Lahti Energian energiakäännös laajenee Kärkölään

Uusi biokattila vähentää Koskisen tehtaiden öljyn käyttöä 80 prosentilla.  

Lahti Energia rakentaa Koskisen sahatavaran kuivaamoille biokattilaa Järvelässä. Uusi kattila korvaa kolme öljykattilaa ja vähentää fossiilisen polttoaineen käyttöä noin 80 prosentilla Mäntsäläntien tontilla. Biokattila käyttää noin kaksi gigawattituntia vähemmän öljyä vuosittain, mikä vastaa noin 150 öljylämmitteisen omakotitalon vuosittaista kulutusta.

– Koskisen tehtaiden energia tuotetaan jatkossa kolmella biokattilalla aiemman kahden ja kahdella varaöljykattilalla aiemman viiden sijaan. Jatkossa öljyä tarvitaan vain kattilan käynnistyksiin ja mahdollisiin häiriötilanteisiin. Pääasiallinen polttoaine ei muutu, vaan laitoksilla käytetään edelleen Koskisen tehtaiden sivutuotteita ja pieneltä osin metsäbiomassaa, Lahti Energian käyttö- ja kunnossapitopäällikkö Eetu Loikkanen kertoo. Hän kiittää Koskista erittäin hyvästä ja tiiviistä yhteistyöstä.

Lahti Energian tytäryhtiö Koskipower Oy tuottaa palveluna Koskisen Oy:n Järvelän tuotantolaitosten tarvitseman lämpöenergian. Koskipowerin tuottamaa lämpöä käytetään sahatavaran, vanerin ja lastulevyn valmistusprosesseissa. Energiakäännöksen ansiosta Koskisen sahateollisuuden tuotteet voidaan jatkossa kuivata lähes 100-prosenttisesti biopolttoaineella.

  Uusi biokattila varmistaa ympäristöystävällisen energian tehtaillemme myös tulevaisuudessa. Käytämme tuotteissamme uusiutuvaa raaka-ainetta eli puuta, joka sitoo hiiltä kymmeniksi vuosiksi. Tähän ajatukseen sopii hyvin myös lämmön tuottaminen bioenergialla, toteaa Koskisen laatu-, ympäristö- ja turvallisuusjohtaja Markku Lähteenmäki.

Kattila valmistuu kesällä 2020

Uuden biokattilan on määrä valmistua ensi heinäkuussa. Työmaalla tehdään parhaillaan viimeisiä asennuksia ja kattilan höyryputkistojen kemikaalikäsittelyjä, minkä jälkeen kattilaan sytytetään ensitulet loppukeväästä. Ennen varsinaista käyttöönottoa uuden biokattilan toimintaa vielä testataan. Projekti on pysynyt aikataulussa ja budjetissa, ja lisäksi se on työllistänyt paikallista työvoimaa.

– Olemme tehneet yhteistyötä esimerkiksi paikallisten kuljetus- ja nostoliikkeiden kanssa. Lisäksi suuri osa kattilan painelaitteista on tehty Heinolassa ja suunniteltu Suomessa. Projektin kotimaisuusaste on noin 71 prosenttia, Loikkanen jatkaa.

Koskipower Oy:n laitokset tuottavat energiaa vuosittain reilu 200 gigawattituntia. Se on miltei 7-kertainen määrä verrattuna Vääksyn vuotuiseen kaukolämpöenergiaan ja 2,5-kertainen verrattuna Lahden Polttimoon. Lisäksi se vastaa noin kolmasosaa Kymijärvi III -biolämpölaitoksen vuosittaisesta tuotannosta. Hyötysuhteeltaan tehokas biokattila täyttää myös uudet ympäristö- ja päästövaatimukset.

– Meille voimalaitosten korkea käyttöaste on tärkeää, sillä se varmistaa osaltaan tuotantoprosessien häiriöttömän käynnin ja tuotteiden tasalaatuisuuden. Yhteistyö Lahti Energian kanssa on ollut hedelmällistä yhdessä kehittämistä, kiittää Lähteenmäki.

Bioenergiaa myös Kärkölän kunnalle

Biokattilan ansiosta myös Lahti Energian oman toiminnan päästöt vähenevät ja biopolttoaineen osuus kasvaa tuotannossa edelleen. Samalla myös Kärkölän kunnan lämmitys vihertyy, koska alueen toinen, KoskiPower-niminen kattila tuottaa kunnan tarvitseman kaukolämmön Tehdastiellä. Lisäksi uuden biokattilan piippuun asennetaan DNA 5G -linkkimastot, jotka palvelevat koko Järvelän taajamaa.

Lahti Energian energiakäännös on edennyt viime vuosina vauhdikkaasti. Polttimon metsähaketta käyttävä biohöyrylämpökeskus valmistui vuonna 2016 ja Vääksyn biolämpökeskus puolestaan vuonna 2018. Kymijärvi III -biolämpölaitos toteutti Lahdessa laajan energiakäännöksen 1.4.2019 ensimmäisenä Suomessa, kun energiantuotannossa luovuttiin kivihiilestä. Seuraavaksi vuorossa on Fazerin Lahden tehtaiden biolämpölaitos, joka tuottaa tulevaisuudessa energiaa pääosin kauran kuoresta.

Lisätietoja:

Eetu Loikkanen
käyttö- ja kunnossapitopäällikkö
Lahti Energia
eetu.loikkanen@lahtienergia.fi
044 721 5866

Markku Lähteenmäki
Laatu-, ympäristö- ja turvallisuusjohtaja
Koskisen Oy
markku.lahteenmaki@koskisen.com
040 553 4324

Lahti Energia Oy on monipuolinen energiakonserni ja teollisuuden energiapalvelukumppani, joka toimittaa lämpöä ja höyryä kokonaispalveluna useille merkittäville teollisuusasiakkaille. Päätuotteitamme ovat vihreä sähkö, lähilämpö, älykkäät kiinteistöratkaisut ja sähkön siirto. Vuonna 2019 konsernin liikevaihto oli 185 miljoonaa euroa ja työllistimme yli 200 henkilöä.

Koskisen konserni on suomalainen puunjalostuksen monialayritys, joka työllistää yli 900 henkilöä. Yhtiön liikevaihto on n. 270 miljoonaa euroa, josta viennin osuus yli puolet. Koskisen tuotantolaitokset sijaitsevat Järvelässä, Hirvensalmella, Venäjällä ja Puolassa. Konsernin puunhankinnasta vastaa Koskitukki.