Kaukolämpö päihittää Lahden alueella lämpöpumput

Tutkimus:

Kaukolämpö päihittää Lahden alueella lämpöpumput

Kannattaako omakotiasujan enää pysyä kaukolämmössä, kun maasta tai ilmasta on mahdollista pumpata puoli-ilmaista energiaa? Mitkä ovat lämpöpumppujen todelliset kustannukset? Kumpi on oikeasti ympäristöystävällisempi, kaukolämpö vai lämpöpumppu? Gaia Consulting Oy selvitti Lahti Energian toimeksiannosta vastaukset näihin monia askarruttaviin kysymyksiin. Lue koko tutkimus täältä!

Lämpöpumppujen suosio on huikeassa kasvussa. Suomessa asennetaan vuosittain noin 60 000 lämpöpumppua, ja niiden kumulatiivinen määrä on ylittänyt jo 800 000 kappaleen rajan. Suosituimpia ovat ilmalämpöpumput. Lämpöpumpuilla onkin kiistaton paikkansa esimerkiksi haja-asutusalueilla tai sähkölämmitteisen talon kulutuksenleikkaajana.  

Mutta kannattaako jo kaukolämmössä olevan omakotiasukkaan siirtyä esimerkiksi maalämpöön? Lyhyt vastaus on ei. Kaukolämpö on Lahdessa nyt ja myös jatkossa kilpailukykyinen lämpöpumppuihin verrattuna riippumatta lämpöpumpun tyypistä. Hintaero toki vaihtelee paljonkin pumpputyypistä riippuen, mutta Lahden alueella asuva ei saa rahallista katetta lämpöpumppuinvestoinnilleen.  

Hintavertailussa selvät erot

Tyypillisessä 18 MWh/vuodessa kuluttavassa omakotitalossa asuva maksaa kaukolämmöstä 96 euroa/MWh. Pienin hintaero on ilma-ilmalämpöpumpulla lämmittävään, jonka kustannus megawattitunnilta on 102e. Poistoilmalämpöpumppu maksaa jo 132 e, maalämpö 141 ja kallein eli ilma-vesilämpöpumppu 168 e megawattitunnilta. Ero kalleimman ja halvimman lämmitystavan välillä on siis yli puolitoistakertainen.

Lahtelainen kaukolämpö on ilmastoteko

Miten sitten on ympäristöystävällisyyden laita? Mikäli kaukolämmittäjän kiinteistö sijaitsisi jossakin muualla kuin Lahdessa, pesisivät lämpöpumput kaukolämmön päästöissä mennen tullen. Uuden biolämpölaitoksen ansiosta ja kivihiilestä luopumisen myötä Lahti Energian hiilidioksidipäästöt laskevat kuitenkin lähes 70 %. Lahdessa tuotettu kaukolämpö onkin ominaispäästöiltään samaa luokkaa kuin lämpöpumpuilla tuotettu.

Laskelmat on tehty nykyisiä kaukolämpöasiakkaita ajatellen, eikä niihin ole otettu kaukolämmön investointikustannuksia (laitteet ja liittymismaksut).   

Teksti: Anne Tuovinen

Kaukolämpö on järkevä investointi

  • helppo ja vaivaton lämmitysmuoto
  • edulliset investointikulut
  • toimitusvarmuus lähes 100 %
  • ympäristöystävällinen