Tietoa sähköpulasta

Sähköpula voi syntyä, jos sähköä kulutetaan enemmän kuin sitä kyetään tuottamaan tai tuomaan.

Sähköpulan uhatessa sähkön hinta sähkömarkkinoilla nousee, jolloin suoraan markkinoilta sähkönsä hankkivat teollisuusyhtiöt vähentävät sähkönkäyttöään korkean hinnan vuoksi. Tällaisten markkinaehtoisten toimenpiteiden ansiosta kiertäviltä sähkökatkoilta saatetaan välttyä. Sähkön säästöä kaivataan sähköpulan välttämiseksi myös niiltä, joiden sähkölaskuun sähkön tuntihinta ei vaikuta.

Jos sähkönkulutus ei vähene riittävästi ja kaikki häiriöihin varatut varavoimalaitoksetkin on käynnistetty, kantaverkkoyhtiö Fingrid määrää jakeluverkkoyhtiöt toteuttamaan ennalta suunnitellut kiertävät sähkökatkot.

Suunnitellusti toteutettavat, kiertävät sähkökatkot ovat tarpeen, jotta sähköt eivät katkea Suomesta hallitsemattomasti. Tämä olisi hankala tilanne, sillä esimerkiksi sairaaloiden varavoimajärjestelmät kattavat usein vain välttämättömät toiminnot, ja kerrostalojen hissien jumiutuessa yhdellä kertaa huoltoyhtiöillä kestäisi pitkään päästää ihmiset pinteestä.

Usein kysyttyä

Kuinka saa tiedon sähköpulasta?

Viranomaiset ja kantaverkkoyhtiö Fingrid tiedottavat valtakunnallisesti sähköpulasta ja sen riskistä ennakkoon, ellei kyse ole äkillisestä vikatilanteesta. Viranomaistietoa ei pystytä kohdentamaan vain niille alueille, joita rajoitukset todellisuudessa koskevat. Paras tieto jakelurajoitusten kohdentamisesta tuleekin aina omalta verkkoyhtiöltä.

Konkreettista tietoa jakelualueemme rajoituksista löydät verkkosivuiltamme sekä sosiaalisen median kanavistamme. Ajantasaiset häiriötiedotteet näkyvät häiriökartoiltamme.

Hyödynnämme mahdollisuuksien mukaan myös häiriöviestipalveluamme. Jos kantaverkkoyhtiö Fingrid antaa ennakkovaroituksen sähköpulasta, välitämme sen eteenpäin tekstiviestitse asiakastietojärjestelmiimme tallennettuihin numeroihin. Voitte tarkistaa yhteystietonne Omawatti-palvelustamme. Voit tilata häiriötiedotteet tekstiviestillä ja sähköpostilla jokaiselle käyttöpaikalle. Valitse Omawatista Omat tiedot ja sen jälkeen Häiriötiedotteiden tilaus.

Huomioittehan, että sähköpula voi tulla myös yllättäen! Rajoitukset voidaan joutua käynnistämään 15 minuutin varoitusajalla. Kaikista katkoista ei välttämättä ennätetä tiedottaa etukäteen.

Miten Lahti Energia Sähköverkko on varautunut sähköpulaan?

Olemme tehneet toimintasuunnitelman jakelurajoitusten toteuttamiseksi ja yhteiskunnan toiminnan turvaamiseksi. Teemme jatkuvaa yhteistyötä muun muassa Fingridin, viranomaisten sekä elinkeinoelämän kanssa. Kuuntelemme alueen muita toimijoita mm. kohteiden kriittisyysluokittelussa.

Meillä on jatkuva valmius toimia niin luonnon olosuhteiden aiheuttamissa sähkökatkoissa kuin sähköpulassa. Olemme myös ottaneet uusia välineitä käyttöön ja kehittäneet häiriöviestintäämme.

Mitä alueita sähkönjakelun rajoitukset koskevat?

Rajoituskohteet vaihtuvat sähköpulan vakavuuden, sähkön kulutuksen ja verkon tilanteen mukaisesti. Jos kiertäviä sähkökatkoja tulee Lahti Energia Sähköverkon alueelle, ne kestävät kullakin alueella tunnin kerrallaan ja pyritään kohdistamaan yhteiskunnan kannalta vähiten kriittisiin kohteisiin.

Sähköpulan edellyttämien kiertävien sähkökatkojen todennäköisyyttä yksittäisessä kohteessa ei voida varmuudella tietää. Siksi suosittelemme kaikkia varautumaan sähkönjakelun keskeytyksiin erityisesti tänä talvena. Sähköpulan lisäksi sähkökatkoja voi tulla taajamassakin jakelu- tai kantaverkon vikojen vuoksi.

Sormi painaa katkaisijaa

Miten sähköpulaan voi varautua?

Seuraa omaa sähkönkulutustasi OmaWatissa ja tilaa häiriötiedotteet kaikkiin haluamiisi sähkön ja kaukolämmön käyttöpaikkoihin. Päätät itse, mihin puhelinnumeroihin ja sähköpostiosoitteisiin vastaanotat häiriötiedotteen. Voit halutessasi myös rajata kellonajan, jolloin tahdot tiedotteen vastaanottaa.

Pyri vähentämään omaa energiankulutustasi kotona, töissä ja liikenteessä. Jokaisen on varauduttava siihen, että sähköstä voi tänä talvena tulla ajoittain pulaa. Kaikkien panos on tärkeä energian riittävyyden turvaamiseksi.

⚡️ Taskulamppu on välttämätön joka kodin varuste ja varautuminen onkin hyvä aloittaa siitä. Lamppuja on syytä olla useita, ja niihin pitää olla riittävästi paristoja.

💦 Toinen tärkeä asia on juomavesi: hyvä käytäntö on pitää aina parin päivän tarve juomavettä varalla vaikkapa jääkaapissa.

🎼 Sähkökatkos sammuttaa valtaosan kodin elektroniikasta. Paristoilla toimiva radio viihdyttää ja pelastaa uutispimennolta.

Lue lisää ohjeita sähkökatkon varalle osoitteessa 72 tuntia – pärjäisitkö omin avuin?

Lue lisää Astetta alemmas -kampanjasta