Toistaiseksi vain vähän Ulla-myrskyn aiheuttamia sähkönjakeluhäiriöitä

Perjantaiaamuna 4.7. alueellemme saapunut Ulla-myrsky ei ole toistaiseksi aiheuttanut laajoja sähkökatkoja Lahti Energian ilmajohtojen alueella. Keskijänniteverkossa oli kolme verkostoautomaation hoitamaa enintään kahden minuutin katkoa.

Pidempiä, yli kahden minuutin häiriöitä ei ollut. Lisäksi kahdeksassa kohteessa oli kaatunut puita sähkölangalle pienjänniteverkossa. Näistä enää viimeisen kohteen korjaustyöt ovat käynnissä iltapäivällä.

Pidä varoetäisyys vikapaikkaan

Sähköverkon laajat jakeluhäiriöt näkyvät automaattisesti valvontajärjestelmässämme. Ilmoita viasta meille vain siinä tapauksessa, jos tiedät, mikä vian aiheuttaa, esimerkiksi jos olet havainnut linjalle kaatuneen puun. Älä koske kaatuneisiin puihin tai maahan pudonneisiin johtimiin, vaan pidä vähintään 20 metrin varoetäisyys vikapaikkaan. Sähköverkon vikojen korjaus on aina ammattilaisen työtä.

Jos havaitset välitöntä vaaraa aiheuttavan vian, soita numeroon 0800 395 267.

Yksittäisten kiinteistöjen viat eivät näyt automaattisesti käytönvalvontajärjestelmässämme. Niistä voit ilmoittaa vikailmoitusnumeroon 0800 397 245.

Ajantasaisen häiriötilanteen voit tarkistaa sähköverkon häiriökartaltamme.

Olemme solmineet Nordean 150 miljoonan euron vihreän lainasopimuksen. Rahoitus tukee toimintamme puhdasta siirtymää edistäviä investointeja sekä olemassa olevien lainojen jälleenrahoittamista.

Vihreän lainan investointikohteet keskittyvät ratkaisuihin, jotka vähentävät fossiilisia hiilidioksidipäästöjä ja tukevat kestävää kehitystä. Suunniteltuihin hankkeisiin kuuluvat muun muassa sähkökattilat, kaukolämpövarastot sekä energiaverkoston kehittämisinvestoinnit.

– Olemme sitoutuneet edistämään puhtaampaa energiantuotantoa ja energiajärjestelmän joustavuutta. Tämä rahoitus mahdollistaa konkreettiset askeleet kohti ilmastotavoitteitamme 2030, kertoo Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen.

– Olemme iloisia siitä, miten yhteistyömme Nordean kanssa syvenee tämän lainan myötä. Olemme myös tyytyväisiä siihen, miten sujuvasti lainaprosessi eteni neuvonantajanamme toimineen Icecapitalin vetämänä, sanoo Jouni Haikarainen.

Uuden kaukolämpöakun maanrakentamiseen liittyvät työt ja maanalainen tekniikka ovat valmistuneet Kymijärven voimalaitosalueella. Seuraava vaihe on akun asennus. Kaukolämpöakun suunniteltu käyttöönotto alkaa maaliskuussa 2026. Akku tehostaa entisestään kaukolämmön toimitusvarmuutta.

Työmaalla on tehty muun muassa kallion louhintatöitä sekä rakennettu akkurakennuksen perustukset ja kaukolämpöputkisto maan alle. Nyt käynnissä ovat akun asennus- ja hitsaustyöt. Suureen kaukolämpöakkuun tarvitaan esimerkiksi runsaasti putkistoa sekä vankat eristykset, jotta akun sisällä säilöttävä kuuma kaukolämpövesi pitää lämpönsä.

Uusi akkumme parantaa toimitusvarmuutta

Akkukapasiteettia rakennetaan lähes 16 000 kuutiometriä. Täyden akun energiamäärä on 750 megawattituntia, mikä vastaa noin sadan kerrostaloasunnon vuotuista lämmitystarvetta.

Investoinnin myötä kaukolämpöakkukapasiteettimme kasvaa noin 25 000 kuutiometriin (noin 1 150 MWh). Ennestään kaukolämmön toimintavarmuutta parantaa Teivaanmäen voimalaitosalueellamme sijaitseva kaukolämpöakku.

Kooltaan kaukolämpöakku on valtavan iso laitos: sen halkaisija on ulkomitoiltaan 22 metriä ja korkeus katon keskellä 50 metriä. Korkeudeltaan akkurakennus vastaa noin 15-kerroksista taloa.

– Projekti etenee sujuvasti ja aikataulussa. Myös turvallisuusmittarit ovat erinomaisella tasolla: tapaturmien ja läheltä piti -tilanteiden luku on nolla, kertoo projektipäällikkö Jarno Rosenlund.

Tehokkuutta lämmöntuotantoomme

Kaukolämpöakku tulee tehostamaan vuoden 2024 marraskuussa Kymijärven voimalaitosalueella käyttöönottamamme sähkökattilan käyttöä, kun voimme varastoida akkuun edullisilla sähkönhinnoilla tuotettua kaukolämpöenergiaa. Kaukolämpöakulla saamme joustavuutta ja tehokkuutta tuotantoomme. Kaukolämpöakun avulla kykymme ottaa hukka- ja ylijäämälämpöjä kaukolämpöverkkoomme parantuu.

Teemme kaukolämpöakku- ja sähkökattilainvestointeja vahvistaaksemme asiakkaillemme kaukolämmön kilpailukykyä toimitusvarmana ja helppona lämmitysmuotona. Asiakkaamme voivat nauttia huolettomasta kaukolämmöstä.

Olemme tehneet sponsorointisopimukset kaudelle 2025–2026 jääkiekon SM-liigassa pelaavan Lahden Pelicansin ja koripallon Korisliigaan takaisin nousseen Lahti Basketballin kanssa. Haluamme olla näiden kumppanuuksien kautta edistämässä ja kannustamassa lahtelaista urheilua sekä luomassa yhteishenkeä. Lisäksi markkinointiyhteistyömme antaa sekä paikallista että valtakunnallista näkyvyyttä.

Teemme kuluvalla kaudella 2025 markkinointiyhteistyötä myös jalkapallossa Ykkösliigassa pelaavan FC Lahden kanssa. Osana yhteistyötämme olemme mukana FC Lahden vastuullisuusohjelmassa.

Tuemme monipuolisesti paikallista ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa toimintaa sekä lasten ja nuorten urheilua ja huippu-urheilua. Kauden 2025 yhteistyökumppanimme olemme julkaisseet verkkosivuillamme alkuvuodesta. Hakuaika yhteistyökumppaniksemme vuodelle 2026 on lokakuussa.

Vaihdamme uudet sähkömittarit asiakkaillemme – päivitä yhteystietosi

Vaihdamme kaikille asiakkaillemme uudet sähkömittarit vuosina 2026–2028. Yhteensä noin 90 000 vanhaa mittaria vaihdetaan uusiin Landis+Gyrin mittareihin.

Uusimme sähkömittarit, koska vanhat mittarit tulevat pian käyttöikänsä päähän. Uudet mittarit täyttävät muuttuneet mittausasetukset. Käytännön vaihtotyön tekee yhteistyökumppanimme Eltel.

Aloitamme vaihtotyön syksyllä 2025 pilottivaiheella, jolloin vaihdamme mittarit pienelle määrälle asiakkaita. Tammikuusta 2026 alkaen alamme vaihtaa mittareita laajemmalle asiakasjoukolle etenemällä alue kerrallaan. Kaikki asiakkaamme saavat uuden mittarin vuoden 2028 loppuun mennessä.

Päivitä yhteystietosi OmaWattiin

Kerromme vaihdosta tarkemmin lähempänä mittareiden vaihtoajankohtaa. Asiakkaanamme saat ensin tekstiviestin meiltä Lahti Energia Sähköverkolta. Sen jälkeen saat Elteliltä kirjeen, tekstiviestin tai puhelun.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla OmaWatissa, jotta tavoitamme sinut ja voimme sopia mittarinvaihdon ajankohdasta.

Mittarinvaihto on asiakkaillemme maksuton. Sähkökeskusta ei tarvitse vaihtaa mittarinvaihdon vuoksi.

Siirrymme 15 minuutin mittausjaksoon

Uusien mittareiden myötä pystymme seuraamaan kaikkien mittareiden sähkönkulutusta jatkossa 15 minuutin mittausjaksolla (niin sanottu varttitase) aiemman 60 minuutin sijaan. Lyhyemmän mittausjakson taustalla on tarve saada aiempaa reaaliaikaisempaa tietoa sähkönkulutuksesta. Varttitaseeseen siirrytään koko Euroopassa.

Kerromme ajankohtaista tietoa vaihtotyön etenemisestä ja aikataulusta verkkosivuillamme mittarinvaihtoprojektin edetessä, joten seuraa uutisiamme ja verkkosivuamme lahtienergia.fi/sahkomittarinvaihto ja ota some-kanavamme seurantaan. Tilaa myös uutiskirjeemme, joka kokoaa tärkeimmät uutisemme yhteen kerran kuussa.

Lue lisää:

lahtienergia.fi/sahkomittarinvaihto

Päivitä yhteystietosi ja seuraa uutisiamme:

OmaWatti

Tilaa uutiskirjeemme

Lämmitämme kesäkuun 12. päivästä alkaen Lahden kaupunkia ja muun toimialueemme kaukolämpövettä ensimmäistä kertaa sen historiassa pelkällä sähköllä. Tuotamme tänä kesänä kaiken kaukolämmön marraskuussa 2024 käyttöönotetulla sähkökattilalaitoksella (60 megawattia) sekä Ali-Juhakkalan lämpöpumppulaitoksella (5 megawattia), joka hyödyntää jäteveden hukkalämpöä.

Uusi lämmöntuotantomallimme perustuu eri tuotantotapojen optimointiin. Lämmöntuotantomme mukautuu esimerkiksi sähkön hinnan vaihteluihin. Edullisen sähkön aikana käytämme kustannustehokasta sähkökattilaa.

Sähkökattilan ja akun saumatonta yhteispeliä

Teivaanmäen voimalaitosalueemme 10 000 kuution kokoinen kaukolämpöakku auttaa tasaamaan sähkön kysyntä- ja hintapiikkejä, kun akkuun voidaan varastoida kuumaa kaukolämpövettä. Kymijärven voimalaitosalueellemme on rakenteilla toinen, suurempi kaukolämpöakku, jonka koko on lähes 16 000 kuutiometriä. Korkeudeltaan akkurakennus vastaa valmiina noin 15-kerroksista taloa.

– Lämpökuorma vaihtelee kesäisin sään mukaan 30–70 megawatin välillä. Optimoimme kokonaisuutta jatkuvasti muuttuvien säätilojen ja markkinatilanteiden mukaan. Sähkökattila on oivallinen laite tähän reagointiin, kertoo tuotantojohtaja Sandor Luukkanen.

Teemme määrätietoisesti töitä nykyaikaisen ja joustavan lämmöntuotantomme eteen. Olemme ottaneet käyttöön sähkökattilan, kehittäneet optimointia ja panostaneet kaukolämpöverkkoon. Kehitystyömme jatkuu edelleen, kun vuoden 2026 alkupuolella saamme käyttöön Kymijärven voimalaitosalueemme kaukolämpöakun ja loppuvuodesta Teivaanmäelle valmistuu toinen sähkökattila (60 megawattia). Asiakkaanamme voit nauttia toimitusvarmasta, luotettavasta ja huolettomasta kaukolämmöstä nyt ja tulevaisuudessa.

Lue lisää:

Sähkökattila toi talvella miljoonasäästöt

Uusi sähkökattila tuottaa jo kaukolämpöä asiakkaille – se vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja tuo säästöjä

Katso uusi yritysesittelyvideomme

Teimme uuden yritysesittelyvideon. Videolla esittelemme toimintaamme ja kerromme muun muassa, miten monipuolistamme lämmöntuotantoamme ja vahvistamme huoltovarmuutta.

Katso video alta. Jotta näet videon, sinun täytyy ensin hyväksyä evästeet vasemmasta alareunasta.

Voit katsoa videon myös Youtubesta. Tilaa kanavamme!

Olemme sitoutuneet vieraslajien, kuten komealupiinin ja kurtturuusun, kartoittamiseen ja torjumiseen toiminta-alueillamme. Vähintään kerran kesässä kierrämme hallinnoimamme alueet ja hävitämme tunnistetut vieraslajit asianmukaisesti. 

Vieraslajeiksi kutsutaan lajeja, jotka ovat ihmisen mukana tahattomasti tai tahallisesti levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan. Hallinnoimillamme alueilla havaittuja vieraslajeja ovat edellä mainittujen komealupiinin ja kurtturuusun lisäksi karhunköynnös ja viitapihlaja-angervo. Tarkkailemme näitä vieraslajeja, koska laajoina esiintyminä ne saattavat estää muiden kasvien kasvun, tukahduttaa kasvustoja tai estää metsää uudistumasta.  

Huomioimme vieraslajien leviämisriskin verkon rakentamisen aikana ja ohjeistamme myös urakoitsijoitamme huomioimaan luonnon monimuotoisuuden rakentamisessa. Esimerkiksi johtokadut eli suurten sähkölinjojen vaatimat leveät, puuttomat alueet voivat toimia vieraslajien leviämiskäytävinä. Pyrimme estämään lajien leviämisen esimerkiksi tunnistamalla nämä lajit ja poistamalla ne asianmukaisesti. 

Vieraslajilaki (1709/2015) velvoittaa meitä hävittämään kiinteistöillämme esiintyvät vieraslajit tai rajoittamaan niiden leviämistä. ELY-keskus valvoo vieraslajilain ja -asetuksen noudattamista. 

Käytämme energiantuotannossamme monipuolisesti eri polttoaineita ja tuotantomuotoja, kuten sähkökattiloilla tuotettua kaukolämpöä. Sähkökattiloissa käyttämämme sähkö on alkuperävarmennettua. Tehostamme sähkökattilatuotantoa ensi vuodesta alkaen kaukolämpöakulla (700 MWh).  

Monipuolinen polttoainevalikoima käytössä lämmityskaudella ja varmistamassa huoltovarmuutta 

Olemme vähentäneet määrätietoisesti fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Kierrätyspolttoaineita aloimme käyttää laajemmin vuonna 2012 ja lopusta kivihiilestä siirryimme energiantuotannossamme bioenergian käyttöön vuonna 2020. Olemme monipuolistaneet ja jatkamme käyttämiemme energiantuotantomuotojen monipuolistamista. Otamme muun muassa hukkalämpöjä käyttöön jätevesistä ja hyödynnämme ne kaukolämmön tuotannossamme. Kestävästi tuotetulla (sertifioitu PEFC, FSC, toimittajien auditoinnit) bioenergialla on merkittävä rooli Lahden seudun kaukolämmön tuotannossa nyt ja vielä 2040-luvulle. Bioenergian käytöllä varmistamme toiminta-alueellamme energian huoltovarmuutta ja tarjoamme asiakkaillemme toimitusvarmaa kaukolämpöä.  

Sähkökattilat ja kaukolämpöakut vähentämässä polttamiseen perustuvaa energiantuotantoa 

Polton määrää voimme vähentää, mutta kokonaan emme siitä voi luopua. Näemme bioenergian käytön kustannustehokkaana tapana tuottaa kaukolämpöä erityisesti talviaikaan sekä huolto- ja toimitusvarmuuden turvaajana. Muuttuvassa maailmanpoliittisessa tilanteessa ja sääriippuvaisen (tuuli, aurinko) energiantuotannon lisäksi tarvitsemme vakaata energiatuotantoa. Näin voimme turvata erilaisten asiakkaidemme tarpeet.  

Energiantuotannon perustavanlaatuiset muutokset ovat pitkiä prosesseja. Teemme nyt investointeja tuleville vuosikymmenille. Myös energiantuotannon rakentaminen ja käyttöönotto ovat aikaa vieviä, pitkiä prosesseja. 

Katso käyttämiemme polttoaineiden jakauma vuonna 2024 sivulta Kaukolämmön ja sähkön alkuperä.