantuotannossaan alkuvuonna 2019. Liikkumistapoihinsa perhe teki sen sijaan suuria muutoksia.

– Työmatkani lyheni 100 kilometriä ja kymmenet vuosittaiset lennot jäivät historiaan, kun vaihdoin työpaikkaa Lahti Energialle. Lisäksi vaihdoin bensa-autoni sähköpyörään, ja vaimo vaihtoi dieselauton biokaasuautoon. Näillä oli suurin vaikutus, Timo kertoo.

Myös kierrättäminen sai uutta puhtia, kun perhe hankki yhdessä naapuriensa kanssa biojäteastian. Se vähensi sekajätteen määrää: nyt tyhjennysväli on kahdeksan viikkoa tai enemmän. Lisäksi ruokailutottumuksia on viilattu kohtuudella yhdessä perheen 4- ja 6-vuotiaiden tyttöjen kanssa.

– Syömme enemmän kasviksia, kalaa ja kanaa sekä pyrimme pois punaisesta lihasta. Lempiruoista emme ole luopuneet, mutta välillä kokeilemme esimerkiksi kasvisruokia tai kasviproteiinia lihan tilalle.

Vaikeinta on ollut tavaran vähentäminen, vaikka ostoksia onkin karsittu ja valinnoissa painotettu kestäviä, kierrätettyjä materiaaleja sekä elämyslahjoja.

Aurinkopaneelit katolle, taimia metsään

Ulkomaille Kenttälät matkustavat harkitusti, ja myös kotimaan matkailu on tuttua. Perhe on junaillut esimerkiksi Lahdesta Ouluun. Junamatka Eurooppaan Baltian kautta ei kuitenkaan houkuttele, vaan lentokone vie voiton.

Tänä vuonna Timo aikoo asennuttaa aurinkopaneelit oman talonsa katolle. Vapaa-ajallaan hän puolestaan huolehtii Mikkelissä sukunsa kotitilan perintömetsästä yhdessä sisarustensa kanssa.

– Huolehdimme puista elinkaaren alusta loppuun: istutamme taimia, hoidamme taimikkoa, järjestämme hakkuita ja suunnittelemme metsätaloutta. Jos tehokkuutta tavoittelee liikaa, monimuotoisuus kärsii, Timo kertoo.

Tärkeimpänä elämänohjeenaan hän pitää mottoa ”Follow your feeling”, mikä tarkoittaa mielekkäiden asioiden ja ihmisten pariin hakeutumista.

– Käyn töissä, nikkaroin jotakin pientä ja puuhailen perheen kanssa. Ei sitä paljon sen ihmeellisempiä tarvitse.

”Nyt olen lähellä unelma-ammattia”

Kenttälä siirtyi 1.4. uuteen valtakunnalliseen sähkönmyyntiyhtiöön Oomi Energiaan. Työ ei kuitenkaan paljon muuttunut: hän myy edelleen Lahden alueella sähköautojen latausratkaisuja, nyt vain uuden logon alla.

– Oomissa on paljon taitavaa porukkaa sekä hyvä tekemisen meininki. Toivon, että lahtelaiset seuraavat ylpeinä, miten valloitamme Suomen! Oomin menestys on myös lahtelaisten menestystä, Timo huomauttaa.

Varsinkin sähköinen liikenne ja älykotiratkaisut ovat lähellä Timon sydäntä. Autot ovat kiinnostaneet häntä jo pikkupojasta saakka.

– Olen nyt lähellä unelma-ammattiani. Teen arvojeni mukaista työtä, kun saan uudistaa energia-alaa ja liikennettä.

Lahti Energian myyntitiimiä Timolla on ollut kuitenkin ikävä, vaikkei työpiste kovin kaukana olekaan, yhtä kerrosta alempana Kauppakadulla.

Vastustuskykyä epävarmuudelle

Kiinnostus aurinkovoimaloita ja sähköautojen latauspisteitä kohtaan kasvaa voimakkaasti, eikä loppua näy – vauhti vain kiihtyy.

– Energia-alan uusissa teknologioissa riittänee töitä koko loppuelämäksi. Energia koskettaa kaikkia, oli kyseessä sitten yritys tai yksityishenkilö, Timo toteaa.

Eniten Timo nauttii työssään pienistä ja suurista onnistumisista sekä siitä, kun saa jotakin konkreettista aikaan, kuten latauspisteen käyttöön tai selviä päästövähennyksiä yhteistyökumppanille. Asiakkaiden tyytyväisyys on silti oleellisinta.

– Muutoksen keskellä minua kannattelee usko omaan ja yhteiseen tekemiseen. Se antaa vastustuskykyä epävarmuudelle.

Kenttälän perheen vinkit

  1. Elämäntapamuutos kannattaa tehdä positiivisuuden kautta – älä luo itsellesi turhia kärsimyksiä ja vaikeuksia.
  2. Tutki, löytyisikö jokin asia, josta voisit innostua ja joka voisi olla mukavaa.
  3. Vaikuta ensin suurimpiin päästöihin, kuten liikkumiseen ja asumiseen. Saat nopeasti huomattavia tuloksia.

Teksti: Janina Jokimies
Kuvat: Aki Loponen