Ilmiö nimeltä Jukola

Hälvälän legendaarinen suppamaasto maailmankartalla

Puolustusvoimien harjoitustanner tömisee, kun noin 20 000 suunnistajaa vilistää Hollolan Hälvälässä 16.–17. kesäkuuta. Viimeksi samainen suppamaasto toimi Jukola-viestin näyttämönä vuonna 1987.

Jukolan viestistä on kasvanut 70 vuodessa huippubrändi ja maailman arvostetuin suunnistusviesti. Venlojen viestikin on pysynyt matkassa jo 41 vuotta. Osallistuja- ja yleisö-ennätyksiä rikotaan vuosi toisensa perään, eikä loppua näy. Mutta mistä tämä Jukola-hurmos oikein kumpuaa? Kuuluisan veljessarjan kiihkeydestä, yöttömän yön taiasta, kaipuusta puhtaaseen luontoon vai silkasta rakkaudesta lajiin? Yhtä oikeaa vastausta tuskin löytyy, sillä jokainen kokee Jukola-hengen omalla tavallaan.      

Paljon puhuttu yö

Kilpailun juoni on selkeä. Lauantaina päivällä juostaan Venlojen viesti, ja läpi kesäisen yön suunnistetaan Jukolan viestiä. Metsässä riittää vilskettä ja otsalamppujen valo-kiilojen merta, sillä molempiin viesteihin osallistuu noin 1 500 joukkuetta.

Jukolan viesti on 7-osuuksinen suunnistus-viestikilpailu, johon osallistutaan miesten, naisten tai seka-joukkueilla. 4-osuuksinen Venlojen viesti on naisten kil-pailu. Perinteisesti mukana on seurajoukkueita, mutta tänä päivänä reilusti yli puolet joukkueista on koottu yritys-, perhe- ja kaveripiireistä. Suunnistajalisenssiä ei tarvita, ja osallistumaan pääsevät kaikki yli 15-vuotiaat. Jukolan myötä laji kasvattaa suosiotaan myös kaikenikäisille sopi-vana kuntoliikuntamuotona.

Kameratkin juoksevat

Jukolassa keskitytään urheiluun ja kilpailusuoritusten seu-raamiseen rasti rastilta. Suoraa tv-lähetystä tuotetaan useilla kameroilla ja eri kuvauspisteistä tuntitolkulla, ja lähetykset leviävät netin kautta ympäri maailmaa. Gps-paikantavat ”juoksukamerat” tuottavat vauhdikkaita elämyksiä heillekin, jotka seuraavat kilpailua koti-sohvilta.

Lisämausteensa kilpailuun tuo Hälvälän haastava maasto petollisine harjukuoppineen; maltti on valttia pahimmilla suppa-alueilla ja suunnistajien pitää osata sovittaa vauhti kartanlukuun. Kuntosuun-nistajat etenevät rastilta toiselle hyvässä hengessä, ja apua tarjotaan tarpeen mukaan.

Kilpailukeskus entisellä sotilaslentokentällä

Jukolan viesti tunnetaan maailmalla hyvistä järjeste-lyistä. Lahti-Hollola Jukolassa vapaaehtoisia toimitsijoita on vajaa pari tuhatta. Talkooväki on ollut aktiivisesti mukana aina metsän raivauksesta ja risujen keräyksestä lähtien.

Kilpailukeskus sijaitsee vanhan kiitotien sorapohjalla, ja majoitusalueet ja palvelut ovat kätevän lähellä areenaa. Lauantaina Venlojen viestin aikaan areenalle odotetaan kymmeniä tuhansia ihmisiä, joten tunnelma on tiivis ja yhteisöllinen. Väenpaljous on kuin kesäfestareilla, mutta rälläämisen sijaan kaikki keskittyvät hienoon urheilutapahtumaan.  

Lahti Energia osuusisäntänä

Lahti Energiasta tuli Jukola 2018 -suurtapahtuman en-simmäinen yhteistyökumppani ja osuusisäntä Jukolan viestin kolmannelle osuudelle. Yhteistyösopimus osuusisännyydestä allekirjoitettiin jo tammikuussa 2015. 

Koko kansaa liikuttavan tapahtuman sponsorointi tukee Lahti Energian lupausta puhtaasta elämän energiasta ja ilosta. Noin  50 000 kävijän tapahtuma ohjelmalevityksineen tarjoaa energiayhtiölle laajaa näkyvyyttä. Järjestäjäseurat, Lahden Suunnistajat -37 ja Hollolan Urheilijat -46, arvostavat kumppanuutta paikallisen energiayhtiön kanssa.

– On tärkeää, että kilpailun tulospalveluun, medianäkyvyyteen ja muuhun tekniikkaan tarvittava sähköntoimitus sujuu kilpailun aikana luotettavasti. Lisäksi Lahti Energia on avustanut jakeluverkon rakentamisessa tapahtuman kilpailukeskusalueelle Hälvälän lentokentälle, jonne verkko piti pysyttää lähes alusta asti, kertoo kilpailun johtaja Jorma Aherto.

Lisätietoja tapahtumasta: www.jukola.com/2018

Teksti: Riikka Lång
Kuva: Kimmo Hirvonen