Häiriötiedotteet

Sähköverkko

Sähkön häiriötiedotteet kartalla

Sähkön häiriötiedotekartassa voit kirjoittaa osoitteen hakukenttään.

Alempana on ohjeet muun muassa nollavian ja sähkökatkon varalle.

Kaukolämpö

Kaukolämmön häiriötiedotteet kartalla

Kaukolämmön häiriötiedotteita päivitetään pääsääntöisesti arkisin toimistoaikana. Odottamattomat vikakeskeytykset eivät välttämättä näy häiriötiedotteissa heti, vaikka ne tapahtuisivat toimistoaikana.

Mikäli alueellesi ei ole merkitty keskeytystä, mutta lämmityksen kanssa on ongelmia, on hyvä tarkistaa kiinteistön kaukolämpölaitteiden hälytykset. Jos hälytyksen kuittaaminen ei palauta lämpöjä, varmistathan Lahti Energialta tilanteen ennen kuin tilaat ulkopuolisen asiantuntijan selvittämään asiaa.

Sähkö- ja kaukolämpöverkon vaaratilanteet 24 h

0800 395 267

Kaukolämmön jakeluhäiriöt 24 h

0800 397 244

Sähkön jakeluhäiriöt 24 h

0800 397 245

Vikapäivystys 24 h

Päivystämme kiireellisten häiriö- ja vaaratilanteiden varalta.

Kaikki yhteystietomme löydät yhteystietosivulta.

Tietoa ja ohjeita

Sähköverkon häiriö

Jos näet puun kaatuneen sähkölinjan päälle tai muun vastaavan tilanteen, pysy paikasta kaukana ja ilmoita asiasta välittömästi 24 h päivystykseemme.

Toimi näin

 • Epäillessäsi nollavikaa, toimi tällä sivulla olevan Vaarallinen nollavika -ohjeen mukaan.
 • Jos valot sammuvat tai sähkölaitteet eivät toimi, kyse voi olla laiteviasta, sähkökatkoksesta tai kotisi oman sähköverkon häiriöstä. Kokeile ensin, syttyvätkö valot muissa huoneissa ja toimivatko muut kodinkoneet.
 • Tarkista sähkön häiriötiedotekartalta, onko osoitteesi katkoalueella.
 • Varmista sähkökeskuksesta, että sulakkeet ovat ehjät. Vaihda tarvittaessa palanut sulake uuteen tai palauta automaattisulake päällä-asentoon. Tarkista vikavirtasuoja ja palauta se tarvittaessa toiminta-asentoon. Jos koko asunto on pimeä eivätkä mitkään laitteet toimi, pääsulake voi olla palanut.
 • Katso, onko naapurilla valot. Yleensä huoneistot, lähitalot ja lyhyt kadunpätkäkin kuuluvat samaan sähköverkkoon. Varmista myös, palavatko katuvalot tai sisävalot taloissa hieman kauempana. Jos valot ovat pois sieltäkin, kyseessä on kodin sähköverkkoa laajempi katko.
 • Älä jää ihmettelemään, vaan ilmoita häiriöstä välittömästi 24 h päivystykseemme.

Kaikki yhteystietomme löydät yhteystietosivulta.

Nollavika

Nollavika on harvinainen, mutta vaarallinen vikatilanne. Nollavika voi rikkoa sähkölaitteita ja aiheuttaa jopa hengenvaaran.

Nollavian tunnistaa seuraavista:

 • Osa valoista palaa tavallista kirkkaammin ja jotkut hyvin himmeänä.
 • Valojen kirkkaus vaihtelee muiden sähkölaitteiden käynnistyessä ja sammuessa.
 • Lamppuja voi rikkoutua ja sähkölaitteet voivat toimia oudosti.
 • Sähkökeskus voi säristä ja paukkua ja aiheuttaa palaneen käryä.
 • Saat sähköiskun metallikuorisesta laitteesta.

Jos epäilet nollavikaa:

 • Älä koske mihinkään metallirunkoisiin osiin (esim. tiskipöytä tai hanat).
 • Huomioi hengenvaarallisen sähköiskun mahdollisuus.
 • Jos pystyt toimimaan turvallisesti, käytä välineenä sähköä eristäviä paksuja kumihanskoja tai muuta sähköä eristävää materiaalia, ja katkaise sähköt pääkytkimestä. Älä koske keskuksen metallirunkoon!
 • Ota viipymättä yhteyttä 24 h päivystykseemme.

Kaikki yhteystietomme löydät yhteystietosivulta.

Kaukolämmön häiriö

Jos havaitset kaukolämpöverkossa vuodon, pysy etäällä, sillä vesi on polttavan kuumaa ja voi levitä nopeasti. Ilmoita havainnosta välittömästi 24 h päivystykseemme.

Kaukolämmön häiriötiedotteita päivitetään pääsääntöisesti vain arkisin toimistoaikana. Odottamattomat vikakeskeytykset eivät välttämättä näy häiriötiedotteissa heti, vaikka ne tapahtuisivat toimistoaikana.

Toimi näin

Mikäli talosi lämmitys ei toimi eikä tule lämmintä vettä, tarkista seuraavat:

 1. Onko häiriökartassa merkintä kaukolämmön jakelukeskeytyksestä osoitteesi kohdalla tai lähistöllä? (Toisinaan keskeytysaluetta joudutaan laajentamaan yllättäen.) Jos jakelukeskeytys selittää asian, odota, että lämmöt palaavat.
 2. Mikäli kyse ei vaikuta olevan kaukolämmön jakelukeskeytyksestä, kaukolämpölaitteistosta vastaavan henkilön on hyvä joka tapauksessa kysyä neuvoa kaukolämmön 24 h häiriönumerosta. Voit yrittää itse selvittää, toimivatko kiinteistön kaukolämpölaitteet. (Esimerkiksi kerrostaloasukas ei pääse itse katsomaan laitteita vaan tämän on soitettava talon huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle.) Mikäli tilanne johtuu asiakkaan kaukolämpölaitteista, asiakas vastaa tilanteen korjaamisesta. Lahti Energia vastaa vian korjaamisesta silloin, jos syy on tukkeutunut lianerotin tai kaukolämpöverkossa on häiriö. Jos ei ole ilmiselvää, kummalla puolella vika on, varmista asia Lahti Energialta.
 3. Mikäli havaitset vuodon (suurempi kuin tihkuvuoto) tai kiinteistö uhkaa jäähtyä pakkasella, soita kaukolämmön 24 h häiriönumeroon. Tihkuvuodostakin tulee ilmoittaa, mutta ilmoittaminen voi odottaa toimistoaikaan, jolloin kaukolämmön asiakaspalvelu on tavoitettavissa.

Kaikki yhteystietomme löydät yhteystietosivulta.

Tunnista kaukolämpövuoto

Jos epäilet kaukolämpövuotoa, kerro siitä meille. Suurissa vuodoissa olethan yhteydessä heti 24 h päivystykseemme.

Kaukolämpövuodon voi tunnistaa esimerkiksi seuraavista:

 • Maassa on lunta, mutta kadulla on sula kohta. (Jos kuitenkin koko alue on sula, alueella saattaa olla katusulatus pitämässä kadun lumettomana. Voit varmistaa asian meiltä.)
 • Maastossa tai luonnossa on vihreää vettä, etkä näe lähettyvillä kaukolämpötyömaata. Kaukolämpövesi on värjätty vihreäksi myrkyttömällä väriaineella.
 • Kadulla nousee runsaasti höyryä esimerkiksi kaivosta.

Ulkovalaistus- tai liikennevaloviat

Yhteystiedot on koottu yhteystietosivulle.