Kymijärvi III lämmittää Lahtea tänään ensimmäistä kertaa

Kymijärvi III -biolämpölaitos tuottaa tiistaina 6.8. ensimmäistä kertaa lämpöä kaukolämpöverkkoon. Pian valmistuvan laitoksen toimintakykyä testataan seuraavan kuuden kuukauden ajan. Sen jälkeen laitos on valmis käyttöönottoa varten.

Tiistai 6.8. on tärkeä päivä Lahti Energian Kymijärvi III -projektille. Silloin uusi biolämpölaitos tuottaa ensimmäistä kertaa lämpöä Lahden kaukolämpöverkkoon. Se tarkoittaa, että lahtelaiskotien käyttövesi lämpiää tiistaina Kymijärvi III -laitoksella.

–  Uuden laitoksen koestus- ja käyttöönottotyöt on tehty tähän saakka ilman varsinaista tuotantoa. Nyt laitos tuottaa virallisesti ensimmäistä kertaa kaukolämpöä, kertoo Lahti Energian Kymijärvi III -projektipäällikkö Esa Tepponen.

Uuden biolämpölaitoksen toimintavarmuutta testataan seuraavan kuuden kuukauden aikana monin eri tavoin. Tarkoituksena on varmistaa, että laitos toimii luotettavasti ja ympäristöystävällisesti suunnitelluilla polttoaineilla, tehoilla ja kuormituksella. Jos kaikki sujuu hyvin, laitos on valmis ottamaan loppuvuonna lämmöntuotantovastuun yhdessä Kymijärvi II -voimalaitoksen kanssa.

Projekti sujunut suunnitelmien mukaan

Vuonna 2014 alkanut Kymijärvi III -biolämpölaitosprojekti on sujunut suunnitellusti. Laitoksen asennustyöt ovat pääosin valmiit, ja työmaalla on kesän aikana siirrytty käyttöönotto- ja koestusvaiheeseen. Se on viimeinen työvaihe ennen uuden laitoksen valmistumista. Keväällä asennustöiden ollessa vilkkaimmillaan Kymijärvi III -projektissa työskenteli yli 500 henkilöä. Nyt työmaavahvuus on pudonnut jo reilusti alle 200:n.

–  Pitkä ja valtakunnallisestikin merkittävä projekti on loppusuoralla ja lahtelainen energiakäännös viittä vaille valmis. Lahdessa tuotetaan pian Suomen ympäristöystävällisintä kaukolämpöä. Se on suuri ilmastoteko niin Lahti Energialle, Lahden kaupungille kuin jokaiselle lämpöasiakkaallemmekin, Lahti Energian tuotantojohtaja Arto Nikkanen sanoo. 

Kymijärvi III -biolämpölaitos käyttää polttoaineenaan kestävän kehityksen mukaista sertifioitua puuta: metsätähdehaketta sekä metsäteollisuuden sivutuotteita. Lämpölaitos vähentää Lahti Energian hiilidioksidipäästöjä 600 000 tonnia vuodessa.

Laitoksen kokonaisinvestointi on 180 miljoonaa euroa, ja sen työllistävä vaikutus on noin 1 000 henkilötyövuotta. Puun korjuussa ja kuljetuksessa syntyy laitoksen myötä noin 80 uutta pysyvää työpaikkaa.