Irlantilainen Alfred tutkii kandidaatintyössään kaukolämmön ja -jäähdytyksen uusia mahdollisuuksia

Alfred muutti Suomeen kaksi vuotta sitten opiskelemaan energiatekniikkaa. Hän halusi nähdä maailmaa ja tavata ihmisiä. Lopulta kohteeksi valikoitui Suomi, jossa oli tarjolla mielenkiintoinen yliopistotutkinto-ohjelma. Alfred on ensimmäinen kansainvälinen opiskelija Lahti Energialla.

Alfred opiskelee LUT-yliopistossa Lahden kampuksella, jossa englanninkielinen energiatekniikan kandidaattiohjelma järjestettiin ensimmäistä kertaa hänen aloittaessaan opinnot. Opintojen aikana hän on päässyt osaltaan rakentamaan opiskelijakulttuuria ja osallistunut muun muassa opiskelijajärjestön toimintaan.

Alfred aloitti kandidaatintutkielman kirjoittamisen jo kahden vuoden opiskeluiden jälkeen. Tutkielman aiheena hänellä on markkinakartoitus kaukolämpöön ja -jäähdytykseen soveltuvista teollisuuslämpöpumpuista.

Alfred on perehtynyt työssään aluksi tarvittavaan teoriaan ja Lahti Energiaan yrityksenä.

– Pian aloitan kartoittamaan vaihtoehtoja lämpöpumpuille, joita Lahti Energia voisi käyttää kaukolämmössä ja -jäähdytyksessä. Odotan innolla markkinakartoituksen tekemistä, sillä saan olla yhteydessä eri yrityksiin, kerätä dataa ja vertailla vaihtoehtoja.

Kandityöpaikkansa Alfred nappasi Lahti Energialta yliopistolla järjestetyssä tapahtumassa. Lahti Energia kiinnosti Alfredia yrityksenä ja hän kävi mukana olleiden lahtienergialaisten kanssa mielenkiintoisia keskusteluja muun muassa uusista tuotantolaitoksista. Keskusteluiden pohjalta Lahti Energialta tarjottiin mahdollisuutta yhteistyöhön ja sopiva aihekin löytyi.

– Aihe on mielenkiintoinen ja ajankohtainen. Työntuloksena voi olla mahdollisuus johonkin konkreettiseen, jonka voimme nähdä Lahti Energian tarjoamassa tulevaisuudessa.

Tullessaan Lahti Energialle Alfred yllättyi yrityksen toiminnan laajuudesta. Kaukolämpö oli hänelle entuudestaan tuttua, mutta voimalaitokset ja esimerkiksi Ali-Juhakkalan lämpöpumppulaitos olivat uutta.

– Lahti Energialla kehitetään paljon uutta ja se on edelläkävijä monissa asioissa Suomessa.

– Olen viihtynyt täällä hyvin. On kiva, kun saan tulla toimistolle tekemään hommia. Kaikki ovat ottaneet minut hyvin vastaan ja tulevat juttelemaan, vaikka en puhu suomea.

Kandidaatintutkinnon jälkeen Alfredilla on suunnitelmissa jatkaa maisteriopintoihin. Opintojen jälkeen hän haluaa työskennellä energiatoimialalla Suomessa. Maisteriopintojen aikana hän aikoo opiskella suomea, jotta töiden saaminen olisi tulevaisuudessa helpompaa.

– Olen tykännyt asua Suomessa. Luonto täällä on ihana ja tykkään myös hiljaisemmista ihmisistä.