Lentää linnun lailla

Mikä ihmeen härveli siellä pörrää, äimistelee kadun mies ja tihrustaa taivaalle. Kaveri vieressä tietää, että kyseessä on ilmakuvauksissa käytettävä drone eli kauko-ohjattava kopterikamera. 

Ilmakuvaaminen on nyt todella suosittua. Ammattilaiset kuvaavat droneilla mainosvideoita ja elokuvia. Laitteiden avulla tarkastetaan mm. sähkölinjojen, tuulivoimaloiden ja kattojen kuntoa, etsitään kadonneita ja tutkitaan onnettomuuspaikkoja. Hintojen laskiessa ja tekniikan kehittyessä koptereista on tullut suosittuja myös harrastekäytössä.

Laitteiden kehitys on ollut päätä huimaavaa. Tämän päivän kopteria on helppo lennättää, ja sillä pääsee näkemään ilmasta käsin vaikkapa oman talonsa tai kesämökkinsä. Lentäjä voi säätää kopterin lentokorkeutta, leijuttaa kopteria ilmassa, vaihtaa suuntaa tai pyörittää kopteria 360 astetta. Hauskuus ja hyöty yhdistyvät.

Drone hoi, älä jätä

Vaikka laitteet ovat helppokäyttöisiä, sitä ovat kolaroiminen ja pudottaminenkin. Harjoittelu tekee tässäkin mestarin. Sääntöjen mukaan kopterin on pysyttävä käyttäjän näköpiirissä ja ohjattavissa koko ajan, jottei laite karkaa taivaan tuuliin ja aiheuta vaaraa ulkopuolisille.

Laitteiden yleistymisen myötä myös salakatselun riski kasvaa. Ihmisten yksityisyyttä ja kotirauhaa tulee kunnioittaa. Julkisella paikalla saa kuvata tietyin rajoituksin. Erillinen lupa dronen käyttöön tarvitaan erikoistapauksissa, kuten suurten väkijoukkojen yllä tai lentokenttien läheisyydessä.

Ennakkoon on syytä tutustua laitteen käyttöohjeisiin sekä turvallisen lennättämisen ohjeisiin Liikennevirasto Trafin verkkosivuilla www.droneinfo.fi.  

Alle satasella pääsee ilmaan

Jos dronen aikoo hankkia, kannattaa ensin miettiä omia käyttötarpeita ja budjettia. Halvimmat muutaman kympin kopterit ovat lähinnä leluja, hyvät harrastekopterit maksavat sadasta eurosta ylöspäin, kalleimmat ammattitason laitteet kymmeniä tuhansia.

Hintaa nostavat kameran laatu ja teknologian määrä kopterissa. Osassa kamera on valmiina, osaan se pitää hankkia erikseen. Ominaisuuksia ja automatisoituja autopilot-toimintoja riittää ähkyksi asti. Alan pioneerina toimii kiinalainen DJI.

Kuva kuljettaa tarinaa

Pelkkä huipputekniikka ei tuota upeita kuvia, vaan dronea on osattava käsitellä ja ohjata oikein. Esimerkiksi yritys- ja mainosvideoihin kuvattavan materiaalin tulee tukea haluttua tarinaa. Lahti Energian yritysvideo toimii tästä esimerkkinä. 

– Kopterikuvasimme Lahti Energian tarinaan pätkiä ammattitason dronella. Drone tuotti hienoa kuvaa Vesijärveltä sekä Pyhättömän asuinalueelta, jossa kuvasimme omakotitalon katolle asennettuja aurinkopaneeleita. Droneista on tullut kuvauskeikkojen vakiokalustoa, kertoo lahtelainen tuottaja Jani Wallenius Mainoselokuvayhtiö Promedialta.

Video löytyy YouTubesta.