Puhdas luonto ja raitis ulkoilma pitävät suomalaisen äänen kunnossa ja ikiliikkujan liikenteessä.
Penkkiurheilijoiden sykettä työkseen nostattava Antero ”Anza” Mertaranta keskittyy vapaa-ajallaan oman kunnon ja hyvinvoinnin kohottamiseen. Julkkiskemujen sijaan legendaarinen ääni puhisee lahtelaisilla hiihtoladuilla tai pyöräreiteillä. Silloin ei selosteta, vaan nautitaan.
Mertarannalle liikunta on ollut elämäntapa aina ja paras mahdollinen vastapaino urheiluselostajan julkiselle työlle. Liikuttua tulee ympäri vuoden, keskimäärin viisi kertaa viikossa. Kun mukaan laskee hyötyliikunnan, kävelyn ja pyöräilyn, liikuttua tulee joka päivä. Joukkuepelit ovat vaihtuneet kroppaystävällisempiin yksilölajeihin.
– Talvet hiihdän ja kesät pyöräilen. Meillä on Lahdessa järkyttävän hyvät hiihtomaastot ja ladut hyvässä kunnossa.
Anza polkee kevyttä fitness-kaupunkipyöräänsä omalla käyttövoimalla, eikä sähköpyörä tule kuuloonkaan. Puitteet fillarointiin ovat Lahdessa priimaa, mutta autoilijat saavat kritiikkiä:
– Unista porukkaa, ajavat pihoista pyöräilijän eteen miten sattuu. Joka reissulla tulisi auto päälle, ellei itse olisi tarkkana. Toki meissä pyöräilijöissäkin on niitä pölvästejä, jotka eivät näe eivätkä kuule mitään.
Liikunnan ohella Mertaranta lukee paljon, suosikkeja ovat poliittiset historiikit ja elämäkerrat. Myös sanomalehdet kuuluvat päivittäisiin lukurutiineihin, ja tottahan urheilun uutisvirtaa tulee seurattua jo työnkin puolesta. Myös musiikki on tärkeä osa elämää. Anza soittaa rumpuja ammattimuusikoiden bändissä, joka keikkailee satunnaisesti 1960–70-lukujen ohjelmistolla. Kyseessä ei ole mikään terapiabändi, vaan profiili pidetään korkeana.
Koko kansan suosikilla virtaa riittää, vaan miten aika riittää kaikkeen? Anzan mielestä liikkumaan ja harrastamaan ehtii, kun vain haluaa. Kyse on omista valinnoista, ja lisäksi pitää oppia sanomaan useammin ei kaiken maailman kissanristijäisille.
– Koska työni on hektistä, vapaa-aikani on nautiskelua. Osaan olla myös tekemättä mitään. Päiväunet onnistuvat helposti.
Urheiluselostuksen huippuammattilainen puhuu mielellään kotikaupunkinsa urheilukulttuurista. Vaikka Lahti on monella tapaa vilkas urheilukaupunki, meiltä ja koko Suomesta puuttuu oikeanlainen urheilukulttuuri – se innostus, joka saa ihmiset muualla Euroopassa tulemaan paikan päälle fanittamaan ideolejaan säästä ja olosuhteista riippumatta. Meillä innostutaan kilpaurheilijoiden menestymisestä hetkellisesti, mikä näkyy ohi- menevinä yleisöpiikkeinä tapahtumissa. Myös tolkuttoman suuri tarjonta tv:n ja maksukanavien puolella verottaa yleisömääriä.
– Urheilu on aina parasta paikan päällä. Käyn seuraamassa paikallisia urheilujoukkueita livenä laidasta laitaan. Vaikka urheilua tulee kanavilta tuutin täydeltä, itse en viitsi telkkaria juuri avata. Arvokisoja katselen silloin tällöin.
Anza kehuu Lahtea monella tapaa fantastiseksi. On vihreää, puhdasta, ja keskustassakin lenkkipolulle pääsee suoraan kotiovelta. Maailman miljoonakaupungeissa liikkuessaan mies on nähnyt toisenkin ääripään: ilmansaasteet, meluhaitat ja roskaröykkiöt. Tätä taustaa vasten on vaikea ymmärtää valittajien äänekästä kuoroa. Pitäisi ymmärtää, miten paljon kaupungissamme tehdään ympäristön hyväksi: on kierrätystä, uusiokäyttöä sekä investointeja ympäristöteknologiaan sekä puhtaan energian tuotantoon.
– Olin alkusyksystä mukana spiikkaamassa Lahti Energian Edelläkävelijä-kampanjan radiomainosta – siinä on sanomaa, joka kolahti meikäläiseen: lahtelainen energiakäännös ja kivihiilen käytöstä luopuminen. Se laittoi miettimään myös omaa hiilijalanjälkeä.
Mertaranta asuu Lahden ydinkeskustassa kaukolämmitteisessä pienkerrostalossa, huolehtii kotitalousjätteiden lajittelusta ja liikkuu päästöttömästi kävellen tai pyörällä aina kun vain mahdollista. Työtapaamisiin Helsinkiin hän ajaa käytännön syistä omalla autolla, mutta pyrkii keskittämään samalle päivälle monta tapaamista. Myös paikallisuuden suosiminen näkyy arjen ekotekoina, oli kyse sitten lähituotteiden ostamisesta kauppatorilta tai energiayhtiön valinnasta.
Koska energian hinta puhututtaa, Anzan mielestä energiayhtiöiden tulisi muistuttaa asiakkaitaan siitä, mistä energian hinta muodostuu ja mikä siitä on lain määrittämää.
– Kenenkään ei kannata käyttää energiaa valittamiseen, vaan koittaa tehdä omilla arjen valinnoilla sen, minkä pystyy. Jupinan sijaan voi lähteä vaikkapa lenkille.
Teksti: Riikka Lång
Kuva: Sebastian Ratu