Kesä Kauppakadun toimistolla

Kauppakadun toimisto

Lahti Energian toimistolla Kauppakadulla työskentelee usean eri alan ammattilaisia. Lahden keskustan liepeillä sijaitsevasta toimistosta löytyy esimerkiksi HR:n, mittauksen, viestinnän sekä sähkö- ja kaukolämpöverkon tiimien tiloja.

Sisällöt syntyvät yhteistyöllä

Viestinnän tiimi työskentelee pääasiassa Kauppakadulla. Viestinnän vastuulla on viestinnän ja markkinoinnin kehittäminen, sisällöntuotanto ja yhteistyökumppanuudet. Yhteistyössä Lahti Energian asiantuntijoiden kanssa syntyvät niin verkkosivusisällöt kuin somepostauksetkin.

Markkinointiviestinnän kesätyöntekijä Noora on vastavalmistunut liiketalouden tradenomi. Kesän aikana työtehtäviin on kuulunut erilaisia viestinnän tehtäviä, kuten sosiaalisen median sisällöntuotantoa ja verkkosivujen päivittämistä. Lisäksi Noora on avustanut työyhteisöviestinnässä ja päässyt tuottamaan joitakin markkinointimateriaaleja.

Viestinnässä energia-alan kokemusta ei välttämättä tarvita. Tärkeämpää on reipas ja utelias asenne. Noora on oppinut kesän aikana paljon uutta energiayhtiön toiminnasta, vaikka teknisten asioiden ymmärtäminen voikin olla välillä haastavaa ilman alan opintoja tai kokemusta. Onneksi apua saa alan asiantuntijoilta.

Parasta kesätöissä on ollut monipuoliset markkinoinnin ja viestinnän tehtävät, joiden osaamisesta on hyötyä myös tulevaisuudessa. Noora on muun muassa kirjoittanut verkkosivuille uratarinoita ja pääsi vierailemaan Kymijärven voimalaitoksella kirjoittaessaan artikkelia voimalaitoksen kesätöistä. Vierailu toi mukavaa vaihtelua työpäivään ja oli mielenkiintoista nähdä, millaista työtä muut kesätyöntekijät tekevät.

Mittaustietojen hallinta vaatii tarkkuutta

Mittauksen tiimiin kuuluu liuta asiantuntijoita, joiden vastuulla on mittaustiedon hallinta niin sähköverkon kuin kaukolämmönkin osalta. Tiimin tehtäviin kuuluu taseselvitys, kulutustietojen tarkkailu ja asiakkaiden mittaustietojen hallinta. Käytännössä siihen kuuluu kaikki se tieto, mitä mittareista saadaan.

Sähkötekniikan opiskelija Meea on kesätöissä mittaustietojen hallinnassa. Hänen työtehtäviinsä kuuluu esimerkiksi sähkömittareiden hallinta ja pientuotantoilmoitusten käsittely.

Tyypillinen työpäivä mittaustietojen parissa alkaa sähköpostien läpikäynnillä. Sähköpostiin kilahtaa esimerkiksi asiakkaiden tekemät pientuotantoilmoitukset, joiden perusteella Meea luo asiakkaalle tuotantokäyttöpaikan. Pientuotantoilmoitus tehdään aurinkopaneelien hankkimisen yhteydessä ja tuotantokäyttöpaikka luodaan, jotta tuotanto saadaan mitattua ja asiakas voi tehdä sopimuksen ylijäämäsähkön myynnistä. Päivittäisiin työtehtäviin kuuluu mittarihälytysten läpikäyminen, vikojen selvittäminen ja niiden perusteella työpyyntöjen tekeminen mittariasentajille. Kesätyössä Meea on nauttinut erityisesti haastavampien tilanteiden ratkomisesta, joissa pääsee tekemään selvitystyötä.

Työ mittaustiimissä vaatii tarkkuutta ja pitkäjänteisyyttä, sillä numeroiden kanssa työskennellään paljon. Myös asiakaspalveluhenkisyyttä tarvitaan, kun asiakkaita neuvotaan välillä puhelimitse. Parasta kesätöissä on ollut uuden oppiminen ja kivat työkaverit.

Meea on viihtynyt toimistolla hyvin ja työ on sopivan haastavaa. Töistä on saanut käytännön kokemusta sähkötekniikan opintoihin. Uutena oppina on tullut sähkönmittausprosessin toiminta, erilaiset mittaustavat sekä mahdolliset häiriöt. Meeasta on ollut kiva oppia käsittelemään sähkönkulutusdataa ja nähdä, miten se toimii käytännössä.

Talon sisäistä asiakaspalvelua ICT:ssä

ICT-osaston helpdesk vastaa siitä, että talon laitteet ja yhteydet toimivat. Vakiohommia ovat esimerkiksi laitteiden käyttöönotot ja asennukset, ohjelmistojen ja ajurien päivitykset sekä yleiset vianselvitykset. Tietoturvan osalta yksikkö opastaa, kuinka toimia erilaisissa tilanteissa ja millaisia riskejä voi tulla vastaan.

Tanja työskentelee ICT-tukihenkilönä kesän ajan. Hän opiskelee tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi ja on töissä päässyt syventämään omaa osaamistaan ja saanut käytännön kokemusta IT-asioissa. Hän haki kesätöihin Lahti Energialle, koska työ tieto- ja viestintätekniikan parissa kiinnostaa ja samalla voi suorittaa opintoihin kuuluvan työharjoittelun.

Tanjan kesätyöt ovat sujuneet hyvin. Työ on mielenkiintoista ja jokainen päivä on erilainen. Tanjan työtehtäviin kuuluu muun muassa helpdeskissä työskenteleminen vuoroissa muun tiimin kanssa, työasemien asennukset sekä käyttöjärjestelmien ja ohjelmien asentaminen. Vikatilanteiden ratkomista tehdään myös etäyhteyden kautta työskenteleville.

Tanja kuvailee työtä talon sisäiseksi asiakaspalveluksi. ICT-tiimin työpiste sijaitsee Kauppakadulla, jossa on laajasti eri asiantuntijoiden työtiloja. Käytössä olevat järjestelmät ja ohjelmat vaihtelevat: esimerkiksi suunnittelijoilla on käytössä järeämpiä ohjelmistoja kuin vaikkapa viestinnällä tai HR:llä. Tanja on käynyt kesän aikana asentamassa laitteita myös Kymijärven voimalaitoksella.

”Parasta tässä työssä on kokea voivansa olla avuksi”, Tanja kiteyttää. Tärkeää on hyvä ongelmanratkaisukyky.