Suurjännitepylvään korjaustoimet alkavat tiistaina

Patomäessä kehätietyömaalla vahingoittuneen 110 kilovoltin voimajohtopylvään korjaustoimet alkavat tiistaina. Vaurioituneet johtimet korjataan ja vääntynyt pylvään latva poistetaan tämän viikon aikana. Korvaavan pylvään hankintavaihtoehtoja selvitetään parhaillaan.

Yksi Nikkilä-Sopenkorpi-suurjännitejohdon pylväistä vaurioitui pahoin sunnuntaina aamuyön myrskyssä. Pylväs sijaitsee VT12-kehätietyömaalla Patomäen tunnelin vieressä. Vaurioiden perusteella näyttää todennäköiseltä, että tuulenpuuska on tempaissut noin 700 neliön työmaateltan irti kiinnityksistään ja teltta on noussut vasten voimajohtoa. Valtava teltta on toiminut kuin suurena purjeena, jolloin johtimiin ja pylväisiin on kohdistunut merkittävästi suurempi sivuttaisvoima kuin mille ne on mitoitettu.

Tapahtuma on hyvin harvinainen: 110 kilovoltin pylväitä vaurioituu Suomessa harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa. LE-Sähköverkolle tapaus on ensimmäinen.

Viallisen linjan alle tai läheisyyteen ei pidä mennä ennen kuin korjaustoimenpiteet on tehty. Työt Patomäen tunnelityömaalla on pysäytetty vaurioituneen johdon välittömässä läheisyydessä, kunnes kiireellisimmät turvaavat toimenpiteet on tällä viikolla saatu tehtyä.