Pientuotantoilmoitus

Suunnitteletko sähkön pientuotantoa? Tee siinä tapauksessa pientuotantoilmoitus.

Pientuotannolla tarkoitetaan esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmiä. Sähköä voi tuottaa pienimuotoisesti myös tuuli- ja vesivoimalla. Sähkön pientuotantoa ovat kaikki teholtaan enintään 2 MVA:n kokoiset tuotantolaitteistot. Pientuotannosta on aina tehtävä ilmoitus paikalliselle sähköverkkoyhtiölle.

Näin teet pientuotantoilmoituksen

  1. Varmista kuntasi rakennusvalvonnasta, että sinulla on tarvittavat luvat pientuotantolaitoksen asentamiseen.
  2. Varmista meiltä Lahti Energia Sähköverkolta ennen hankintaa, että suunniteltu tuotantolaitos täyttää sähköverkon turvallisuusmääräykset, jos tuotantolaitoksen koko on alla olevan taulukon arvoja suurempi.
  3. Laitteen toimittaja tai sähköurakoitsijasi täyttää pientuotannon yleistietolomakkeen ja lähettää sen meille osoitteeseen mittaus@lahtienergia.fi.
  4. Yleistietolomakkeen perusteella luomme ja ilmoitamme sinulle pientuotannon käyttöpaikkatunnuksen.
  5. Ota yhteyttä valitsemaasi sähkönmyyntiyhtiöön ylijäämäsähkön myyntiä varten. Ilmoitathan pientuotannon käyttöpaikkatunnuksen sähkönmyyjälle.
  6. Sähköurakoitsija vastaa laitteen asentamisesta ja siitä, että laite on määräysten mukainen. Sähköurakoitsija tekee laitteen kytkennästä käyttöönottotarkastuksen ja toimittaa testauspöytäkirjan osoitteeseen mittaus@lahtienergia.fi.
  7. Myönnämme sinulle kytkentäluvan. Luvan saaminen edellyttää, että olet tehnyt sopimuksen ylijäämäsähkön myynnistä sähkönmyyjän kanssa ja että tarkastuspöytäkirja on toimitettu meille. Ilmoitamme sinulle, kun olemme myöntäneet kytkentäluvan.

Huomaathan, että VDE-AR-N 4105: 2018–11-vaatimusdokumentin mukaisia laitteita ei enää hyväksytä asennettavaksi suomalaisessa jakeluverkossa 31.12.2022 jälkeen. Kaikkien laitteiden tulee 1.1.2023 alkaen täyttää eurooppalaisen pientuotantostandardin SFS-EN 50549-1:2019 vaatimukset.

 

Liittymän koko (A) PJ-liittymän pientuotannon nimellisteho Sn (kVA) Liittymän standardin mukainen mitoitusoikosulkuvirta Ik (A)
3×25 11 250,0
3×35 11 250,0
3×50 11 250,0
3X63 14,1 320,0
3×80 18,7 425,0
3×100 25,5 580,0
3×125 31,5 715,0
3×160 41,8 950,0
3×200 55 1250,0
3×250 72,6 1650,0
3×315 96,8 2200,0

 

Tutustu ohjeisiin ja lomakkeisiin

Lue myös sähköntuotannon yleisistä vaatimuksista sivulta Urakoitsijan lomakkeet.

Sähköverovelvollisuus

Sähköverovelvollisuuden kannalta sähköntuottaja voidaan jakaa kolmeen ryhmään. Velvollisuus maksaa veroa määräytyy sen mukaan, mihin ryhmään sähköntuottaja kuuluu.

  1. Tuotantoteho enintään 100 kVA: Pientuottaja ei ole velvollinen maksamaan sähköveroa. Pientuottajan ei tarvitse rekisteröityä verovelvolliseksi eikä tehdä veroilmoituksia omasta sähköntuotannosta.
  2. Tuotantoteho yli 100 kVA, tuotettu sähköenergia enintään 800 000 kWh vuodessa: Sähköntuottajan tulee rekisteröityä sähköverovelvolliseksi Verohallinnolle. Sähköntuottaja toimittaa veroilmoituksen kerran vuodessa, jotta säädettyä vuosituotantorajaa voidaan valvoa.
  3. Tuotantoteho yli 100 kVA, tuotettu sähköenergia yli 800 000 kWh vuodessa: Sähköntuottajan tulee rekisteröityä sähköverovelvolliseksi Verohallinnolle. Sähköntuottaja toimittaa veroilmoituksen kerran kuukaudessa, riippumatta syöttääkö voimalaitos sähköenergiaa sähköverkkoon. Voimalaitoksen omakäyttösähkö on sähköverotonta.

Energiaverotus Vero.fi-sivustolla

Pientuotannon netotus

Lahti Energia Sähköverkko Oy:llä on käytössä kulutuksen ja tuotannon netottava mittaustapa kaikilla, joiden tuotanto on enintään 100 kVA. Tässä mittaustavassa kulutus ja tuotanto lasketaan mittausjakson sisällä yhteen.

Netottamine tarkoittaa, että tuotettu sähkö vähennetään kulutetusta sähköstä ja ainoastaan näiden erotus siirtyy sähkölaskulle. Verkkoon siirtynyt ylijäämäsähkö korvaa täysimääräisesti verkosta otetun sähkön määrää ja asiakkaana saat näin kaiken tuottamasi sähkön ensisijaisesti omaan käyttöösi. Siten säästät myös verkkopalvelun siirtomaksussa ja sähköverossa.

Miten netotus toimii?

Netotukseen perustuvassa mittaustavassa kulutus ja tuotanto lasketaan mittausjakson sisällä yhteen. Jos kohteessa samanaikaisesti sekä tuotetaan että kulutetaan sähköä, tuotettu sähkö alentaa suoraan kulutetun sähkön määrää. Jos tuotetun sähkön määrä ylittää kulutuksen, näyttävät kulutustiedot kyseiseltä ajanhetkeltä nollaa. Ulos myytävää ylijäämäsähköä syntyy puolestaan silloin, kun oma tuotanto ylittää kohteen sähkönkulutuksen mittausjakson aikana.

Esimerkki 1: Jos tunnin mittausjaksolle on tullut yhteensä 4 kilowattituntia kulutusta ja 2 kilowattituntia tuotantoa, lopputulos on nettona 2 kilowattituntia kulutusta ja 0 kilowattituntia ylijäämätuotantoa.

Esimerkki 2: Jos tunnin mittausjaksolle on tullut yhteensä 2 kilowattia kulutusta ja 3 kilowattia tuotantoa, lopputulos on nettona 0 kilowattituntia kulutusta ja 1 kilowattitunti ylijäämätuotantoa.