Ilman sähköä ei ole showta

Summer upissa noin 200 henkilöä rakentaa Lahti Energia -tapahtumapuistoon sähköt. Samalla huolehditaan ympäristön puhtaudesta.

Lahti Energia -tapahtumapuistossa järjestetään heinäkuussa kaksi suurta, yli 10 000 osallistujan musiikkitapahtumaa. Toinen niistä on urbaanin musiikin festivaali Summer up. Tapahtuman tuotantojohtaja Hannu Haljala kuvaa tapahtumapuistoa ainutlaatuiseksi festivaalipaikaksi.

– Kaikki elementit osuvat kohdilleen: hieno maisema, hyvä toiminta-alusta ja sijainti hyvien liikenneyhteyksien varrella.

Summer upin lisäksi tapahtumapuistossa järjestetään metalliyhtye Nightwishin konsertti. Molempiin tapahtumiin sähköt toimittaa Lahti Energia.

Sähköä kuluu 25 000 KWh

Summer upin suunnittelu alkaa jo reilua vuotta aiemmin. Yksi tärkeimmistä järjestettävistä asioista on sähkö, sillä suuri festivaali tarvitsee paljon energiaa. Viikonlopun aikana sähköä voi kulua x määrää, ja varsinkin energiapiikit ovat korkeita.

Äänilähteet, valot ja näytöt kuluttavat suurimman osan sähköstä. Lisäksi sähköä tarvitaan lavatekniikkaan ja ruokamaailmaan. Oikeastaan kaikki muu paitsi artistit toimivat sähköllä, Haljala naurahtaa.

Takahuoneisiin järjestetään myös sähkölämmitys artisteja varten. Tuotantojohtaja kehuu tapahtumapuiston energiajärjestelyjä: sähköä on helppo jakaa useista eri syöttöpisteistä ympäri aluetta. Lisäksi tarvitaan vain varageneraattori, joka käynnistetään tarvittaessa. Energia-asiat ratkaistaan yhdessä Lahti Energian kanssa.

– Varmistamme asiantuntijoilta, että esimerkiksi artistien näyttöjä ja valolaitteita koskevat erityistoiveet pystytään toteuttamaan, Haljala kertoo.

Melu ja roskat kuriin

Lahti Energia -tapahtumapuisto sijaitsee Ritamäen luonnonsuojelualueen ja Vesijärven vieressä. Siksi myös ympäristöstä on huolehdittava Summer upissa tarkoin.

Ympäristön siisteys on turvallisuuskysymys. Aluetta siivotaan ennen tapahtumaa, tapahtuman aikana ja varsinkin tapahtuman jälkeen. Jätteet lajitellaan ja kierrätetään, ja myös asiakkaita ohjataan siisteyteen, Haljala luettelee.

Myös musiikista syntyvä melu on huomioitu. Desibelejä mitataan tapahtumassa koko ajan. Tänäkin vuonna tapahtumapuistossa kaikuu niin kotimainen kuin ulkomainen musiikki.

– Summer upissa on mielenkiintoista ohjelmaa kaikenikäisille. Tapahtumaan osallistuu myös varttuneempaa porukkaa, vaikka urbaani musiikki ensi sijassa nuoria houkutteleekin.

Summer up -festarit 13.–14.7.

  • Lahti Energia -tapahtumapuistossa Mukkulan rannassa (Ritaniemenkatu 10, 15240 Lahti)
  • Esiintyjinä mm. Wiz Khalifa (USA), Evelina, Cheek, JVG ja Teflon Brothers.
  • Järjestelyissä tapahtumaviikolla noin 200 henkilöä
  • Yleisöä 6 000–7 000/päivä

Teksti: Janina Jokimies
Kuva: Niki Soukkio