Vääksyssä jahdataan energiahyötyjä

As. Oy Anianmäki ja Kiinteistö Oy Jukolanhuolto ovat paikkakuntansa pioneereja uusien energiapalveluiden käyttöönotossa. Molemmissa suositaan lähilämpöä ja seurataan tarkasti energiankäyttöä.

Vuonna 1976 valmistunut As. Oy Anianmäki otti käyttöön Reiot-olosuhde- ja kulutuksenseurantapalvelun ensimmäisenä taloyhtiönä Vääksyssä.

– Lahti Energian asiantuntija kävi paikan päällä selvittämässä, sopisiko yrityskäytössä oleva palvelu myös taloyhtiölle, ja sopihan se, kertoo As. Oy Anianmäen hallituksen puheenjohtaja Juha Siltala.

Palvelun avulla seurataan kerrostalokiinteistön lämpötila- ja kosteusolosuhteita. Järjestelmään on liitetty myös kaukolämpö. Vesi ja sähkö jätettiin toistaiseksi palvelun ulkopuolelle.

Palvelun käyttömestarina toimii taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Siltala ja myös isännöitsijällä on tunnukset palveluun.

– Samalla kun katson koneelta Rapalan tehtaan kulutustiedot, vilkaisen myös taloyhtiömme tilannetta. Jos hälytysjärjestelmä ilmoittaa poikkeamista normaaliin kulutukseen nähden, voimme reagoida niihin nopeasti.

Reiotin tuottaman datan avulla saadaan optimoitua kiinteistön lämmitystä ja ilmanvaihtoa, jotta lämmityskustannukset pysyvät aisoissa. Aktiivisella seurannalla voidaan myös välttää kiinteistövahinkojen syntymistä.

Kuukausimaksullisen palvelun kehittämistä jatketaan taloyhtiön ja osakkeenomistajien tarpeita ajatellen.

Kaukolämpöä helppona palveluna

Anianmäki on ollut kaukolämpöverkossa parikymmentä vuotta. Viime vuoden marraskuusta lähtien kaukolämpöä on ostettu palveluna kiinteään kuukausihintaan. Lahti Energia vastaa sekä kaukolämpölaitteista että niiden ylläpidosta.

Päätös Kaukolämpö 2.0 -palveluun siirtymisestä syntyi nopeasti sen jälkeen, kun Lahti Energian asiantuntija oli todennut lämmönjakohuoneen laitteiston soveltuvan mutkattomasti palvelun käyttöön.

– Halusimme katsoa nokkaamme pidemmälle. Laskelmat osoittavat, että ratkaisu palvelee taloyhtiötämme pitkällä tähtäimellä hyvin.

Yhtiön lämmityskustannukset jakautuvat nyt tasaisesti joka kuukaudelle vuodenajasta ja säänvaihteluista riippumatta. Parasta ovat kuitenkin ratkaisun tuoma huoltovapaus ja lämmönjakelun varmuus.

– Lämmönjakohuoneemme on nyt täysin Lahti Energian hallussa. Jos huollon tai laitteiston tarvetta ilmaantuu, he hoitavat sen puolestamme. Yllättäviä menoja ei taloyhtiölle tule.

Seuraavaksi Lahti Energian kanssa on päätetty uusia lämmönvaihdinta ohjaava automaatiojärjestelmä etäluettavaan versioon. Tämän jälkeen Lahti Energialla päästään entistä paremmin käsiksi kiinteistön kaukolämpöjärjestelmään ja sen hallintaan.

– Taloyhtiön olosuhde- ja kulutusseuranta on nyt hyvässä kunnossa, mutta nälkä kasvaa syödessä. Yksikin saatu energiahyöty kannustaa haluamaan lisää, naurahtaa Siltala.

Jukolanhuolto siirtyi öljystä kaukolämpöön

Vääksyn Rantakulmalla sijaitseva Kiinteistö Oy Jukolanhuolto toimittaa lämpöä kolmelle paikalliselle taloyhtiöasiakkaalleen. Viime vuoden elokuussa yhtiö siirtyi öljylämmityksestä kaukolämpöön. Jukolanhuollon hallituksen puheenjohtaja Juha Siltala esitti ratkaisua hallituksen kokouksessa painavin perustein.

– Koska kaukolämpöputki menee valmiiksi kiinteistömme lähellä, on järjetöntä olla liittymättä siihen.

Hallituksessa oltiin asiasta samaa mieltä. Fossiilisen polttoaineen käytöstä ja vanhoista öljykattiloista haluttiin päästä eroon. Kaukolämpö kiinnosti puolestaan ekologisena ja varmana lämmitysmuotona.

– Kaukolämpöön siirtyminen on ollut myös taloyhtiön asukkaiden ja osakkeenomistajien mieleen.

Kaukolämpöön siirtymiseksi Lahti Energia saneerasi lämmönjakokeskuksen laitteistoineen. Siltalan mukaan uudistus sujui tutun energiakumppanin kanssa alusta loppuun joustavasti ja asiantuntevasti. Yhteistyö syvenee, sillä hiljattain yhtiössä päätettiin ottaa käyttöön myös Reiot-olosuhde- ja kulutuksenseurantapalvelu.
Teksti: Riikka Lång
Kuva: Sebastian Ratu
Kuvassa: As. Oy Anianmäki, Aniantie 5, Vääksy