Kaukolämpöinsinööri

Kaukolämpöinsinööri Minttu

Lahtelainen Minttu on tullut Lahti Energialle kesätöihin ensimmäisen kerran vuonna 2016. Hän aloitti ensin ikkunanpesijänä ja tulevina kesinä hän työskenteli siistijänä, teknisenä harjoittelijana sekä insinööriharjoittelijana. Yhtäjaksoisesti Minttu on työskennellyt Lahti Energialla vuodesta 2021.

Nyt Minttu työskentelee kaukolämpöinsinöörinä ja toimii kaukolämmön asentajatiimin esihenkilönä. Hänen päävastuualueensa on aluelämpöverkon ja alakeskusten kunnossapito. Lisäksi työtehtäviin kuuluu muun muassa kaukolämpöasiakkaisiin liittyvä päivittäinen ylläpito sekä jakelukeskeytysten suunnittelu ja toteutus.

Työnkuva vaihtelee vuodenajan mukaan. Lämmityskaudella ilmenee useammin ratkaisua kaipaavia ongelmatilanteita, kun taas kesäisin tehdään kaukolämmön perusparannuksia ja kunnossapitoa. Mintun tehtäviin kuuluu näiden työmaiden suunnittelu, rakennuttaminen ja valvonta. Työpäivät kuluvat pääasiassa toimistolla, mutta kesäisin työmaakäyntejä tulee useampi päivässä. Välillä käydään myös asiakkaiden luona.

Työ kaukolämpöinsinöörinä on monipuolista ja vaihtelevaa. Mintun mielestä parasta, mutta myös haastavinta työssä on kokonaisuuksien hallinta ja uudenlaiset ongelmat, joihin täytyy keksiä ratkaisuja.

Mieleenpainuvin hetki työuralta tapahtui eräänä syksynä, kun Minttu tuurasi kollegaansa sekä lämpöpalvelupäällikköä. Kaukolämpöverkossa tapahtui suuri vuoto, jonka lisäksi käynnissä oli jakelukeskeytys. Tilanne oli Mintulle uusi, sillä hän ei ollut aiemmin ollut vastuussa näin suuren vuodon korjaamisesta ja organisoinnista.

– Siinä joutui todella laittamaan kaiken osaamisen peliin ja taistella aikaa vastaan. Lopulta kaikki sujui hyvin ja sain apua kokeneelta tiimiltä. Tilanne kasvatti luottamusta omaan osaamiseen.

Aloittaessaan Lahti Energialla Minttu opiskeli yliopistossa ympäristötieteitä, mutta lopulta kiinnostus insinöörin töihin vei mukanaan. Minttu on koulutukseltaan energia- ja ympäristötekniikan insinööri ja suorittaa töiden ohella diplomi-insinöörin tutkintoa. Hänen pääaineenaan on kiertotalous. Työn ohella opiskelu on sujunut hyvin ja Lahti Energia on tukenut Minttua opiskeluissaan ja ollut niiden suhteen joustava.

Parasta työssäni on työkaverit ja monipuolinen työnkuva. Täällä tekemiseeni luotetaan ja olen päässyt kehittymään.