Vuokralla valtakunnan kärjessä

Lahden Talojen vuokra-asunnot ovat ympäristöystävällisyydeltään ja älykkyydeltään Suomen huippua. Lämpö kulkee koteihin kaukolämpöputkia pitkin.

Lahden Talojen vuokra-asunto on kymmenentuhannen lahtelaisen ja lähiseutulaisen koti. Vuokralla asuu niin työssäkäyviä, opiskelijoita kuin vanhuksiakin. Kiinteistöjen lämmitysratkaisut harkitaan Lahden Taloilla tarkkaan, jotta lämmitys olisi luotettavaa, kohtuuhintaista ja turvallista. Siksi asunnot lämpiävät lähes poikkeuksetta kaukolämmöllä.

–  Kaukolämpö on hyvä peruslämmitysratkaisu. Se toimii varmasti ja on helposti saatavilla, kertoo Lahden Talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen.

Kaukolämpö edustaa Lahden Taloille myös jatkuvuutta. Yhtiön tavoitteena on luoda asuntoihin tasainen lämpötila, jonka vaihteluita asiakas ei edes huomaa. Häiriötapauksissa reagoinnin on oltava nopeaa erityisesti palveluasunnoissa. Anttonen kertoo luottavansa energiayhtiön reagointikykyyn.

–   Ei tule mieleen tapausta, jolloin lämmönjakeluhäiriötä ei olisi tullut välittömästi hoidettua. Lisäksi kaukolämpöverkon kunnostus ja huolto ovat jopa kehittyneet entisestään parempaan suuntaan, Anttonen kertoo.

Kaukolämmön kahden prosentin hinnanalennus otettiin Lahden Taloilla hyvin mielin vastaan. Se vähentää Anttosen mukaan vuokrankorotuspaineita. Hän toivoo jatkossakin ennakoitavaa ja maltillista hintakehitystä.

Ympäristöasiat Suomen kärkeä

Lahden Talot tavoittelee uustuotannossa kiinteistöihinsä energialuokka A:ta. Uusiutuva energiantuotantotapa on tavoitteen saavuttamiseksi tärkeää.

–  Olemme suurella mielihyvällä olemme seuranneet Kymijärvi III -voimalaitosinvestointia. Laitoksen valmistuminen näkyy suoraan Lahden Talojen energiataseessa, Anttonen toteaa.

Lahden Talot vähentää aktiivisesti hiilidioksidipäästöjään, joiden jakautumista se seuraa mittarilla kiloa rakennuskuutiota tai asukasta kohden. Samalla yhtiö tukee aktiivisesti yhdessä Lahti Energian kanssa Lahden kaupungin ympäristötavoitteita.

–  Olemme ympäristöasioissa ylpeästi valtakunnallisessa eturintamassa. Vuonna 2017 saimme Suomessa ensimmäisenä Kuntarahoituksen vihreää rahoitusta uustuotantoon.

Yhtiön henkilöstö liikkuu tällä hetkellä kaasu- ja kevythybridiautoilla. Sähköauton hankkiminen on Anttosen mukaan harkinnassa. Lisäksi Lahden Talojen toimistotilat Mariankadulla ovat saaneet vihreydestään Green Office -tunnustuksen.

Automaatio ennakoi sääolosuhteet

Kaikkia Lahden Talojen kiinteistöjä valvotaan keskusvalvomosta, josta käsin rakennusten lämmitystä ja ilmanvaihtoa voidaan myös ohjata. Lisäksi osassa asuntoja hyödynnetään huoneistokohtaista anturointia, joka kertoo kunkin asunnon asumisolosuhteista. Älyominaisuudet säästävät energiaa ja parantavat samalla asumismukavuutta.

–  Järjestelmä tarkkailee, onko sää lämpenemässä vai kylmenemässä ja mukauttaa rakennuksen lämpötilaa sen mukaan. Älykäs ohjaus on asunnoissa vielä varsin uusi asia, mutta tulevaisuudessa se yleistyy. Suurin haaste on toteuttaa ennakoiva lämmitys vanhoihin kiinteistöihin, Anttonen kertoo.

Asukkaat saavat myös itse vaikuttaa asumiseensa asukastoimikuntien kautta. Ne välittävät asukkaiden palautteen Lahden Taloille ja toisin päin.

–  Asukkaiden kuunteleminen on meille tärkeää, koska se on mahdollisuus oppia ja tehdä asiat aiempaa paremmin. Alkusyksystä palautetta on tullut varsinkin siirtymisestä lämmityksen kesäasetuksista talviasetuksiin, kun lämmityskausi alkaa.

Viilennystä aurinkopaneeleilla

Lahden Talot sekä rakennuttaa uudiskohteita että peruskorjaa pitkäjänteisesti vanhoja kiinteistöjä. Kaukolämpöä käytetään myös rakennusvaiheessa rakenteiden kuivaamiseen.

Niin ikään viilennys on tärkeä asumismukavuutta luova tekijä. Koska Lahti Energian kaukokylmää ei ole vielä laajasti saatavilla, viilennetään osa Lahden Talojen kohteista esimerkiksi aurinkopaneelien tuottamalla sähköllä. Yksittäistapauksissa asuntoja voidaan viilentää myös maalämmöllä.

–  Kannatan hybridiajattelua: ei joko–tai, vaan sekä–että. Minusta meidän tulee olla avoimia ja joustavia uusille lämmitys- ja viilennysratkaisuille.

Lahden Taloilla yli 7 000 asuntoa

  • seudun suurin vuokra-asuntoyhtiö
  • Lahden kaupungin toiseksi suurin tytäryhtiö, jonka lahtelaiset omistavat
  • omistaa, rakennuttaa ja vuokraa hyväkuntoisia vuokra-asuntoja
  • vajaa 400 rakennusta ja n. 7 200 asuntoa
  • perustettu vuonna 1998
  • vuonna 2018 investointeja 40 miljoonalla, josta 30 milj. uusituotantoon ja 10 perusparannuksiin
  • myös opiskelija- ja palveluasuntoja

Teksti: Janina Jokimies
Kuva: Sebastian Ratu