Maailmanmatkaaja innostuu projekteista

Kymmeniä maita kolunnut projektipäällikkö iloitsee alaisten onnistumisista.

Kymijärvi III -hankkeen projektipäällikkö Esa Tepponen on paljon vartija. Hänen tehtävänään on huolehtia siitä, että Lahti Energian uusi biolaitos valmistuu ajallaan ja toimivana. Hankkeen jokaisella osakokonaisuudella on omat vastuuhenkilönsä, mutta Tepponen on kokoava voima, joka varmistaa osien yhteensopivuuden.  Kyse on pitkälti hyvästä henkilöjohtamisesta.

– Ei tässä olla yksinäisiä sotilaita, vaan projektiväki ja tuotannon työntekijät on saatava puhaltamaan yhteen hiileen. Onneksi meillä on huikean hyvä porukka sekä projektissa että tuotannossa, Tepponen kehaisee.

Aimo annos valmentajaa

Hyvät sosiaaliset taidot eivät välttämättä tule ensimmäisenä mieleen raskaista laitoshankkeista miehisellä energia-alalla. Niitä kuitenkin tarvitaan, kun työskennellään kovat taloudelliset ja aikataulupaineet niskassa. Hyvässä projektinvetäjässä on oltava aimo annos valmentajaa.

– Minua motivoi se, jos onnistumme porukalla. Joissakin projekteissa mennään tulos edellä tyylistä välittämättä. Minulle on tärkeää luoda sellainen ilmapiiri, että jokainen pääsee näyttämään parastaan.

Jotta jaksaa pysyä motivoituneena ison projektin alusta loppuun, on nähtävä kaikki pienet onnistumiset matkan varrella.

– Eniten minua ilahduttaa nähdä jonkun alaiseni onnistuminen. Minulle ei ole enää tärkeää päästä esille, mutta alaisten suoriutuminen pitää aina huomioida, Tepponen teroittaa.

Insinööriksi verenperintönä

Tepponen on Lappeenrannasta valmistunut energia-alan diplomi-insinööri. Insinööriys on Tepposella veren perintöä. Hänen isänsä oli insinööri ja setä rakennusalalla.

– Missään vaiheessa ei ole tullut mieleen, että olisin väärällä alalla.

Opiskeluaikana Tepponen vaikutti opiskelijajärjestöissä. Sosiaalisuus ja kekseliäisyys veivät hänet nopeasti killan puheenjohtajaksi sekä ylioppilaskunnan hallitukseen. Järjestötoiminta opetti miehelle organisointikykyä, josta on ollut hyötyä myöhemmässä ammatissa.

Ensimmäisen projektikokemuksensa hän sai jo valmistumisvaiheessa puoliksi sattumalta. Pohjolan Voimalla Kristiinankaupungissa oli alkamassa iso turbiiniprojekti, ja sinne tarvittiin projekti-insinööriä. Kipinä projektitöihin iski heti.

Kauppoja kymmenissä maissa

Pieniä ja isoja voimalaitoshankkeita Tepposen vaiheikkaan uran varrelle on mahtunut kymmeniä. Välillä hän on tehnyt myynti-insinöörinä voimalaitoskauppaa Itä-Eurooppaan, ja myös voimalaitospäällikön tehtävät ovat tulleet tutuiksi.  Hän on asunut kuudessa maassa ja tehnyt kauppoja 50:ssä.

Ensimmäinen työpaikka Lahti Energialla oli Kymijärvi II -voimalaitoshankkeen vetäjänä.  Maaliskuussa 2019 hän palasi yhtiöön seitsemän Kanadassa vietetyn vuoden jälkeen. Enää veri ei vedä maailmalle. Perhe-elämä ja kahden pojan yksinhuoltajuus rauhoittavat tahtia. Myös nuoruuden rakkaat harrastukset liitovarjoilu ja moottoripyöräily ovat saaneet jäädä.

Kymijärvi III -biolämpölaitos

  • Valmistuu keväällä 2020
  • Kaukolämpöteho 190 megawattia, joka vastaa talviaikaan puolta kaupungin tarvitsemasta kaukolämpötehosta.
  • Pääpolttoaine sertifioitu biomassa
  • Korvaa 1970-luvulla käyttöönotetun kivihiililaitoksen (Kymijärvi I)
  • Vähentää Lahti Energian hiilidioksidipäästöjä 600 000 tonnia vuodessa
  • Rakentaminen edennyt aikataulussa ja on nyt testausvaiheessa
  • Työmaan vahvuus noin 130 henkilöä

Teksti: Anne Tuovinen
Kuva: Aki Loponen