Lahti Energia -tapahtumapuistoon ainutlaatuinen puuarkkitehtuurin taidonnäyte

Lahti Energia -tapahtumapuiston portti on uusi merkittävä lisäys Lahden puuarkkitehtuuripuistoon. Vastaavaa rakennelmaa ei ole missään muualla. Portti onkin Lahden uusin näyttävä puuarkkitehtuurikohde.   Lue lisää portista myös nettisivuiltamme.

Lahti Energian kustantama Mukkulan tapahtumapuiston portti vihittiin virallisesti tänään iltapäivällä. Vuoden kestänyt projekti toteutettiin paikallisin voimin Lahti Energian, Lahden kaupungin, Pro Puun ja AOR Arkkitehtien yhteistyönä.

17-metrinen portti tervehtii puistoon tulijoita Ritaniemenkadun suunnasta. Teoksen suunnittelija ja arkkitehti Erkko Aarti halusi rakennelmasta enemmän kuin portin. Ulkoilijat ja festarivieraat saavatkin nauttia jatkossa paviljongista, joka toimii myös sateensuojana ja kokoontumispaikkana.

  • Paviljonki muodostaa verhomaisesti aaltoilevan puurakenteen, joka on toteutettu tavanomaisesta sahatavarasta. Kattopalkkien väleistä siivilöityvä valo ja rakenteen heittämät varjot luovat viuhkamaiseen puupintaan lukemattomia tanssivia kuvioita, nastolalaissyntyinen Aarti AOR Arkkitehdeistä kuvaili.  

Portti oli haastava rakennettava jopa kokeneelle hienopuusepälle, Pro Puun toiminnanjohtaja Markku Tonttilalle. Työryhmään kuuluivat lisäksi Ville Tonttila ja Väinö Vuotila.

  • Paviljonki oli yksi urani mielenkiintoisimmista ja haastavimmista projekteista. Se vaati toimimaan puun luontoa vastaan ja taltuttamaan sen. Projekti ei ollut missään vaiheessa tavanomaista puusepän tai kirvesmiehen työtä, vaan se vaati erityisiä järjestelyitä, kokeiluja ja työtiloja, myös Ebonia Designia edustava Tonttila kertoi.

Ei vain koriste, vaan merkittävä maamerkki

Vasta vihitty tapahtumapuiston portti on osa Lahden kaupungin puuarkkitehtuuripuistoa. Kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilaisen mukaan uusi paviljonki on merkittävä rakennelma aivan erityisellä paikalla.

  • Paviljonkia ympäröivät historiallinen Mukkulan kartanopuisto, uusi tapahtumapuisto, Ritamäen luonnonsuojelualue ja Vesijärvi. Portti ei ole vain koriste, vaan myös maamerkki. Koko hanke on hieno jatkumo puuarkkitehtuuripuistolle, jota on rakennettu Sibeliustalolta rantaa pitkin pohjoiseen ja etelään, Karvinen-Jussilainen sanoi.

Lahti Energian toimitusjohtaja Eero Seesvaara toivoo portin myötä tapahtumapuistolle aktiivista käyttöä. Hän näkisi mielellään puiston kehittyvän yhä merkittävämmäksi tapahtumapaikaksi.

  • Lahti Energia haluaa olla mukana kaupunkilaisten arjessa muutoinkin kuin lämmön, sähkön ja muiden energiapalveluiden toimittajana. Uusi paviljonki on jälleen uusi osoitus siitä. Haluan kiittää kaikkia projektiin osallistuneita, erityisesti arkkitehti Erkko Aartia ja Pro Puun Markku Tonttilaa tiimeineen, Seesvaara totesi.

 

Lisätietoja:

Arkkitehti Erkko Aarti, puh. 040 7243 995
Hienopuuseppä Markku Tonttila, puh. 040 077 0345
Kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen, puh. 050 387 8715
Toimitusjohtaja Eero Seesvaara, puh. 050 5528 401