Kohti korkeuksia!

Käsi ylös, kuinka moni on lapsena kiipeillyt puissa ja roikkunut oksilla vanhempien varoituksista viis veisaten? Pajulahdessa puissa saa kiipeillä ja pitää hauskaa ihan luvan kanssa, oman kehon energiaa vapaasti tuhlaten. Seikkailun hauskuus syntyy haasteista. 

Vauhti ja vaaran tuntu kiehtovat kaikenikäisiä. Pajulahdessa vaaraa ei tosin ole, sillä seikkailijat liikkuvat puiden väliin rakennetuilla radoilla turvavaljaissa ja vaijeriin kytkettyinä. Silti syke nousee kiitettävästi ja hiki pukkaa pintaan kovempikuntoisellakin.

Liikuntakeskuksen mäntyinen maasto tarjoaa seikkailupuistolle luontevat puitteet. Maastoon ja puustoon rakennettu ratakokonaisuus sisältää pitkiä liukuja, haastavia kiipeilyosuuksia ja esteitä eri korkeuksilla yli kahden kilometrin matkalla. Seikkailija voi itse valita, mistä aloittaa. Seikkailijan edetessä kohti vaikeampia ratoja motoriikka, koordinaatio ja ongelmanratkaisukyky ovat koetuksella. Samanaikaisesti homma on ihmeen hauskaa!

– Ensikertalaiset jännittävät radalle menoa, mutta se kuuluu seikkailulajissa asiaan. Kiipeilijöiden ilmeestä näkee, kun homma alkaa luistaa: suupielet nousevat ylöspäin jokaisen onnistuneen radan tai esteen jälkeen, kertoo Pajulahden terveysliikuntajohtaja Semi Nuorala.

Seikkailulle on ikuinen kysyntä

Vuonna 2015 avattu Pajulahden Seikkailupuisto on tehtävien ja elementtien määrässä mitat-tuna Suomen suurin köysiseikkailupuisto. Kiipeilemään puistoon voi mennä kuka tahansa, vain lapsille on turvallisuussyistä pituus- ja suositusikärajat.

Nuorala kertoo, että puistossa käy kesäaikaan yli 10 000 kiipeilijää, tarhaikäisistä lapsista senioreihin. Radalla näkee niin pariskuntia, lapsiperheitä kuin tyky-päiviä viettäviä yritysasiakkaitakin. Myös urheilujoukkueet käyttävät seikkailupuistoa motoriikkaharjoittelun tukena. Talvisin seikkailukeliraja on miinus kymmenen astetta ja puisto on auki vain tilauksesta.

Kesälle 2018 on avattu kolme uutta rataa, joten käytössä on laajennuksen jälkeen kaikkiaan 14 rataa ja 176 tehtävää. Uusista radoista kaksi on lastenratoja ja yksi päätähuimaava, koko puiston kiertävä liukurata.

Sporttista energiaa hyvinvointiin

Seikkailupuisto on yksi monista Pajulahden liikunta- ja hyvinvointipalveluista. Kansainvälinen valmennus-, koulutus- ja leiritoiminta on varsin vilkasta.

Luonnonhelmassa toimivalle liikuntakeskukselle ympäristöystävällisyys on läheinen arvo, jonka eteen on tehty myös konkreettisia toimia. Pari vuotta sitten urheiluopistolla toteutettiin laaja energiaremontti, jossa uusittiin muun muassa majoitus- ja liikuntatilojen valaistusta ja ilmanvaihtoa. Samoihin aikoihin alue liitettiin Lahti Energian kaukolämpöverkkoon.

Liikuntakeskuksen isännöitsijä Esko Ihamäki kiittelee paikallista energiakumppania, jonka kanssa yhteistyö on edennyt joustavasti ja sovitusti. Kaukolämpöön siirtyminen oli tärkeä osa energian säästöä ja kasvihuonekaasujen vähentämistä. Seuraava yhteistyön aihe on aurinkosähkön tuottaminen Pajulahden tarpeisiin.

Lisätietoja: seikkailupuistopajulahti.fi, pajulahti.com