Lahden Ahkera – rakkaudesta lajiin

Lahden Ahkera on onnellisessa asemassa. Vapaaehtoisiin toimitsijatehtäviin ilmoittaudutaan aktiivisesti ja me-henki on vahva. Vaikka haasteitakin on, herkut vievät voiton.

Suomalainen urheiluseuratoiminta perustuu vahvasti vapaaehtoisuuteen. Tekeviä käsiä tarvitaan myös Lahden Ahkerassa. Tapahtumia on järjestetty vapaaehtoisvoimin seuran 113-vuotisen historian ajan.

Lasten ja nuorten harrastus- ja valmennustoiminnan organisoinnista vastaa muutama seuraan palkattu työntekijä. Vapaaehtoiset  huolehtivat puolestaan tapahtuma- ja kilpailujärjestämisestä. Heitä on ringissä nelisensataa. Talkoita tarvitaan, jotta tapahtumia ylipäätään voidaan järjestää ja harrastusmaksut saadaan pidettyä kohtuullisina.

Joka viikko tapahtuu jotain

Lahden Ahkera järjestää vuosittain jopa 50 tapahtumaa, ja jokaiseen niistä tarvitaan vähintään sata vapaaehtoista, isompiin reipas kolmesataa kerralla. Tapahtumiin ja mieluisiin tehtäviin ilmoittaudutaan seuran toimitsijakutsuun vastaamalla.

Kilpailut vaativat vapaaehtoisorganisaatiolta valtavan työmäärän. Esimerkiksi perinteisten Koulujen viestikarnevaalien toimitsijalista on kahden A4:n ja noin 80 nimen mittainen. Vastuualueita on parikymmentä: kilpailun johto, tulospalvelu, maalikamera, kuulutus, ajanotto, ensiapu, kioski, liikenteenohjaus, kisakanslia ja niin edelleen. Lisäksi opettajat ja osallistujat pitää ohjeistaa, jotta yli 1 000 osallistujan karnevaali etenee suorituspaikoilla turvallisesti. Vapaaehtoisten kahvituksesta ja ruokailusta vastaa toimitsijahuolto.

Auttamisen halu yhdistää

Tapahtumissa vapaaehtoiset tunnistaa seura-asuista, mutta muuten tyypillistä talkoolaista on vaikea määrittää. Nuorimmat ovat noin kymmenvuotiaita seuran omia junioreita, iäkkäimmät yli 90-vuotiaita vapaaehtoiskonkareita. Monet ovat Ahkeran toiminnassa mukana olevien lasten ja nuorten vanhempia, joista osa jää ahkeralaisiksi senkin jälkeen, kun omaa jälkikasvua ei enää harrastus- ja kilpailupaikoilla näy.

Lahtelainen Markku Hölsö tuli mukaan toimintaan kymmenisen vuotta sitten tyttärensä yleisurheiluharrastuksen kautta. Ensin hän toimi kilpailumatkoilla huoltajana, sittemmin seuran kilpailuvaliokunnan puheenjohtajana ja jäsenenä yleisurheilujaostossa. Kilpailutapahtumissa Markku vastaa kilpailun johtajan ja lajijohtajan tehtävistä.

– Koen, että pystyn omalla toiminnallani tukemaan niin omien lasteni kuin myös muiden ahkeralaisten kilpailutoimintaa. Itselleni olen saanut hyvää mieltä, vastapainoa hektiselle arkityölle sekä elämääni upeita uusia ihmisiä ja hyviä ystäviä.

Markun mielestä vapaaehtoistoimintaan kannattaa lähteä mukaan lasten ja nuorten takia. Riittävällä ja innostuneella talkoo-organisaatiolla taataan lapsille monipuolinen kilpailutoiminta upean lajin parissa.

Seura kiittää ja arvostaa

Lahden Ahkera on hyvin organisoitunut ja kehityshakuinen suurseura, jossa arvostetaan jokaisen vapaaehtoisen panosta. Vuosittaisessa Ahkera-Gaalassa palkitaan niin ansioituneita urheilijoita kuin vapaaehtoisiakin. Silloin kaikki voivat keskittyä juhlimaan.

– On tärkeää, että vapaaehtoiset näkevät, mitä heidän panoksellaan on saatu aikaan: upeita urheilusaavutuksia ja yhdessä tehtyjä hienoja tapahtumia, kiteyttää toiminnanjohtaja Janne Harjula.

Vapaaehtoistyön herkut

 • Jokaiselle löytyy sopiva ja mieluinen tehtävä persoonan mukaan
 • Halukkaat ilmoittautuvat mieluisiin toimitsijatehtäviin, ketään ei pakoteta
 • Tehtävät oppii suorituspaikalla, lisäksi seura tarjoaa toimitsijakoulutusta
 • Toimitsijahuolto vastaa vapaaehtoisten kahvituksista ja ruokailuista
 • Tekeminen yhteiseksi hyväksi, hyvä mieli ja merkityksellisyys
 • Tukee omaa hyvinvointia – tämä on minun juttuni
 • Yhteisöllisyys ja samanhenkiset ystävät

Lahden Ahkera ry

 • Vuonna 1907 perustettu lahtelainen yleisurheilu- ja painiseura
 • Noin 1 000 jäsentä
 • Vuosittain 40–50 urheilutapahtumaa
 • Suurimpia tapahtumia SM-kilpailut ja Youth Athletics Games
 • Lahti Energia on seuran päätukijoita

Lisätietoja: www.lahdenahkera.fi
Teksti: Riikka Lång
Kuvat: Lahden Ahkera ry