Jäätori valmistui – luistelemaan pääsevät kaikki ilmaiseksi

Jäätorimme on avattu Lahden kauppatorille kaupunkilaisten iloksi. Se on 110-vuotislahjamme kaikille lahtelaisille. Jäätorista tulee toistuva, vuosittainen perinne samaan tapaan kuin radiomastojen valaisusta ja vesiurkunäytöksistä, sillä se rakennetaan torille joka talveksi uudestaan. Tulevina vuosina Lahden keskustassa pääsee siis takuuvarmasti luistelemaan!

Uusi jäätori sijaitsee kauppatorin Marolankadun puoleisella reunalla. Luistelutilaa se tarjoaa kaiken kaikkiaan 800 neliömetriä: pituutta radalla on 40 ja leveyttä 20 metriä. Jäätorilla voi luistella talvisin niin kauan kuin sää sallii. Kun lämpöasteita on pysyvästi kahdeksan tai enemmän, luistelukenttä puretaan pois torilta odottamaan seuraavaa talvea.

Jäätoria huolletaan säännöllisesti. Kenttä pidetään kunnossa maanantaista lauantaihin klo 10–20 ja sunnuntaisin klo 12–18. Torilla saa luistella omalla vastuulla myös huoltoaikojen ulkopuolella. Aikoja tarkistetaan luistelukentän käytön ja kaupunkilaisten toiveiden mukaan.

Tennispallolla pelaaminen jäätorilla on sallittu, mutta kovaa kiekkoa ei saa käyttää turvallisuussyistä. Maaleja kentällä ei ole, koska jää on tarkoitettu ensi sijassa luistelijoille. Jos peli-intoa tai muita jäätorin käyttöideoita löytyy, voi luistelukentän varata omaan käyttöön tori-isäntä Timo Arasolalta (044 590 5477, timo.arasola@lahentori.fi).

Ensimmäiset pääsivät kokeilemaan jäätoria lauantaina 25.11. joulukauden avajaisissa. Silloin jäällä nähtiin ensin Lahden Taitoluistelijoiden upea luisteluesitys. Pienen odottelun jälkeen jäätorille asteli myös joulupukki, joka laskeutui jäälle helikopterillaan. Virallisten ohjelmanumeroiden jälkeen luistelukenttä täyttyi kaikenikäisistä luistelijoista.

Jäätorin toteutti yhteistyökumppanimme One1, joka kehittää ja toteuttaa lähienergiaratkaisuja uusiutuvaa energiaa hyödyntämällä. Jäähdytysjärjestelmän torille toimitti ja asensi puolestaan Jäämestarit Oy. Järjestelmä on toteutettu uusinta teknologiaa hyödyntäen: siinä käytetään ympäristöystävällisesti epäsuoraa hiilidioksidijäähdytystä. Lisäksi jään alla muoviputkistossa kiertää kylmäaineena propyleeniglykolia, joka on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin yleensä käytettävä etyleeniglykoli.

Jäähdytysjärjestelmässä on kiinnitetty erityistä huomiota myös jäähdytyslaitteiston kompressorien energiatehokkuuteen. Laitteisto käyttää pieniä ja hiljaisia mutta hyötysuhteeltaan korkeita kompressoreita. Lisäksi jäätoria jäähdytetään ainoastaan sään sitä vaatiessa, joten pakkasella jäähdytyskoneet eivät kuluta turhaan energiaa.

Toivotamme mukavia luisteluhetkiä!