Kesätyönä kaukolämpö

Ilmakuva aurinkoisesta Lahdesta

Kaukolämpötiimissä kesätöihin kuuluu kaukolämpöverkon suunnittelu-, rakennuttamis- ja kunnossapitotehtäviä. Tehtäviä löytyy lämpökeskusten, prosessilämpökeskusten ja kaukolämpöverkon parista. Töissä myös mahdollisuus päästä seuraamaan työmaiden työnjohtoa sekä kaukolämpöverkon ja asiakaslaitteiden toimintaan liittyviä prosesseja.

Erilaisten viheralueiden ja pienlaitosten kunnossapidon tehtäviin kuuluu esimerkiksi ruohonleikkuu ja maalaustyöt. Pihanhuoltoon kuuluu tarvittaessa puiden ja pusikoiden raivaamista sekä vieraslajien kartoitusta ja niiden poistoa.

Kesäajan suurempana kokonaisuutena toteutetaan kaukolämpöverkon kaivokierros, jossa verkon kunto tarkistetaan. Kaivot kierretään alueittain läpi. Kaivo avataan ja mahdollinen sade- tai pohjavesi pumpataan sieltä pois. Jos havaitaan vuotoja, niistä tehdään ilmoitus korjaajia varten. Tämän jälkeen kaivo suljetaan ja kierros jatkuu.

Kesällä aamut alkavat varhain kaivokierroksen suunnittelulla. Kierrettävät kohteet mietitään etukäteen ja kierrokselle lähdetään työparin kanssa. Kierrosta jatketaan läpi päivän. Joissakin kohteissa saattaa olla useampi työpari kerrallaan työskentelemässä.

”Kaukolämpöverkon toimintaan on ollut kiinnostava tutustua. Olen oppinut siihen liittyvän laitteiston toiminnasta paljon. Näitä ei käydä paljon koulussa läpi, joten tämä käytännön työkokemus on arvokasta ja opettavaista.” kertoo kaukolämpötiimin tekninen harjoittelija Leevi.

Aatu on ollut Lahti Energialla kesätöissä jo useana kesänä. ”Käyttökeskeytykset, kunnossapitotehtävät ja kaikenlainen uuden rakentaminen ovat mieluisimpia työtehtäviä. Viihdyn parhaiten kentällä ja käytännön tehtävät ovat suosikkejani. Tulevaisuudessa olisi kiva päästä työskentelemään myös suunnittelutehtävien puolella.”

Työ kaukolämpötiimissä on liikkuvaista. ”Kierrämme paljon eri kohteita ja tutustumme työmaihin. Valmistelemme kaivoja työmaita varten, jotta käyttökeskeytykset menevät sujuvasti ja saamme lämmöt takaisin asiakkaalle mahdollisimman nopeasti. Kokemus tuo varmuutta erilaisissa olosuhteissa työskentelyyn.” Aatu kertoo.

Kaukolämpöinsinööri Minttu Rosilainen on tullut Lahti Energialle kesätöihin ensimmäisen kerran vuonna 2016 ja on ollut yhtäjaksoisesti töissä kaukolämmön kunnossapidossa vuodesta 2021.

”Meiltä löytyy töitä monen alan opiskelijoille. Kannustan hakemaan rohkeasti, vaikka työnkuva ei kuulostaisi täysin omaa pääainetta vastaavalta. Itse olen aloittanut Lahti Energialla ensin ikkunanpesijänä, siitä etenin siistijäksi, tekniseksi harjoittelijaksi ja sitten insinööriharjoittelijaksi. Nykyään vedän kaukolämmön asentajatiimiä ja vastaan aluelämpöverkon ja alakeskusten kunnossapidosta”, tsemppaa Minttu.